Haftalık Strateji Bülteni (İntegral Yatırım Menkul Değerler )


Haftalık Değerlendirme ve Strateji
 
Geçen hafta Borsa İstanbul BIST100 endeksi %0.8 değer kaybederken zayıf seyrini korudu ve direnç bölgelerini aşmakta zorlandı. Dolar kuru yatay kalırken, EuroTL kurunda %1 yükseliş görüldü. Fed Başkanı’nın Jackson Hole konuşmasında ortalama %2 enflasyon politikasına geçmesi piyasalarda faizlerin uzunca süre daha düşük kalacağı beklentisini artırırken, ABD piyasalarında pozitif bir hafta geride kaldı. Dow Jones %2.6, S&P endeksi %3.2 ve Nasdaq %3.4 yükseliş gösterdi. Alman DAX borsası ise %2.1 yukarıda haftayı tamamladı. Borsa İstanbul BIST100 endeksi küresel piyasalardaki olumlu havadan fazla faydalanamadı diyebiliriz.
 
Yurtiçi piyasalarda dikkatler Doğu Akdeniz’deki gelişmelerdeydi ve bu durum önümüzdeki hafta devam edecek görünüyor. AB tavrını Yunanistan yana koyarken, Türkiye’ye karşı yaptırım konusunu bile gündeme getirdi. Bu konu ile ilgili şimdilik somut bir gelişme yok ancak takip edilecek. Diğer yandan hafta sonu Navtex ilan edilen bölgeye doğru uçan Yunan uçakları, Türk F-16 uçakları tarafından engellendi. Bölgede sıcak gelişmeler bu şekilde devam ediyor ve piyasalar için giderek daha ağırlıklı olacak görünüyor.
 
Borsa endeksinde Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin sert satışlar yarattığını görmüyoruz. Ancak piyasaları tedirgin ettiğini söylemek mümkün. MSCI GOÜ endeksi %2.7 yükselirken, BIST100 endeksinin haftayı hafif düşüşle kapatması ve dünya piyasalarındaki pozitif havadan faydalanamaması bu gelişmelerin yarattığı baskının sonucu olarak görülebilir.
 
Büyüme ve enflasyon verileri izlenecek Önümüzdeki hafta içeride Pazartesi günü 2.çeyek büyüme verisini alacağız. Beklentinin Türk Ekonomisinin 2.çeyrekte yıllık bazda %10 daralacağı yönünde bulunuyor. Perşembe günü ise Ağustos ayı enflasyon verisi

bekleniyor. Yine beklentiler aylık bazda %1 artış seviyesinde bulunuyor. Dışarıda ise Cuma günü ABD istihdam verisini alacağız. Hafta içerisinde PMI verileri takip edilecek. Borsa Borsa endeksi teknik olarak zayıf seyrini koruyor. 1137 seviyesindeki 50-günlük otalama yukarıda kaldı ve bu seviyeyi deneme şansı bile azalıyor. Göstergeler çok güçlü değil. Kalıcı ve güven veren bir seyir için 50-günlük ortalamanın üzerinde bir endeks gerektiğini sürekli belirtiyoruz. Bu olmadıkça endeksteki yükselişler tepki yükselişinden öteye geçemeyecektir.
 
Destek olarak 1083 ve 1077 desteklerini izliyoruz. Özellikle 1077 desteğinin kırılması aşağı doğru düşüşü hızlandırabilir. Bu nokta kritik olarak izlenmeli. Yukarıda ise 1106 direnci çok kısa vadede izlenebilir. Ancak bu seviyeyi geçse bile 1113 ve 1118 dirençleri etkili olmaya devam ediyor. Borsa endeksinde 1118 direncinin geçilmesi durumunda 1137 seviyesine doğru bir yükseliş şansı elde edebiliriz.
 
Strateji Taktik olarak Borsa endeksinin 50 günlük ortalaması olan 1135 seviyesinin altına gerilediği günden bu yana yorumlarımızda, artık piyasanın kredili pozisyonlar için uygun olmadığını hatta portföylerde nakit oranların %50 seviyesine kadar artırabileceğini ifade ediyoruz. Bu önerimiz halen geçerli. Geçen bu sürede bu taktiğin ne kadar doğru bir taktik olduğunu daha net görebiliyoruz.
 
Özellikle kısa vadeli yatırımcılar yani borsaya birkaç günlük olarak bakan ve sürekli al sat yapmaya çalışanlar için 1083 desteği ce 1113 dirençleri izlenebilir. Uzun vadeli yatırımcılar için ise güçlü ve iskontolu şirketlerde bulundukları sürece önemli bir sorun görmüyoruz. Portföyünde nakit bulunduran yatırımcılar ise bilançoların ardından güçlü nakit akışına sahip, borcu olmayan, güçlü ve lider şirketlerde yaşanabilecek düşüşleri alım fırsatı olarak görebilirler.
 
