GÖZLER 2.ÇEYREK GSYİH VERİSİNDE
Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, Fed'in para politikası stratejisinde benimsediği yeni yaklaşımı anlattı. İstihdamın enflasyonun önüne konulduğu yeni para politikası stratejisinde güçlü istihdam piyasasına odaklanılacağını belirten Powell, maksimum istihdamın "geniş tabanlı ve kapsayıcı bir hedef" olduğunu aktardı. Fiyat istikrarına yönelik önemli bir değişikliğe gittiklerine dikkati çeken Powell, "ortalama" yüzde 2 enflasyonu hedefleyeceklerini bildirdi.
Japonya'nın en uzun süre başbakanlık yapan lideri Abe istifasını açıkladı. Japonya Başbakanı Abe sağlık nedenlerinden dolayı 8 yıllık rekor görev süresinin ardından istifa kararı aldı. Abe, Tokyo'da yaptığı açıklamada, "Siyasette en önemli şey sonuçları başarabilmektir," dedi ve "Son 7 yıl 8 aylık dönemde, sonuçları başarabilmek için her şeyi yaptım", şeklinde konuştu. Japonya'da Topix Endeksi istifa haberlerinin ardından yüzde 1.6 kadar düşerken, yen haber sonrası düştükten sonra kayıplarını geri aldı. Abe Cuma günü, istifa haberleri gelmeden önce, basın mensuplarına çok kısa bir açıklamada bulunarak, hükümetin virüs görev gücü toplantısında, yönetiminin kış döneminde grip hastalıkları artmadan önce Kovid-19 ile mücadele için yeni bir plan hazırladığını söyledi.
Avrupa Borsaları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası stratejisinde değişikliğe giderek ortalama yüzde 2 enflasyon hedefleyeceğini bildirmesinin ve Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun istifasını açıklamasının ardından haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı. Kapanışta, teknoloji ve sağlık şirketlerinin hisselerinde yoğunlaşan satışın ardından gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 0,52 azalarak 368,8 puandan kapandı. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,26 azalarak 5.002,94 puana geriledi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi günü yüzde 0,61'lık düşüşle 5.963,57 seviyesinden tamamladı. İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,03 değer kaybederek 19.841,01 ve Almanya'da da DAX 30 endeksi günü yüzde 0,48 düşerek 13.033,2 seviyesinden kapattı.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Doğu Akdeniz'de doğrudan görüşmeler bağlamında diplomatik bir çözümün en acil hedefleri olduğunu söyledi. Maas, Berlin'de iki gün süren gayriresmi AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile ortak basın toplantısı düzenledi. AB'ye üye ülkelerin dışişleri bakanlarıyla AB-Türkiye ilişkilerini de ele aldıklarını anlatan Maas, bu ilişkilerin Doğu Akdeniz'deki mevcut gelişmeler sebebiyle zorlu olduğunu ifade etti. Mass, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile dayanışma içinde olduklarını belirterek, "Doğrudan görüşmeler bağlamında diplomatik bir çözüm en acil hedefimiz olmaya devam ediyor. Bu şekildeki yapıcı diyaloğu desteklemeye hazırız. Bunu da yapıyoruz." şeklinde konuştu.
ABD'de başkanlık seçimlerinde yarışacakları kesinleşen Donald Trump ve Joe Biden'ın seçim manifestolarında ekonomi başlığı öne çıkarken, iki adayın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından büyük darbe alan Amerikan ekonomisinin normalleşmesi, vergi indirimleri, asgari ücret artışı ve ticaret gibi konularda izleyecekleri politikalar birbirinden farklılık gösteriyor. Kovid-19 nedeniyle büyük bir darbe alan ABD ekonomisini yeniden rayına oturtmayı hedefleyen Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı Trump, yeni dönemde "tarihin en büyük ekonomisini" tekrar inşa edeceklerini vurguluyor. Bu sabah ABD vadelileri ve Asya endeksleri yukarı yönlü hareket eğiliminde. Yurtiçinde ise Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler izleniyor. Bugün 2.çeyrek GSYİH verisi ise yurtiçi piyasaların odağında olacak.
