ekonomim.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; Bankaların ellerindeki TL cinsi menkul kıymet büyüklüğü Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun haftalık verilerine göre 13 Ocak itibariyle son bir yılda yüzde 84,6 arttı. Geçen yıl önce TÜ- FE’ye endeksli kağıtlara yoğun ilgi ardından makroihtiyati önlemlerle sabit getirili menkul kıymetlere zorunlu ilgi bankalarda TL menkul kıymet stokunu 1.4 trilyon liraya yükseltti. Toplam menkul kıymet stoku da yüzde 58,3 artışla 2.4 trilyon lira seviyesine geldi. Bankalardaki tahvil stoku içinde devlet tahvillerinin değişimi ise çok daha dikkat çekici. Geçen yıl 14 Ocak haftasında bankalardaki devlet tahvili stoku 330.4 milyar lira iken bu yıl 13 Ocak haftasında 1.16 trilyon liraya yükseldi. Bu yüzde 250,5’lik bir artışa işaret ediyor.
Devlet tahvili stoku katlandı
BDDK verilerine göre kamu mevduat bankalarında devlet tahvili stoku geçen yıl başında 119.4 milyar lira iken bu yıl yüzde 373,4 artışla 565.3 milyar liraya yükseldi. Yerli özel mevduat bankalarında geçen yılbaşında 126.3 milyar lira olan devlet tahvili stoku da yüzde 198,6 artarak 377.2 milyar liraya çıktı. Yine yabancı mevduat bankalarında da 63 milyar lira olan devle tahvili stoku yüzde 213,5 artış göstererek 197.5 milyar liraya geldi.
Devlet tahvillerindeki artışla beraber TL menkul kıymet stokunda kamu mevduat bankalarında bir yılda yüzde 65,1, yerli özel mevduat bankalarında yüzde 75 artış yaşanırken yabancı mevduat bankalarında yüzde 113,4 ile iki katından fazla arttı. Bankacılık sektöründen edinilen bilgilere göre ise menkul kıymet stokunda sabit getirili menkul kıymetlerin oranı en yüksek bankalar Garanti, İş Bankası ve Halkbank olarak öne çıkıyor.
Geçen yıl enflasyondaki yükseliş beklentisi ile beraber yılın ilk yarısında bankalar Hazine’nin TÜFE’ye endeksli kağıtlarına rekor talep gösterdi. Yükselen enflasyon ile bankacılık sektöründe muazzam karlar elde edildi. Yılın ikinci yarısında ise Merkez Bankası bankacılık sektörüne getirdiği makroihtiyati önlemlerle sabit kuponlu devlet tahvili alımına yönlendirdi. Mart 2022’de yüzde 28,56 seviyesinde olan uzun vadeli gösterge tahvil faizi üst üste gelen önlemlerin ve bankaların sabit kuponlu menkul kıymet talebinin artmasıyla tek haneye kadar geriledi. Merkez Bankası, TL kredi büyümesinde aylık sınır aşıldığında, TL kredi faizlerinde belirlenen oran geçildiğinde, TL mevduatın payı belli oranın altında kaldığında bankalara ek menkul kıymet alım şartı getirdi. Ayrıca teminat sisteminde de sabit kuponlu tahvilin oranını artırdı.
https://www.ekonomim.com/ekonomi/kredi-stoku-1-devlet-tahvili-3-birim-artti-haberi-680502