Bankacılık Krizi Hafifledi Ama Bitmedi
First Republic Bank’ın (FRC) bilançosu sonrası piyasalarda zayıflık sürüyor. Bilanço sezonu öncesinde JPMorgan CEO’su Jamie Dimon’ın da söylediği gibi ‘bankacılık krizi henüz bitmedi’. Bankacılık sisteminin geneline yönelik kuvvetli bir korku olmasa da küçük bankalar özelinde risklerin arttığına dair endişeler var. Hafta içerisinde İsviçre Bankası UBS’in mevduat girişlerindeki pozitif görünüm ve bu sabah Deutsche Bank’ın faiz gelirlerinin yatırım bankacılığındaki düşüşü dengelemesi ile net kârında %9’luk artış açıklaması, Avrupa bankalarının diğer emsallerine kıyasla ve zorlu koşullara rağmen defansif duruşunu teyit etti.
Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), FRC’ye finansal tablolarını yeniden düzenlemesi için bir süredir zaman tanıyordu. Ancak süre uzarken, FDIC bankanın finansal durumuna ilişkin derecelendirmesini düşürebileceğini açıkladı. Bu da bankanın Fed likidite pencerelerine erişimini zorlaştıracaktı. Benzer şekilde 21 Nisan’da da Moody’s, Western Alliance ve First Republic dahil olmak üzere birkaç bankanın notunu düşürdü. Liste, özellikle sigortasız mevduatlar konusunda yüksek endişelere işaret eden bankalardan oluşuyor. Özetle, FRC’nin ilk çeyrekte 72 milyar dolar mevduat çıkışı bildirmesi, bankaya destek amacıyla büyük ölçekli bankalar tarafından sağlanan 30 milyar dolar finansmanın oldukça üzerinde. Bu da cari koşullarda bankanın uzun süre operasyonlarını devam ettiremeyeceğine de işaret ediyor. Öte yandan, tarihi net olarak belirtilmemekle birlikte FDIC, geçtiğimiz ay büyük ölçekli bankalarla Mayıs ayında bir toplantı gerçekleştireceğini duyurmuştu. FDIC, son banka iflasları nedeniyle karşı karşıya kaldığı yaklaşık 23 milyar dolarlık maliyetin büyük bir kısmını ülkenin en büyük bankalarına yönlendirmeyi değerlendirdiğini belirtmişti. Bu da JPMorgan, Wells Fargo, Bank of America gibi bankalara mevduat girişinin sürmesine ancak bankalar tarafından ayrılan kredi zarar karşılık oranlarının da artmasına sebep olabilir.
FactSet tarafından paylaşılan raporda, perakende şirketi Bed Bath & Beyond’un borçlarına ilişkin hisse satışı vb işlemlerden fon sağlayamaması nedeniyle bir tasfiye satışına başlaması da bankaları etkiledi. Şirket, hem tahmini varlıklarını hem de yükümlülüklerini 1 milyar dolar ile 10 milyar dolar aralığında listeleyerek New Jersey mahkemesine iflas başvurusunda bulundu. Dilekçede listelenen en büyük teminatsız alacak (ve ticari borçlar dışındaki tek alacak), Bank of New York Mellon’a ait olmak üzere 1,18 milyar dolarlık teminatsız tahviller.
Sonuç olarak, ABD bankalarından mevduat çıkışları 12 Nisan ile biten haftada 76 milyar $ (44 bp) düşerek düşüşünü sürdürdü, ancak büyük bankalarda (42 bp) küçük bankalara (9 bp) göre çok daha fazla çıkış oldu. Bu eğilimin de yakın vadede tersine dönmesi olası görülmüyor. Toplam kredilerin ise ilgili dönemde arttığı görülüyor. Para piyasası fonlarındaki varlıklar ise geçen hafta banka krizinden bu yana ilk kez düşüş kaydetti. Finans sektörüne ilişkin riskler sürerken, Fed’in 3 Mayıs’ta açıklayacağı faiz kararında, faizleri 25 baz puan artırması beklentisi 31 Mart’a kıyasla (%50) %74 seviyesinde. Öte yandan mevcut gelişmelerin bankanın faizleri sabit bırakacağına ilişkin beklentiyi de artırdığı görülüyor.
Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
https://www.yf.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.