Bist/Viop Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

YENİ HAFTADA ENDEKSLERİN YÜKSELİŞİ DEVAM EDECEK mi?
Geçen hafta riskli varlıklar lehine olan eğilimin devam etti. ABD ve Avrupa’da endeksler enflasyon beklentileri ve tahvil getirilerinin yükselmesi karşısında mali teşvik beklentilerinin devam etmesi ve güçlü gelen bilançoların da desteğiyle haftayı yükselişle tamamladı. Yurtiçinde ise endekste bankacılık sektörü ile sanayi sektörü hisseleri arasında sanayi sektörü lehine yükseliş eğilimi göze çarparken bankacılık hisselerinden çıkışlar devam etti. Sanayi tarafının ağır basmasıyla endeks haftayı yükselişle tamamlamayı başardı fakat 1.582 önceki zirvesini henüz test edemedi. Cuma piyasaların kapanmasının ardından Fitch’in geçen yıl Ağustos ayında “negatif” olarak belirlediği görünümü “durağan” konuma yükseltmesi hafta açılışında piyasalara olumlu yansıyabilir. Kuruluştan yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunun "BB-" olarak teyit edildi.
Fitch değerlendirmesinin devamında Türkiye'nin yeni ekonomi yönetimiyle daha tutarlı ve Ortodoks bir politikaya dönüşünün 2020'de düşen uluslararası rezervlerden, yüksek cari açık ve kötüleşen yatırımcı güveninden kaynaklanan kısa vadeli dış finansman risklerini hafifletmeye yardımcı olduğuna işaret ederken, "Para politikası önemli ölçüde sıkılaştırıldı, uluslararası rezervler istikrar kazandı ve Türk Lirası kasım ayı başından bu yana dolar karşısında yüzde 18 değer kazandı." değerlendirmesinde bulunuldu. Açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının para politikasında sadeleşmeye gittiği anımsatılarak, yatırımcı duyarlılığı ve yerel aktörlerdeki değişimin Türk Lirası'nın önemli ölçüde değer kazanmasına, risk priminin düşmesine ve bazı net sermaye girişlerine yol açtığı aktarıldı. Türkiye ekonomisine ilişkin tahminlere de yer verilen açıklamada, Türkiye ekonomisinin geçen yılın 3'üncü çeyreğindeki güçlü toparlanmanın ardından pozitif büyüme ivmesini sürdürdüğü ve 2020'de yüzde 1,4 büyüdüğünün tahmin edildiği bildirildi. Ülke ekonomisinin 2021'de yüzde 5,7 büyümesinin beklendiğine işaret edilen açıklamada, büyüme hızının 2022'de de yüzde 4,7 olmasının öngörüldüğü kaydedildi. Açıklamada, enflasyonun ise bu yıl sonunda yüzde 11'e ve 2022'de yüzde 9,2'ye düşmesinin beklendiği bildirildi.
Geçen haftanın izlenen diğer önemli gelişmesi ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki önemli yükseliş oldu. Tahvil fiyatları düştüğünde yükselen gösterge 10 yıllık Hazine bonosunun getirisi, bu hafta bir yılın en yüksek seviyesi olan % 1,36'ya yükseldi. Bu yükseliş ülke çapında aşılama programındaki ilerlemenin ve daha fazla mali teşvikin ekonomik büyümeyi daha da teşvik edeceği beklentileriyle oluştuğu söylenebilir. Bu fiyatlamanın devamında ABD hükümetinin politikalarına dair beklentilerle Hazine tahvillerinin getirilerinde devam eden artışın, hisse senetleri gibi nispeten daha riskli yatırımların cazibesini azaltabileceğinden ve yatırımcıları geçen Mart ayından bu yana yaklaşık % 75 artan S&P 500'de satışlara ağırlık verebileceğinden endişe ediliyor.
Dünya genelinde tahvillere yönelik satış baskısı yeni haftanın ilk işlem gününde etkisini göstermeye devam ediyor. Enflasyonun hızlanacağı yönündeki beklentilerle Avustralya ve Yeni Zelanda tahvil getirilerinde bu sabah yükseliş görülüyor. ABD’de ise 10 yıllık gösterge tahvilin getirisi son bir yılın en yüksek düzeyine çıktı. Tahvillerdeki bu hareket olumlu aşı haberleriyle hisse senetlerinde yaşanan yükselişi de sınırlandırıyor. Wall Street vadelileri düşüyor. Asya’da ise Nikkei yükselişlere öncülük ederken, Çin borsası negatif ayrışıyor. Dolar haftaya yatay başlarken, Dolar/TL hafif artışla 7.00 seviyesi yakınlarında işlem görüyor.
BİST100

