Bist/Viop Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Haftanın ortasına geldiğimiz önceki gün FED kararları piyasaların takibindeydi. FED, beklendiği gibi politika faizini ve varlık alım miktarını değiştirmeden sabit bıraktı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, ekonomik toparlanmanın ve istihdamın ılımlı seyrettiği belirtilirken zayıf talebin ve petrol fiyatlarının enflasyonu baskıladığı, genel olarak finansal şartların destekleyici olmaya devam ettiği vurgulandı. Fed'in açıklamasında, "Hedefe ulaşmayı geciktirecek riskler gelişirse politika duruşunu ayarlamaya hazırız. Virüs, ekonomik görünüm üzerinde kayda değer risk yaratıyor. Düzenli aylık repo ihalelerine son verilecek. Tahvil alımları, istihdam ve fiyat istikrarında kayda değer gelişme olana dek sürecek" ifadelerine yer verildi.
FOMC kararları sonrası basın toplantısında konuşan FED başkanı Powell, merkez bankasının ekonominin sürekli iyileşme gösterdiği netleşene kadar para politikasında herhangi bir değişiklik planlamadığını vurguladı. Toparlanmanın hızı son aylarda ılımlılaştı diyen Powell, "Hizmet sektöründe zayıflık var, inşaat ve imalat olumlu durumda. Toparlanma görünümü yüksek oranda belirsiz olmayı sürdürüyor. Ekonomik çöküş bütün Amerikalıları aynı oranda etkilemedi. Ekonomi beklenenden daha dirençli olduğunu kanıtladı. Bankacılık sektörü güçlü bir şekilde ayakta durabildi" şeklinde konuştu. Mali desteğin çok güçlü olduğuna ve devam ettirildiğine değinen Powell, "Mali genişlemeye yönetim ve kongre karar verecek. Salgına karşı yapabileceğimiz her şeyi yaptık. Hedeflediğimiz istihdamdan dokuz milyon kişi uzağız. Hedefimiz finansal sistemin dirençli olmasını sağlamak" şeklinde konuştu. Bunların dışında aşılama ile sürü bağışıklığının oluşması uzun zaman alacağını, şu an ekonomi için aşılamadan daha önemli bir şeyin olmadığını, İhtiyaç halinde varlık alımları konusunda yapabileceklerinin daha fazlası olduğunu ve varlık alımını azaltmayı konuşmak için erken olduğunu söyledi. ABD hisse senetleri, Fed açıklamasının ve Powell’ın yorumlarının ardından daha da düşüş yaşadı. Gösterge S&P 500 endeksi yaklaşık %3 düşüş yaşadı ve üç aydaki en büyük günlük düşüşü yolunda ilerledi.
Çarşamba günü, genişletilmiş korona virüs tedbir ve kısıtlamalarının Alman hükümetini 2021 için büyüme tahminini düşürmesine yol açarken, Avrupa Merkez Bankası'nın daha fazla faiz indirimi konuşması bankacılık hisselerini vurdu. Avrupa hisse senetleri düşüşler yaşadı. Yatırımcıların dünya çapında koronavirüs vakalarının artması ve ABD hisse senetlerine yönelik artan hisse senedi değerlemeleri konusunda daha temkinli hale gelmesiyle küresel risk alma iştahı bozulurken bu durum ABD ve Avrupa endekslerinin sert satışlar görmesine neden oldu. Almanya’nın büyüme tahminini bu yıl için %3'e düşürmesinden sonra DAX endeksi önemli bölgesel endekslerin altında performans göstererek % 1,8 düştü. Almanya’nın revize edilen büyüme tahmini geçen sonbahardaki %4,4'lük tahmininden keskin bir revizyona işaret etti.
BİST100

XU100 endeksi önceki işlem gününü %4.50 düşüşle 1.467 seviyesinde tamamladı. 34,3 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %4.07, sanayi endeksi ise %5,29 değer kaybetti. Avrupa hisse endeksleri dün düşerken Wall Street vadeli işlemleri de satış tarafında hareket ediyor. Artan vaka sayıları, artırılan önlemler, mali teşvik paketi için teklifin kongreye gelme süresinin uzaması gibi durumlar hisselerde gelen aşırı değerlemeler düşünüldüğünde düzeltme hareketleri için fırsat tanıyor. Özellikle virüs ve aşı tedarikindeki belirsizliklerin etkisiyle risk iştahının düşüşü satışlara hız verdi. Virüsün özellikle Brezilya ve Güney Afrika varyantları nedeniyle piyasalar yeniden COVID-19 konusunda endişelenmeye başlıyor. Bist-100 endeksinde yaşanan dünkü sert düşüşte 1.465 bugün izlenmesi gereken destek konumunda. Bugün buradan olası tepki alımları takip edilmeli. Yükselişin devamı için yükseliş trendin direnci olan 1.565 üzerine geçilmesi gerekiyor. Dış piyasalarda satış devam ederse endekste de düzeltme eğilimi devam edebilir.

Güne yatay başlayan kontrat gün içerisinde sert düşüş yaşadı ve düzeltmesini derinleştirdi.. Endekste hareketlerin yükselişin trend direnci altında sürmesi durumunda 1.465 ve 1.440 destek seviyeleri test edilebileceği gibi geri çekilme hareketlerinin 1.465’den tepki alması durumunda ise 1.490 ve 1.505 direnç seviyelerini takip edeceğiz.

