Borusan Grup CEO’su Kafadar: Temel işlerimizi dönüştürmek ve geliştirmeye odaklanıyoruz

Ekonomi gazetesinde yayınlanan habere göre; Borusan Grup CEO’su Erkan Kafadar, “2023 yılı en iyi yılımızdı. Seneyi 182 milyar TL ciro ile kapattık. Bu, 106 milyar TL ciro ile kapatılan 2022’ye göre TL bazında yüzde 73, dolar bazında yüzde 20 büyüme anlamına geliyor” derken, Borusan Grup Grup’un un 2026 yılı sonuna kadar 63 milyar TL tutarında bir yatırım planı olduğunu söylüyor.

Bu Buplan plan doğrultusunda; üretime 31,2 milyar TL, otomotive 10,9 milyar TL, enerji sektörüne 9,5 milyar TL, makine ve güç sistemlerine 6,1 milyar TL, lojistik sektörüne ise 5,3 milyar TL yatırım yapılması hedefleniyor.

Kafadar, “2023 yılında önemli atılımlar gerçekleştirdik ve 6 milyar TL’lik bir yatırım yaptık. Bu stratejik plan döneminin ilk yılı olan 2024’te, 2023’te yapılan yatırımların 2 katı tutarına yatırım yapılacak. Yatırımı seviyoruz. Yatırım istihdam demek. Yatırımlarımızın tamamını Türkiye’ye yapıyoruz” diye ekliyor.

Yatırımla büyümek kadar, verimliliğin de önemine dikkat çekiyor Borusan Grup CEO’su Erkan Kafadar ve şu yorumları yapıyor: “Temel işlerimizi dönüştürmek ve geliştirmeye odaklanıyoruz odaklanıyoruz. Hedefimiz, çağın gereksiniml gereksinimlerine uyarlanmış güçlü ve sağlıklı temel portföyümüz ile dirençli ve sürdüs rülebilir bir şirket olmak. Tem Temel işlerimizdeki güçlü yetkinliklerimiyetkinlikle zi kullanarak Borusan’ı gel geleceğe hazırlayacak cazip büyüme fırsatf larını değerlendiriyoruz.”

Otomotiv ve enerji iki önemli büyüme alanı

Kafadar, otomotiv ve enerji enerjiyi iki önemli büyüme alanı olara olarak konumluyor. Yeni teknolo teknolojilerle geliştirilen bu al alanlar,

Grup bünyesinde “yakın işler” olarak değerlendiriliyor. Kafadar bu alanlardaki çalışmalarını şöyle anlatıyor: “Bu yıl ‘çok markalı’ kullanılmış oto, servis ve otomotiv müşterilerinin ihtiyaç duyabileceği tüm hizmetleri tek bir platform üzerinden sunmayı hedefleyen yeni nesil otomotiv perakendeciliği iş modeli ‘ Borusan Next’in ilk adımlarını attık.

Kullanılmış oto alanında çoklu marka servis ağını da ekleyerek kapsamın genişletilmesini hedefliyoruz. Aynı zamanda otomotiv yedek parça sektöründe faaliyet gösteren ‘Parçapazarı’ şirketimizde işi büyütmek için çalışmalar sürüyor. Enerji alanında ise, geçen yıl elektrikli şarj istasyonları işine girdik. Müşteriye sadece dijital kanaldan aplikasyondan ulaşılan, ödemenin dijital yapıldığı, istasyonlara uzaktan bakım yapılan, 7/24 enerji ağının ve verimliliğin yönetildiği dijital bir iş modeli üzerinde çalışıyoruz. Bu kapsamda, Türkiye’nin en yaygın ağına sahip Petrol Ofisi ile iş birliği yaptık. Önümüzdeki dönemde elektrikli şarj istasyon ağları yatırımlarına devam edeceğiz. 7 bin şarj noktasına ulaşılmayı hedefliyoruz. 2030’a kadar yapılacak 11,5 milyar TL’lik yatırım ile bu sektörde hızlı şarj ağına sahip, etkin işletmecilerden bir olmayı hedefliyoruz.”

Sürdürülebilirlikten ilham alan yeni işlere 20 milyon dolar fon

Erkan Kafadar’ın dikkat çektiği önemli bir diğer konu ise, Borusan’ı 200 yıl sonrasına taşıyacak, sürdürülebilirlikten ilham alan yeni işlerin portföye eklenme hedefi. Bu kapsamda, yenilikçi girişimlerle değer yaratılacak, sürdürülebilirlikten doğan yeni iş fırsatları, fark yaratacak endüstriyel işlere odaklanılacak. Kafadar, bu amaç doğrultusunda kurulan Borusan Ventures hakkında şunları söylüyor: “Borusan’da 2014’ten bu yana inovasyona sistematik bir yaklaşım çerçevesinde odaklanılıyor. Bu doğrultuda, 2023’te Borusan Grubu’nda kurumsal girişim sermayesi yapısı kuruldu. Amaç; mobilite, lojistik ve enerji alanlarında büyük pazarlar olan ABD ve Avrupa’daki girişimleri yakından takip etmek ve bunlara yatırımlar gerçekleştirmek. Hedef; yüzde 70 ABD’de ve yüzde 30 Avrupa’da olmak üzere, 20 milyon dolar fon ile 4 yılda 20’ye yakın erken aşama girişime yatırım yapmak.”

Bu arada Borusan Ventures, ilk yatırımını Almanya merkezli bir girişime gerçekleştirmiş. Otomobillerden aldığı canlı sensör datalarını kendi yapay zeka modellemelerini de kullanarak işleyen girişim, bu sayede otomobillerdeki her türlü arızanın uzaktan tespitini ve bakımını sağlıyor. *



Diğer Haberler
Japonya'da MD geçici sanayi üretimi Ocak ayında aylık -7.5% (Beklenti: -7.3%, önceki: +1.4%)
Japonya'da MD geçici sanayi üretimi Ocak ayında yıllık -7.5% (Önceki: +0.6%)
Japonya'da perakende satışlar Ocak ayında yıllık +2.3% (Beklenti: +2.3%, önceki: +2.4%)
Japonya'da geniş perakende satışlar Ocak ayında yıllık +3.0% (Önceki: +3.0%)
Japonya'da Şubat ayı sanayi üretimi tahmini +4.0% (Önceki: -6.2%)
Japonya'da gelecek ayın sanayi üretimi tahmini Mart için +2.0% (Önceki: +2.2%)
Facebookta Paylaş