%8 özsermaye karlılığı ile zayıf sonuçlar
5 Kasım 2024
İş Bankası, 3Ç24'te 5.534 milyon TL konsolide olmayan net kar bildirdi; bu, 5.898 milyon TL'lik konsensüs ve 6.318 milyon TL'lik Tera tahminlerinden daha zayıf. İş Bankası'nın net karı, 3Ç24'te %63 çeyreklik ve %73 yıllık düşüşle %8 özsermaye karlılığına tekabül etti. İş Bankası'nın net karı 9A24'te %33 yıllık düşüşle %17 özsermaye karlılığına isabet etti. Net faiz geliri ve işletme giderlerinin beklentilerimizden daha zayıf olduğunu, bunun kısmen beklenenden yüksek iştirak (8 milyar TL - 4-5 milyar TL'lik şirket tahmininin aksine) ve vergi gelirleri (3 milyar TL) tarafından telafi edildiğini gözlemliyoruz. Sonuçlar ayrıca, beklendiği gibi bankanın kalan 3 milyar TL'lik serbest karşılıklarının terse çevrilmesini de içeriyordu. Özetle, 3Ç24'te güçlü bir hacim büyümesi, bir miktar marj toparlanması, komisyonlarda devam eden güçlü artış, daha hızlı maliyet büyümesi ve risk maliyetinde beklenen bir yükseliş oldu.
TL kredi portföyü 3Ç24'te KOBİ ve kurumsal kredilerdeki geç bir ivmeyle %9 çeyreklik bazda genişlerken, döviz kredilerinde %4 büyüme görüldü. Mevduatlar, hem TL (+%11) hem de döviz (+%7) mevduatlarındaki artışla kurla düzeltilmiş olarak yaklaşık %9 büyüdü. Swapla düzeltilmiş net faiz marjı, TL kredi-mevduat makasındaki yaklaşık 170 baz puanlık genişlemeyle desteklenerek çeyreklik bazda yaklaşık 90 baz puan toparlandı, ancak 3Ç24'te mutlak değerlerde hala -%1,0 ile negatif bölgede kaldı. Bu arada, bankanın TÜFEX gelirleri, ileriye dönük enflasyon beklentilerindeki düşüşle, çeyreklik bazda yalnızca biraz arttı. Kurla düzeltilmiş risk maliyeti, 3Ç24'te yaklaşık 165 baz puana ve 9A24'te yaklaşık 95 baz puana sıçradı, bunun nedeni daha yüksek net NPL girişleriydi, ancak FY24 rehberliği olan ~100 baz puan ile uyumluydu. Komisyonlar, esas olarak ödeme sistemi ücretleri tarafından desteklenerek 3Ç24'te güçlü bir şekilde %103 y/y oranında büyümeye devam etti. Maliyet büyüme ivmesi ise yıl ortası maaş ayarlamaları ile yıllık %77’ye doğru hız kazandı. Son olarak, BDDK hoşgörüleri öncesi sermaye oranları, zayıf karlılık nedeniyle çeyreksel hafifçe düştü ve konsolide ana sermaye rasyosu, 3Ç24 sonu itibarıyla %11,7'ye ulaştı.
İş Bankası yönetimi, komisyon artışının yukarı yönlü risklere işaret etmeye devam etmesine rağmen, net faiz marjı ve ~%30 özsermaye karlılığı hedeflerine yönelik önemli aşağı yönlü riskleri vurguladı. Bu görünüm güncellemesi, faiz oranı indirimi beklentilerindeki gecikme, sıkı makro ihtiyati tedbirlerin sürdürülmesi ve varlık yeniden fiyatlandırma hızındaki yetersizlik göz önüne alındığında yaygın olarak bekleniyordu. Bu nedenler ayrıca, esas olarak daha düşük marj ve komisyon geliri varsayımları sebebiyle, bizim de 2025 kar tahminimizi %24 oranında aşağı revize etmemize yol açtı; enflasyona göre ayarlanmamış 2025 özsermaye karlılığı tahminimiz ise %31 olarak konsensüsün üzerinde kalmaya devam ediyor. Tahminlerimize göre, hisse senedi 0,60x 2025T PD/DD ve 2,3x 2025T F/K ile işlem görüyor. Hisse başına 15,90 TL olan 12 aylık hedef fiyatımız, %3'lük temettü verimi de dahil olmak üzere toplam %43'lük bir getiri potansiyeli sunuyor. Bu nedenle, şu an Isbank için Endekse Paralel Getiri tavsiyemizi sürdürüyoruz.
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.