BP Küresel Rafinaj ve Pazarlama Grubu CEO’su Erginbilgiç: Karbon emisyonunu azaltmanın yolu doğal gaza geçmek

BP Küresel Rafinaj ve Pazarlama Grubu CEO’su Tufan Erginbilgiç, “Fosil yakıtlar içinde en az emisyona yol açan yakıt doğal gaz. 2020 yılına kadar BP’nin portföyünde doğal gaz ham petrolden daha fazla paya sahip olacak” diyor.

Petrol fiyatları, ABD-Rusya geriliminin tırmanışa geçmesi ile birlikte 2014’ten bu yana en yüksek seviye olan 72.63’e kadar yükseldi.

Bu gelişmelerden bir süre önce bir araya geldiğimiz BP Downstream (Küresel Rafinaj ve Pazarlama Grubu) CEO’su Tufan Erginbilgiç, petrol fiyatlarındaki yükselişin ABD’den gelebilecek ilave arz ile dengelenebileceğini ve 60-70 dolar aralığında kalabileceğini söylemiş ve önümüzdeki dönemde petrol fiyatlarını, kaya petrolü üretimi ve OPEC’in kotalarını ne kadar iyi uygulayacağının belirleyeceğini dile getirmişti. Erginbilgiç, “Jeopolik gelişmeler fiyatın bu aralığı geçmesine yol açabilir” uyarısında da bulunmuştu.

BP Downstream, küresel olarak 200 milyar doların üzerinde bir ciroya sahip ve BP’nin küresel olarak tüm akaryakıt üretimi ve satışlarını, madeni yağlar, petrokimya, havacılık yakıtları, petrol ticareti ve rafinaj faaliyetlerini yönetiyor.

Tufan Erginbilgiç, ABD’nin kaya petrolü sayesinde, petrol ithal eden ülke konumundan, petrol ihraç eder bir ülke konumuna geçmesiyle, küresel petrol piyasalarının yapısal bir değişim geçirdiğini söylerken, petrolde arz ve talebin hızlı bir şekilde artmaya devam ettiğini ifade ediyor.

“IMF, bir süre önce küresel büyüme beklentisini yüzde 3.9 olarak açıkladı. Finansal krizden bu yana dünya böyle bir büyüme görmedi. Gelişmekte olan ekonomilerde büyüme devam ediyor. Avrupa gibi gelişmiş ekonomilerde yüzde 2 oranında büyüme bekleniyor. Bu durum tüketici davranışlarına da yansıyor. Talep artmaya devam ediyor” yorumunu yapan Erginbilgiç, “2018’de günde 1.6 milyon varil talep artışı öngörüyoruz” diyor.

Elektrik üretimini karbonsuzlaştırmak ulaşımı karbonsuzlaştırmaktan daha ucuz

Tufan Erginbilgiç’e göre, bugün enerji sektörünün yaşadığı en büyük sorun, dünya genelinde elektrrik üretiminin yüzde 40’ının hala kömürden sağlanıyor olması.

“Tüm araçları elektrikli araçlara çevirsek bile, karbon emisyonları artmaya devam edecek, çünkü küresel elektrik üretiminin yüzde 40’ı kömürden sağlanıyor. Oysa elektrik üretimini karbonsuz hale getirmek; ulaşımı karbonsuz hale getirmekten çok daha ucuz ve kolay. Kömürden vazgeçip, doğal gaza geçmek gerekiyor” diyen Erginbilgiç, BP’nin doğal gaz yatırımlarının arttığı bilgisini veriyor ve şöyle devam ediyor: “Fosil yakıtlar içinde en az emisyona yol açan yakıt doğal gaz. 2020 yılına kadar BP’nin portföyünde doğal gaz ham petrolden daha fazla paya sahip olacak. Küresel anlamda baktığımızda, doğal gaz, 2016-2040 yılları arasında senede yüzde 1.6 oranında büyüme gösterdi. Ham petrol üretimi yüzde 1 oranında büyüdü. Kömürün önümüzdeki yıllarda büyümesini beklemiyoruz. Güneş ve rüzgar

enerjilerinde izlenen büyüme oranı yüzde 7. Dünya, daha az ile daha çok şey yapmayı öğrendiğinden, enerji talebi, şimdiye kadar gördüğümüz en çeşiitli yakıt karışımlarıyla karşılanacak. 2040 yılına kadar petrol, gaz, kömür ve fosil olmayan yakıtların her birinin dünya enerjisinin yaklaşık dörtte birini karşılıyor olması bekleniyor. BP, düşük karbonlu yakıtlara her yıl 500 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. Bu oran sürekli olarak artacak.”

"Teknoloji yatırımlarımız artıyor"

Enerji çeşitliliği kadar, küresel rekabetin en önemli unsurlarından biri de enerji verimliliği şüphesiz. Enerji tüketiminin en önemli bölümünü ulaşım sektörünün oluşturduğunu söyleyen Erginbilgiç, yakıt ve motor teknolojileri ile enerji verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalarının hız kazandığını belirtiyor ve şu bilgileri veriyor: “2000’de 100 kilometre için 7 litre yakıt harcarken, bu oran 2018’de 5 litreye geriledi. 2040’ta ise 3 litreye gerileyecek. Geçtiğimiz on yılda, yenilenebilir enerjiye yönelik bazı teknolojilerin gelişimini ve ticari açıdan uygulanabilirliğini hızlandırmak için bu alandaki birçok start-up’a yatırımlar yaptık. Bugüne kadar, 440’ın üzerinde girişim ve fonuna 300 milyon dolar tutarında yatırım gerçekleştirdik. 2016 yılında, kendi kaynaklarımızla yedi yeni teknolojiyi test ettik. Bu yatırımlarımızın yarısı düşük karbonlu çözümlere odaklanıyor. Enerji depolama ve hızlı şarj konusunda da önemli çalışmalarımız var. Bu konuda otomotiv üreticileri ile çalışıyoruz.”



Facebookta Paylaş