AEFES 2024/6 Bilanço Analizi
- Şirket 2.çeyrek sonuçlarında beklentilerin altında 3.955 milyon TL net kâr açıkladı. Konsensus beklentisi 5.438 milyon TL seviyesindeydi. 2023/6 6 aylık sonuçlara kıyasla net kârda 20% oranında daralma yaşadı. 2Ç23 dönemine göre ise 2Ç24 sonuçlarında 55% daralma gösterdi.
- Net satışlar 2024/6 sonuçları itibariyle 6 aylıkta 2023/6 dönemine göre 1% sınırlı gerileme ile yatay seyretti. Çeyreklik net satışlar 2Ç23 döneminin 28% aşağısında gerçekleşti. Totalde yılın ilk yarısında konsolide satış hacmi 1,9% artış kaydetti.
- 2023 yılına kıyasla bira grubunda hem çeyreksel hem de 6 aylık sonuçlarda satış hacmi artış gösteriyorken, meşrubat grubunda ise çeyreksel sınırlı artış, 6 aylık kıyasta ise 1% sınırlı daralma yaşandı. Satış gelirlerinde yaşanan baskılanmada; yüksek enflasyon oranı ve uluslararası operasyon raporlamalarında kullanılan fonksiyonel para birimlerinin Türk lirası karşısındaki kayıp/kazanç oranındaki uyumsuzluğu etkili oldu. TMS 29'un etkisi hariç 6A24’te konsolide net satış artışı 69,5% seviyesinde, kur etkisinden arındırılmış net satış artışı ise 32,6% seviyesinde gerçekleşti.
- Bira grubu adına Rusya ve Türkiye operasyonları güçlü seyretmeye devam etti. Türkiye’de büyüme ivmesinin 1. çeyrek sonuçlarına kıyasla enflasyonist ortamda alım gücünün zayıflamış olmasına bağlı güç kaybettiği belirtildi. Buna rağmen önceki yılın yüksek baz etkisine karşın büyüme devam etti.
- Meşrubat tarafında zorlu ekonomik koşullara ve boykot sürecine rağmen hacim büyümesi devam etti. Ek olarak Azerbaycan ve Irak operasyonlarının 2. çeyrek performansına anlamlı katkılar sağladığı belirtildi.
- Hem çeyreklik hem 6 aylık kıyasta ciroda gerilemenin üstünde maliyetlerin azalması brüt kâr marjına katkı sağladı. Faaliyet giderlerinde ise çeyreksel ciroya kıyasla daha sınırlı düşüş, 6 aylıkta ise artış izlenmesi esas faaliyet kâr marjında düşüşe neden oldu.
- Bira grubunda marjlarda daralma ve hacimde artış izlenirken, meşrubat tarafında tam aksine marjlarda iyileşme yaşandı ancak hacimler daha zayıf seyretti. Özellikle Rusya’da hammadde ve nakliye giderlerinde artış yaşanırken, Türkiye faaliyetlerinde operasyonel giderlerin sıkı yönetimi ve gelir idaresi durumu kısmen kompanse etti. Bu baskı totalde FAVÖK marjına olumsuz etki yarattı.
- Bu sonuçlarla esas faaliyet kârı 2Ç23 dönemine göre çeyreksel 13%, 6 aylık sonuçlara ise daha sınırlı 8% daralma yaşadı. FAVÖK’te de sonuçlar paralel olarak 2Ç23 dönemine göre çeyreksel 11%, 6 aylık sonuçlarda ise daha sınırlı 7% düşüş yaşadı.
- Şirket yüksek faizin önemli bir risk oluşturduğu finansman gelir/gider tarafında 2023/6 dönemine kıyasla 6 aylıkta finansman giderini 151% artırarak net kâr rakamında önemli düzeyde baskı yaşadı. Çeyreksel bazda artış ise daha keskin şekilde 190% artış gösterdi.
- Bu sonuçlarla tarihsel zirveye ulaşan net finansman gider/net satışlar oranı dikkat çekti. (4,98%) Net borç/FAVÖK ise 0,85 ile makul seyretti.
- Net kârı baskılayan unsurlardan biri de çeyreksel ve 6 aylık kıyasta net parasal pozisyon kârında yaşanan düşüş olarak karşımıza çıkıyor. 6 aylık sonuçlarda 14% çeyreksel olarak 10% daralma kaydedildi.