Pozisyonlarını kapatmak istemeyenler ise VIOP endeks kontratında ya da sahip olduğu hisse senedinin kontratı varsa ilgili kontratta Short (kısa - satış) yönlü pozisyon açarak kendilerini koruma altına alabilir ve süreç netleşene kadar bu şekilde izleyebilirler. BIST100 endeksinin 1077 seviyesi altına yerleşmesi durumunda ilave kısa pozisyonlar açılabilir.
 
Genel olarak 100 endeks dışı hisselerde görünümler daha güçlü kalmaya devam ediyor. XTUMY endeksi bunu açıkça gösteriyor. 30 endeks dışı 100 endeks hisselerinde ise çok güçlü olmasa da olumlu bir görünüm var. XYUZO endeksi bunu gösteriyor. Ancak BIST30 endeksi zayıf. Bunda Bankacılık endeksinin büyük rolü var. Bankalarda halen teknik olarak zayıf görünüm sürüyor. Otomotiv Otomotiv sektöründe matrah ve oran miktarlarında güncellemeler yapıldı. Sektör temsilcileri en son 2018 yılında yapılan matrah güncellemesini olumlu karşılarken, ÖTV artışlarının ise iç pazardaki 1 milyon adet hedefini zorlaştıracağını iç pazarı daraltıcı etkisi olacağı konusunda kötümserler.
 
Değişikliğe bakıldığında, matrah ve oran güncellemeleri üst ve lüks segmentlerde fiyat artışlarına yol açarken, orta ve alt segmentlerin çok fazla etkilenmediğini görüyoruz. Hatta bazı modellerde matrah artışı neticesinde fiyatlarda düşüşler görülüyor.
 
Genel olarak yapılan bu güncellemedeki amacın tüketiciyi yerli üretime dayalı araçlara yönlendirmek, fiyatı yüksel ithal araçları azaltarak cari açığa katkı sağlamak olduğu görülüyor.
 
Sektör hisselerine bakıldığında hem ihracat oranının yüksekliği hem de orta segmente daha uygun araç üretmesi nedeni ile TOASO’nın daha olumlu etkilenmesi beklenebilir. En kötü etkilenmesi beklenen şirket ise

 
tamamı ithal olması nedeni ile DOAS olacak gibi görünüyor. İhracat oranı yüksek olan otomotiv şirketleri bu düzenlemeden sınırlı etkileneceklerdir.
 
DOLAR DolarTL kurunda teknik olarak momentumun azaldığını ve zayıflama olduğunu izliyoruz. Geçen hafta bunu gördük. Şimdilik 7.25 seviyesindeki 22-günlük ortalama önemli bir destek olabilir. Kısa vadede bu desteği kırmasını beklemeyiz. Ancak bu seviyenin altına gerilemesi durumunda DolarTL kurunda aşağı yönlü eğilim daha fazla güç kazanabilir. Daha aşağıda 7.20 ve 7.10 destekleri bulunuyor. Yukarıda ise 7.40-7.41 bölgesi güçlü direnç görevi görmekte. Bu seviyelerin geçilmesi durumunda yukarı hareket güçlenebilir.
 
TCMB’nin sıkılaştırma adımları, Fed Başkanı’nın ardından Dolar endeksinin zayıflaması, J&P Morgan’ın geçen hafta açıkladığı Dolar sat TL al önerisi, dolarTl kurundaki aşağı yönlü seyirde etkili olmuşa benziyor.
 
 
 
 İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.integralmenkul.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
IFO: ALMANYA'DA AĞUSTOS AYINDA ŞİRKETLERİN %37'Sİ KISA ÇALIŞMA PLANI UYGULADI (TEMMUZ: %42)
JAPONYA'DA KONUT BAŞLANGIÇLARI TEMMUZ'DA YILLIK %-11.4 (BEKLENTİ: %-12.5 ÖNCEKİ:-12.8)
Emisyon hacmi 28.08.2020 itibariyle 221.24 milyar TL
FİTCH: ABE'NİN İSTİFASI JAPONYA'NIN POLİTİKA YAPISINI ODAK NOKTASINA GETİRDİ
ALMANYA'DA K.REN-WESTPHALİA TÜFE AĞUSTOS'TA YILLIK%-0.2 (ÖNCEKİ: %-0.2)
ALMANYA'DA K.REN-WESTPHALİA TÜFE AĞUSTOS'TA AYLIK%0.0 (ÖNCEKİ: %-0.7)
Facebookta Paylaş