Endeks geçen Cuma gününü %0.9 yükselişle tamamladı. Toplam işlem hacmi 37,1 milyar TL oldu. Bankacılık endeksi %1.8 yükseliş yaşadı. Endeks önceki günkü hareketleriyle haftayı 1.525 desteği üzerinde tamamlamayı başardı. Haftanın ilk işlem günü 1.545 desteği üzerinde hareketlerin sürmesi durumunda 1.570 ve 1.582 direnç seviyeleri takip edilecek. 1.545 destek seviyesi altına olası geri çekilmede gelebilecek düşüşlerde 1.525 ve 1.515 seviyeleri takip edilmeli. Bugün 1.582 aşılabilirse 1.595’e doğru yol açılabilir. Yurtdışı piyasaların risk iştahı bugün yine hareketlerde belirleyici olacak.
Destekler: 1.545 / 1.525 / 1.515
Dirençler: 1.570 / 1.582 / 1.595

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Şubat vadeli kontrat geçen Cuma gününü %0.43 yükselişle 1621.25 seviyesinde tamamladı. Avrupa’da piyasaların pozitif görünümüyle endeks yükseliş yaşarken kontratta da bu eğilim devam etti. Güne düşüşle başlayan kontrat daha sonra yükselişe geçerek 1.626 seviyesine kadar yükseldi. Kontratta bugün de 1.608 Fibo. 23.6 destek seviyeleri üzerinde tutunmanın sürmesi halinde yükselişin devamı tekrar mümkün olabilir. Bu durumda 1.635 direnci bugün takip edilecek. Gün içinde 1.608 ilk desteği altına geçilebildiği takdirde ise 1.590-1.575 seviyelerine doğru hareketlerin devamı gelebilir. 1.635 aşılırsa 1.655 ve 1.680 test edilebilir.
Destekler: 1.608 / 1.590 / 1.575
Dirençler: 1.635 / 1.655 / 1.680

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Şubat ayı vadeli kontrat geçen Cuma gününü %0.48 düşüşle 6.9708 seviyesinde tamamladı. Türk Lirası, TCMB’nin kararları sonrası güçlü kalmaya devam ediyor. Fitch “durağan” görünüm kararı ardından TL’deki güçlenmenin devam etmesi muhtemel görünüyor. Cuma gününe yatay başlayan kontrat gün içerisinde yukarı yönlü hareket etse de aşağı yönlü eğilimini koruyarak günü düşüşle tamamladı. Kontratta bugün tekrar aşağı yönlü hareketler gözlenmesi durumunda 6.93 ve 6.90 destek seviyeleri söz konusu olabileceği gibi bu bölgeden gelebilecek olası tepki hareketlerinde ise yükselişlerde 7.00 ve 7.03 seviyeleri gündeme gelebilir. Kontratta zaman zaman yaşanacak yükselişlerin kısa süreli olacağını düşünüyoruz.
Destekler: 6.9300 / 6.9000 / 6.8800
Dirençler: 7.0000 / 7.0300 / 7.0500

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Şubat vadeli kontrat geçen Cuma gününü %0.36 yükselişle 1.782,45 seviyesinde tamamladı. Altın Cuma günü, ABD doları gevşerken yedi ayın daha önceki en düşük seviyesinden toparlandı, ancak yükselen Hazine getirileri Altın üzerinde Ocak başından bu yana en büyük haftalık düşüşünü sürdürdü.Güne düşüşle başlayan kontrat gün içerisinde yukarı yönlü hareket eden spot ons Altın’la birlikte seansı yükselişle tamamladı. Yükselişin devam etmesi için 1.800 Dolar üzerinde hareketleri görmek gerekecek. Bu hamle ile 1.815 direnci üzerine geçilebilirse 1.820 direnç seviyeleri test edilebilir. Hareketlerin 1.800 Dolar seviyesi altında kalması durumunda ise tekrar 1.770 -1.765 destek bölgesi test edilebilir.
Destekler: 1770/ 1765 / 1750
Dirençler: 1800 / 1815 / 1820

KAP HABERLERİ
YGYO: Yeşil Plaza'nın Körfez Enerji'ye 212 milyon TL bedelle satılmasına karar verdi.
DARDL: Yakın İzleme Pazarı'nda işlem gören Dardanel Önentaş'ın 23 Şubat'tan itibaren Alt Pazar'da işlem görmeye başlamasına karar verildi.
ULUUN: WFP Buğday Unu ihalesinde firma uhdesine kalan miktar 10 Nisan 2021 tarihine kadar teslim edileceği açıklandı.
MNDRS: Bağlı ortaklıkları Akça Enerji Üretim Otoprodüktör Grubu A.Ş. ve Tan Elektrik Üretim A.Ş. ile devralmak suretiyle kolaylaştırılmış usulde birleşme işlemine EPDK onay verdi.
                                                                                                                               

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.