BİST100
XU100 endeksi haftanın son işlem gününü %0.76 düşüşle 1.101 seviyesinde tamamladı. 14.4 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %0.91 düşerken, sanayi endeksi ise %0.20 değer kazandı. Geçtiğimiz hafta başında 1.115'teki direnç seviyesinin geçmekte zorlandığını gördüğümüz BIST 100 endeksinde artan satış baskısı sonucunda 1.083 seviyelerine kadar geri çekilme izlemiştik. Haftanın ikinci ve üçüncü işlem gününde ise yurt dışındaki negatif görünüme eşlik eden endeks bu iki işlem gününde de 200 günlük hareketli ortalaması üzerinde tutunmayı başarmıştı. Haftanın son işlem gününde ise genel olarak yatay bir işlem günü geçiren endeks gün sonuna doğru gelen satışlarla haftayaı düşüşle noktaladı. Yeni haftada Doğu Akdeniz'den gelecek haber akışı ile korona virüs ile ilgili gelişmelerin piyasalar üzerinde oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yatay başlayan endeks gün içerisinde yaşadığı satışlarla günü eksiyle noktaladı. Endekste satış baskısının sürmesi halinde 1.096 ve 1.088 destek seviyeleri test edilebilir. Yaşanılan geri çekilme sonrasında endekste tepki alımları görmemiz durumunda ise 1.108 ve 1.115 direnç seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 1.096 / 1.088 / 1.080
Dirençler: 1.108 / 1.115 / 1.120
VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ
Ağustos ayı vadeli endeks 30 kontratı haftanın son işlem gününü %1.37 düşüşle 1.240 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası stratejisinde değişikliğe gitmesinin ardından küresel borsalara alım dalgasına neden olmuştu. Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, İstihdamın enflasyonun önüne konulduğu yeni para politikası stratejisinde güçlü istihdam piyasasına odaklanılacağını belirtirken maksimum istihdamın "geniş tabanlı ve kapsayıcı bir hedef" olduğunu aktardı. Powell sonrasında küresel bazda artan risk iştahının sürmesi kontratta yükselişleri desteklerken Doğu Akdeniz'de Yunanistan'la süren gerginlik ve artan jeopolitik riskimiz ise kontratta satış baskısına neden oluyor. Haftanın ilk işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yatay başlayan kontrat gün içerisinde yaşadığı satışlarla günü eksiyle noktaladı. Kontratta satış baskısının sürmesi halinde 1.235 ve 1.228 destek seviyeleri test edilebilir. Yaşanılan sert geri çekilme sonrasında kontratta tepki alımları görmemiz durumunda ise 1.246 ve 1.252 direnç seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 1.235 / 1.228 / 1.220
Dirençler: 1.246 / 1.252 / 1.260
USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ
Ağustos ayı vadeli USDTRY kontratı haftanın son işlem gününü %0.51 düşüşle 7.3250 seviyesinde tamamladı. ABD ile Çin arasındaki ikili ilişkilerde karşılıklı açıklamalar ve aşı gelişmeleri sonucu oluşan iyimser hissiyat Dolar üzerinde baskı oluşturduğu takip edilmişti. Geçtiğimiz haftanın dördüncü işlem gününde dikkatler Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole sempozyumunda yaptığı konuşmadaydı. Powell konuşmasında para politikasına yönelik yeni bir yaklaşım açıkladı. Bu yaklaşım ile işsizliğin azalmasının ana hedef olduğunu vurgulayan Powell, gerekirse enflasyonun yüzde 2'nin üzerine çıkmasına izin verebileceklerini söyledi. Öte yandan Doğu Akdeniz'de devam gerilimde TL'yi aşağı yönlü baskılamayı sürdürüyor. Haftanın ilk işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişle başlayan kontrat gün içerisinde yükseliş seyrini koruyamadı ve günü ekside noktaladı. Kontratta yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 7.35 ve 7.3650 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası geri çekilmeler yaşanması durumunda ise 7.3150 ve 7.30 destek seviyeleri söz konusu olabilir.
Destekler: 7.3150 / 7.3000 / 7.2850
Dirençler: 7.3500 / 7.3650 / 7.3800
ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ
Ağustos ayı vadeli Altın kontratı, haftanın son işlem gününü %2.31 yükselişle 1968 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz hafta koronavirüs endişelerine ek olarak devam eden ABD - Çin gerginliği, değerli metaldeki aşağı yönlü hareketleri sınırlandırırken, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole sempozyumunda yaptığı konuşma sırasında 1976 seviyesini test eden Ons Altın'ın takip edilen iyimser hissiyat doğrultusunda bu seviyede tutunamayıp gün sonunda aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın son işlem gününde ise Fed Başkanı Powell'in, bankanın "ortalama" yüzde 2 enflasyon hedefleyeceği gönündeki açıklamaları sonrası güne sınırlı yükseliş ile başlayan değerli metalde Dolar'daki zayıf görünüm ile birlikte yukarı yönlü sınırlı hareketin devam ettiği gözleniyor. Haftanın ilk işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişle başlayan ve gün içerisinde alıcılı bir seyir izleyen kontrat günü artıda noktaladı. Kontratta yükseliş sonrasında satış basksının artması halinde 1957 ve 1950 destek seviyeleri test edilebilir. Satış baskısı sonrasında ise kontratta tepki alımları görmemiz durumunda ise 1975 ve 1987 direnç seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 1957 / 1950 / 1943
Dirençler: 1975 / 1987 / 1992
HİSSE HABERLERİ
ARMDA, paylarında 31/08/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 14/09/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.
TTKOM: Fitch Ratings, 21 Ağustos 2020 tarihinde Türkiye'nin uzun vadeli kredi notlarını (IDRs) "BB-" olarak teyit ederek görünümünü "Durağan" dan "Negatif" e revize etmiştir.
MGROS: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Migros Ticaret A.Ş.'nin 'AA(tur)' olan ulusal uzun vadeli kredi notunu gözden geçirmiş ve 'AA(tur)' olarak teyit etmiştir. Not görünümü de "Pozitif" olarak teyit edilmiştir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.