BECKER Antriebe’nin Türkiye GM Yazganoğlu: Gölgelendirme sektörü, KÇÖ uygulamasının yeniden başlatılmasını ve 2021 yılı sonuna kadar devam etmesini bekliyor

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Covid-19 pandemisi ile birlikte 2020 yılı Mart ayında uygulamaya konulan Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteği uygulamaları, başta hizmet sektöründe faaliyet gösterenler olmak üzere, ekonomide yaşanan daralma karşısında Kobi’lerin ayakta kalmalarında önemli işlev yüklenmişti.
1 Nisan 2021 tarihi itibarıyla durdurulan Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) uygulaması sonrasında, 17 Mayıs 2021’de işten çıkarma yasağının da sona erecek olması, küçük ölçekli işletmeleri düşündürüyor.
Alman bina otomasyonu ve akıllı ev sistemleri üreticisi BECKER Antriebe’nin Türkiye Genel Müdürü Erdinç Yazganoğlu, ülke genelinde kafe ve restoranların faaliyet göstermemesi nedeniyle sıkıntılı bir dönem yaşayan gölgelendirme sektörünün, KÇÖ uygulamasının yeniden başlatılmasını ve 2021 yılı sonuna kadar devam etmesini beklediğini söyledi.

// “YETİŞMİŞ ELEMANI İŞTEN ÇIKARMAYI KİMSE İSTEMEZ”

Kobi ölçeğinde yaklaşık 5 bin firmanın faaliyet gösterdiği sektörde kalifiye çalışan bulmanın zorluğuna da dikkat çeken Yazganoğlu, “Firmalarımız yıllarca büyük emekler vererek yetiştirdikleri çalışanlarını işten çıkarmayı hiç istemiyor. Ancak kafe, restoran ve turzim tesislerinin büyük ölçüde kapalı olması, inşaat sektöründeki yavaşlama gibi sebeplerle işlerinde bir durgunluk söz konusu. Vaka sayılarında dikkat çekici bir azalma olmaması, normalleşmeye sürecine geçmenin zaman alacağını gösteriyor. Bu arada firmalarımız bir yandan da devlete olan vergi, SGK gibi edimlerini yerine getirmek zorundalar. İki taraftan kıskaca alınan Kobi’lerimiz, KÇÖ uygulamasının yeniden uygulamaya konulmasını ve istihdamı koruyucu önlemlerin alınmasını istiyor. İşten çıkmarma yasağının sona ereceği 17 Mayıs’tan sonra işsizlik rakamlarında yükseliş ile karşı karşıya kalabiliriz.” dedi.

// “UYGUN MALİYETLİ FİNANSMANA ERİŞİM SAĞLANMALI”

Kobi’lerin yeni kredi desteklerine de ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Erdinç Yazganoğlu, işletmelerin yüzde 25’ler seviyesinde faizle işlem gören ticari kredilerden yararlanmasının mümkün olmadığını belirtti. Firmaların ayakta kalabilmeleri için uygun maliyetli finansmana erişmelerinin büyük önem taşıdığını sözlerine ekleyen Yazganoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bu zor dönemde hepimizin ilk önceliği işletmelerimizi ayakta tutmak olmalı. Ben hiçbir işletme sahibinin bilerek kamu ile karşı karşıya gelecek bir yanlışın içinde olacağına inanmıyorum. Başta kamu bankalarımız olmak üzere finans kuruluşlarımızın Kobi’lerin finansmana erişiminde kolaylaştırıcı mekanizmaları harekete geçirmeleri gerekiyor. Çünkü işletme kapanırsa herkes kaybediyor. İşçiler işsiz kalıyor, ailelerinin geliri düşüyor, devlet vergi alamıyor, sigorta tahsil edilemiyor, tedarik zinciri bir anda kopuyor. O nedenle firmalara nefes aldıran Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasının yeniden başlaması büyük önem taşıyor. TBMM’de kabul edilen kanun ile Sayın Cumhurbaşkanımıza uygulamanın altı aylık dilimler halinde uzatılması konusunda yetki verilmişti. Bu konuda bir kararname yüz binlerce işletmenin kabusu sona erdirilebilir.”