-
- Borç/kaynak oranı 2023/6 döneminde 60,9% seviyesindeyken güncelde 53,7% olarak gerçekleşti. Net borç 1Ç24’ göre 7,1 milyar TL azalarak (-24,6%) 21.956 milyon TL olarak gerçekleşti. Gerek borç kaynak gerekse borçlu yapının hafiflemesi gelecek adına pozitif değerlendirilebilir.
-
- Serbest nakit akışlarını meşrubat tarafında sınırlı zayıflama, bira kolunda ise 50% düşüşle daha belirgin olmasıyla totalde -499,4 milyon TL olarak negatife dönmesi ilk bakışta olumsuz bir denge değişimi olarak dikkat çekiyor. Ancak değişimin finansman faaliyetlerden borç ödemelerinin önemli düzeyde artarak nakit çıkışını artırmasına bağlı geliştiğini hesaba kattığımızda, işletme faaliyetlerinden nakit üretiminin devam ettiğini vurgulayarak nötr/sınırlı pozitif olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.
-
- Bu sonuçlarla 2024/6 6 aylık sonuçlarında 2023 yılına göre vergi öncesi kârda 26% kayıp yaşanırken net dönem kârında ise 20% oranında düşüş izlendi. Yine 6 aylık sonuçlarda vergide 55% düşüş yaşanması yaklaşık 6 milyar TL hafifleme ile net kârın vergi öncesi kâra kıyasla daha iyimser bir tablo sunmasında katkı sağladı.
-
- Şirket yılsonu beklentilerinde revizyonlar gerçekleştirdi. Bira grubunda satış hacmi daha iyimser, meşrubatta ise daha zayıf beklentilere yer verildi. Satış gelirlerinde de buna paralel bira kolunda pozitif, meşrubat tarafında daha zayıf beklentiler yer aldı. Konsolide FAVÖK marjında 100 baz puan daralma beklentisi korundu. Biracılıkta gelir artışı beklentisi ile marjda daralma olsa da yılsonu FAVÖK’ün beklentiden daha yüksek olabileceği, meşrubat tarafında FAVÖK marjının ise yatay seyir beklentisinden hafif düşüş veya yatay seyir olarak revize edildiği görüldü. Marj tarafında sınırlı kayıp risklerine dikkat çekildi.
-
- Marjlarda meşrubat, satış gelirlerinde biracılık kolunun güçlendiği sonuçların hâkim olduğu görülüyor. Burada sağlanan kompanzasyonu değerli buluyoruz. Net kârın baskılanmasında etkili unsurlara baktığımızda fonksiyonel para birimlerinin Türk lirası karşısındaki kayıp/kazanç oranındaki uyumsuzluğu, net parasal pozisyon kârında düşüş ve yatırım faaliyetlerinden sağlanan gelirlerde azalma gibi faktörlerin orta ve uzun vadede operasyonel riskler barındırmadığını düşünüyoruz.
-
- Totalde maliyetlerin düşük seyretmesindeki avantajla brüt kâr marjı iyileşse de faaliyet fiderlerindeki baskının da etkisi ile sınırlı gerileyen FAVÖK marjı ve revize edilen beklentilerde marj kayıpları riskine değinilmesi sınırlı negatif tarafta dikkat çekiyor. Bunun yanında agresif artış gösteren finansman giderlerinin net satışlara oranında yükselişler belirgin şekilde göze çarpıyor. Şirket bu tarafta borçluluk oranını düşürme yolunda adımlar atarak durumu kontrol altında tutma girişimi ile geleceğe dair olumlu sinyaller veriyor.
-
- Mevcut çarpanlar hisse fiyatında güçlü yükselişlere rağmen BİST ortalamalarına göre oldukça makul seyretmeye devam ediyor. Gelecek dönemde son 1 yılda yaşanan ivmelenmenin aynı düzeyde tekrar etmesini zor olarak değerlendiriyorken, BİST geneline görece gerek operasyonel gerek çarpanlarla filtre edildiğinde güvenli bir liman olduğunu düşünüyoruz. Orta ve uzun vadede beğenmeye devam ediyorken sonuçlar kısa vadede hisse fiyatı üzerinde baskı yaratabilir
Allbatross Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
https://allbatrossyatirim.com/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.