Boeing, ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

2023 yılı ilk çeyrek
  2023 yılı içinde 400-450 adet 737 uçağının teslim edilmesi ve üretimin ayda 38 uçağa çıkarılması planlanıyor.
  Gelirler, 130 ticari uçak teslimatının yansımasıyla 17,9 milyar dolara yükseldi.
  -0,3 milyar dolarlık faaliyet nakit akışı ve -0,8 milyar dolarlık GKGMİ dışı serbest nakit akışı kaydedilirken, nakit ve satılabilir senet yatırımları 14,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.
  4.500’ün üzerinde ticari uçakla birlikte toplam şirket rezervi 411 milyar dolar olarak gerçekleşti.
  4,5 ila 6,5 milyar dolar arasında faaliyet nakit akışı ve 3 ila 5 milyar dolar arasında GKGMİ dışı serbest nakit akışı yönünde beklenti tekrar teyit edildi.

Boeing, ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Buna göre; gelirler 17,9 milyar dolar, GKGMİ hisse başına zarar -0,69 dolar ve GKGMİ dışı hisse başı esas faaliyet zararı -1,27 dolar olarak gerçekleşti (Tablo 1). Boeing, bu çeyrekte -0,3 milyar dolarlık faaliyet nakit akışı ve -0,8 milyar dolarlık GKGMİ dışı serbest nakit akışı kaydederken, ticari uçaklar hacim ve performansında artış gösterdi.
Boeing Başkan ve CEO’su Dave Calhoun, “Sağlam bir ilk çeyrek performansı gösterdik ve istikrarımızı koruyoruz. Tedarik zincirinde yaşanan zorluklara rağmen mesafe kaydetmeye devam ediyoruz; bu yıl için belirlediğimiz hedeflerin yanı sıra daha uzun vadeli hedeflerimize ulaşacağımıza eminiz. Kilit pazarlarda güçlü bir talep var. Geliştirme programlarımızı ileriye taşımak, müşterilerimiz ve geleceğimiz için stratejik kabiliyetler yaratmak amacıyla yatırımlarımızı büyütüyoruz.” açıklamasında bulundu.
Bu çeyrekte faaliyet nakit akışı, ticari uçak teslimatlarındaki artış ve tahsilat zamanlamasındaki uygunluğun yansımasıyla -0,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Çeyrek başında 17,2 milyar dolar olan nakit ve satılabilir senet yatırımları, bu çeyrekte 14,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Çeyrek başında 57 milyar dolar olan borçlar, vadesi gelen borçların ödenmesiyle 55,4 milyar dolara düştü. Şirketin, 12 milyar dolarlık kullanılmamış kredi olanağına erişimi bulunmaktadır.
Çeyrek sonu toplam şirket rezervi, 411 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Ticari Uçaklar
Ticari Uçaklar ilk çeyrek geliri, 737 ve 787 teslimatlarında yaşanan ve 787 uçaklarına yönelik müşteri hassasiyetleriyle kısmen dengelenen artışın yansımasıyla 6,7 milyar dolara yükseldi. İlk çeyrek faaliyet zarar oranı ise, Ar-Ge harcamalarının dahil olduğu yüksek çeyrek harcamaları ve olağandışı maliyetlerin sonucunda yüzde -9,2 olarak gerçekleşti.
737 programının gövde tedarikçisi, belirli 737 uçaklarının arka gövde bölümündeki iki bağlantı parçasında standart dışı bir üretim sürecinin uygulandığı konusunda bu ay başında Boeing’i bilgilendirdi. Söz konusu durum doğrudan bir uçuş güvenliği sorunu oluşturmayıp, hizmetteki filonun işletilmesinin önünde bir engel teşkil etmemektedir. Üretim ve teslimatlar, gerekli inceleme ve düzeltme süreçlerinden kısa vadede etkilenecek, ancak program kapsamında bu yıl 400-450 uçak teslimatı hedefi korunuyor. Diğer yandan, üretim oranında öngörülen ve daha yüksek stok seviyesine ulaştıracak artışların bulunduğu tedarikçi çerçeve programı, değişmeden uygulanmaya devam ediyor. Boeing, aylık üretim oranını bu yıl içerisinde 38 uçağa ve 2025-2026 yıllarında 50 uçağa çıkarma planları dahilinde, son montaj üretiminin gelecek aylarda toparlanmasını bekliyor.