Destekler: 1.465 / 1.440 / 1415
Dirençler: 1.490 / 1.505 / 1.530

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Şubat ayı vadeli endeks 30 kontratı önceki işlem gününü %3.47 düşüşle 1.591 seviyesinde tamamladı. Dün yurtdışı borsalarda gözlenen satış dalgası yurtiçinde de hisse senetlerine yansıdı ve uzun zamandan beri görülmeyen sert düşüş dalgasının yaşanmasına neden oldu. Yabancı satışları yanında panik satışlarının da yerli yatırımcıya yansıdığı günde kontratta da aşağı yönlü hareketler etkili oldu. Piyasaların gündemi virüs ve aşı tedarikindeki sorunlar olmaya devam ediyor. Powell dün FOMC sonrası destek adımlarının devam edeceğini belirtse de aşırı değerlemelerden sonra gelen düzeltme eğilimi tersine dönmedi. Yeni günde virüste vaka sayıları, artırılan önlemler ve aşı konusundaki belirsizlik ve endişeler izlenmeye ve fiyatlamalara etki etmeye devam edecek. Kontratta önemli Fibo destek seviyesinin altına iniş olması bugün kontratın izlenmesini gerekli kılıyor.

Güne düşüşle başlayan kontrat gün içerisinde sert düşüş yaşadı ve düzeltmesini derinleştirdi. Kontratta 1.603 Fibo. 23.6 direnci altında kalınması durumunda aşağı yönlü eğilim baskın kalmaya devam edebilir. Bu durumda 1.560 ve 1.545 test edilebilir. 1.603 üzerine geçilebildiği takdirde 1.621 ve 1.637 seviyeleri test edilebilir.

Destekler: 1.560/ 1.545 / 1.529
Dirençler 1.603 / 1.621 / 1.637

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ocak ayı vadeli USDTRY kontratı önceki işlem gününü %0.49 yükselişle 7.4000 seviyesinde tamamladı. Dün riskli varlıklardan Dğnya genelinde yaşanan çıkış eğilimi karşısında güvenli varlıklara doğru geçiş yaşanırken bu durum Dolar’ın değer kazanımı olarak akrşımıza çıktı. Dolar endeksi dünkü yükselişiyle 91.00 seviyesine doğru yaklaştı. Dolar’daki yükselişle gelişmekte olan para pirimlerinde Dolar’a karşı genel bir zayıflama eğilimi oluştu. Fakat yaşanan değer kayıplarında Türk Lirası’nın diğerlerine göre nispeten daha iyi konumda kaldığı gözlendi. Kontratta da yükselişin boyutu sınırlı kaldı. FED’in ABD ekonomisine ve salgına yönelik açıklamaları Dolar endekisnde dalgalanma yaratıyor fakat yukarı yönlü hareketin sınırlı olabileceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda kontratta da TL’nin görece güçlü duruşu ile yukarı yönlü hareketlerin sınırlı kalmaya devam edebileceğini düşünüyoruz.

Güne düşüşle başlayan kontrat gün içerisinde yönünü yukarı çevirdi. Kontratta aşağı yönlü hareketlerin devamı durumunda 7.34 ve 7.30 destek seviyeleri söz konusu olabileceği gibi 7.42 üzerinde yükseliş hareketinin görülmesi durumunda ise 7.45 ve 7.50 direnç seviyelerini takip edeceğiz.

Destekler: 7.3400 / 7.3000 / 7.2700
Dirençler: 7.4200 / 7.4500 / 7.5000

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Şubat ayı vadeli Altın kontratı, önceki işlem gününü %0.53 düşüşle 1.845,75 seviyesinde tamamladı. Altın fiyatları Çarşamba günü, ABD'nin teşvik hamlesine ilişkin endişeler ve piyasaların FED’in son politika kararını beklerken Dolar’ın yukarı yönlü hareketi nedeniyle bir haftanın en düşük seviyesine geriledi. FED dün beklendiği gibi faiz ve varlık alım miktarında değişikliğe gitmedi. Powell ise açıklamalarında destekleyici politikaların süreceğine dair mesajlarını yineledi. Ekonomide şu anda aşılamadan daha önemli bir şey yok, pandemiyi geride bırakmamız gerekli diye Powell, varlık fiyatlarında son aylardaki hareketlerin arkasındaki etken para politikası değil, mali politika ve aşılamaya yönelik beklentilerdi açıklamasını yaptı. Bu beklentiler canlı kaldıkça Altın fiyatları yukarı yönlü eğilimini sürdürecektir.

Güne düşüşle başlangıç yapan kontrat gün içerisinde ABD piyasalarında FED kararları, Biden’ın teşvik beklentileri ve virüs gelişmeleriyle günü yine düşüşle tamamladı. Yükselişin oluşması halinde 1860 ve geçilebilirse 1870 direnç seviyeleri test edilebilir. Düşüşlerin yeniden oluşmsı durumunda ise 1835 ve 1825 destek seviyelerini takip edeceğiz.

Destekler: 1835 / 1825 / 1816
Dirençler: 1860 / 1870 / 1882

KAP HABERLERİ

YESIL: 27/01/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 10/02/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem görecektir.
KRSTL: Sapanca tesisleri için Yatırım Teşvik Belgesi onaylandı.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.