BDDK verilerine göre seçilmiş sektörlerde krediler çoğunlukla reel olarak daralmaya işaret ederken takipteki kredi kartı borçları ise aksine reel olarak çift haneli yükselişlere imza attı- NBE

Ekonomi'nin haberine göre; yıllık bazda yüzde 70’i aşan enflasyona karşın, ticari kredi stokundaki nominal artış ikinci çeyrek sonunda yüzde 25 seviyelerine kadar geriledi ve ekonomideki belirgin yavaşlamaya işaret etti. Reel en yüksek daralma, yüzde 70’le gıda ve içecek grubunda yaşandı. Kredi hacmindeki reel daralmanın etkisiyle batık alacak oranında gerileme gözlenmesine karşın, ticari kredi kartlarında takibe düşen tutarlardaki yüksek oranlı artış dikkat çekti. BDDK verilerine göre, bankaların takipteki ticari kredi kartları alacağı, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki döneme göre yüzde 30 artış kaydetti. İlk altı aydaki artış yüzde 51’i aşarken, yıllık bazdaki artış ise yüzde 67’ye ulaştı.
 
Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kapsamında sıkı para politikası, yükselen kredi faizleri reel sektörün krediye erişemedikleri serzenişleriyle karşı karşıya kalıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun yılın ilk yarısına ait Fintürk verileri de sektörlerde kredilerin reel olarak artış yaşayamadığını krediye erişimin sınırlı kaldığını ortaya koydu. Yılın ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre seçilmiş sektörler arasında en yüksek reel kredi artışı yüzde 37,47 ile finansal kuruluşlarda olurken, sektörlerin takipteki kredi kartı alacakları da aynı dönemde reel olarak yüzde 30,25 büyüdü. Yılsonuna göre ilk yarıda reel kredi artışı yine sınırlı kalırken takipteki kredi kartı reel olarak yüzde 51,02, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 66,85’lik artışa imza attı.



Facebookta Paylaş