787 programında ayda üç uçak üretiliyor ve bu oranın 2023 yılı sonlarında ayda beş uçak ve 2025-2026 yıllarında ise ayda 10 uçak seviyesine çıkarılması planlanıyor.
Ticari Uçaklar, bu çeyrekte 107 adet net siparişe ulaştı. Şirket, ayrıca, Air India’dan 190 adet 737 MAX, 20 adet 787 ve 10 adet 777X, Riyadh Air ve Saudia’dan 121 adede kadar 787 siparişi aldı. Ticari Uçaklar, bu çeyrekte 130 uçağın teslimatını tamamladı. Ticari Uçaklar rezervinde toplam değeri 334 milyar dolar olan 4.500’ün üzerinde uçak bulunuyor.
Savunma, Uzay ve Güvenlik
Savunma, Uzay ve Güvenlik, ilk çeyrekte 6,5 milyar dolar gelir kaydetti. İlk çeyrek faaliyet zarar oranı ise, KC-46A tanker uçağı programındaki 245 milyon dolarlık vergi öncesi masrafın etkisiyle yüzde -3,2 olarak gerçekleşti. Bu program, daha önce paylaşıldığı üzere, fabrika aksaklıklarına sebebiyet veren ve düzeltme gerektiren tedarikçi kalite sorunlarıyla birlikte ilerliyor. Sonuçlar, ayrıca, işgücü istikrarsızlığının devam eden operasyonel etkilerini ve diğer programların tedarik zincirinde yaşanan aksamaları yansıtıyor.
Savunma, Uzay ve Güvenlik, bu çeyrekte, ABD Ordusu ile 184 adet Apache helikopteri üretim sözleşmesi imzalarken, ABD Hava Kuvvetleri ile 15 adet KC-46A tanker uçağı üretimi ve E-7 geliştirilmesi için anlaşmaya. Savunma, Uzay ve Güvenli rezervi, yüzde 30’u ABD dışındaki müşterilerden gelen siparişler olmak üzere 58 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Satış Sonrası Hizmetler
Ticari satış sonrası hizmetlerdeki yüksek hacmin ve tercih edilen satış karmasının sonucu olarak, Satış Sonrası Hizmetler ilk çeyrek geliri 4,7 milyar dolar ve faaliyet kar oranı yüzde 17,9 olarak gerçekleşti.
Satış Sonrası Hizmetler, bu çeyrekte, GMR Aero Technic işbirliğinde Hindistan’daki ilk Boeing Dönüştürülmüş Kargo Uçağı hattını kurmayı taahhüt etmenin yanı sıra AerCap’e 50’nci Boeing 737-800 dönüştürülmüş kargo uçağını teslim etti ve Florida eyaletinin Jacksonville kentinde faaliyet gösterecek yeni bir komponent operasyonları tesisinin temelini attı.



Diğer Haberler
Hindistan'da Sensex Endeksi %0.58 artışla 60649,38 puandan kapandı
Rusya Dışişleri Bakanlığı: Karadeniz Tahıl Anlaşmasını sadece tam olarak uygulanması kurtarabilir
Rusya Dışişleri Bakanlığı: (Karadeniz Tahıl Anlaşması) BM'nin çabaları tek başına yeterli değil
Kremlin: (Xi-Zelenskiy telefon görüşmesi hakkında) Çatışmayı sona yaklaştırabilecek her şeyi memnuniyetle karşılıyoruz
Kremlin: Fakat Ukrana'da amaca ulaşabilmek için hala gereken şeyler var
NATO/Stoltenberg: Xİ'nin Zelenskiy'i aramasını memnuniyetle karşılıyoruz fakat Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınamadıkları gerçeğini değiştirmiyor
Facebookta Paylaş