Bankacılık Sektörü 4Ç16 kâr beklentileri (AK Yatırım)

Bankalarda 4Ç16 kârlarının açıklanması 27 Ocak Cuma günü TSKB ile başlayacak. Ardından 31 Ocak'ta Garanti Bankası ve Akbank'ın mali tablolarını açıklamasını bekliyoruz. Diğer bankaların mali sonuçlarının açıklanması tahminen 20 Şubat'a kadar devam edecek.

Bankaların bize verdiği bilgiler ışığında finansal tahminlerimizde bazı düzeltmeler gerçekleştirdik. Bu düzeltmelerin ardından Araştırma kapsamımızda yer alan bankalar için 4Ç16 dönemine ilişkin kâr tahminlerimizi bir miktar artırdık. Buna göre 4Ç16 dönemine ilişkin güncellenmiş toplam net kâr tahminimiz önceki çeyreğe göre ortalama %7 azalmayla 4,5 milyar TL düzeyinde bulunuyor. Bu durumda 2016 yılının tamamı için bankalara ilişkin net kâr tahminlerimizin toplamı 18,8 milyar TL'ye ulaşarak 2015'e göre %40,3'lük büyümeye işaret ediyor. Özetle 4Ç16 için gerçekleştirdiğimiz düzeltmeler 2016 tahminimizde ortalama %3 artış sağlamış durumdadır. Ayrıca, bu düzeltmeye paralel olarak yaptığımız güncellemeler ile 2017 net kâr tahminlerimizi yaklaşık %5, 2018 net kâr tahminlerimizi ise yaklaşık %2 artırıyoruz.

Bankalarda 4Ç16 sonuçlarına ilişkin olarak öne çıkan konu, TÜFE'YE endeksli bono getirisindeki düşüş ve döviz finansman maliyetlerindeki artış eğilimine rağmen sektörün net faiz marjlarını (beklentilerin aksine) bir önceki çeyreğe yakın bir seviyede koruması oldu. Net faiz marjının korunmasındaki bu başarı, faizlerde (özellikle 4Ç16'nın ikinci yarısında) gözlenen oynaklığa rağmen, büyük ölçüde TL mevduat maliyetlerinin kontrol altında tutulması ve TL kredilerin ortalama getirisindeki düşüşün beklenenden daha az olmasıyla sağlandı.

Analistlerin güncellemeler öncesi beklentilerine kıyasla bizim güçlü gelmesini beklediğimiz 4Ç16 sonuçları, özellikle son çeyrekteki marj gelişimi nedeniyle analistlerin 2017'ye ilişkin tahminlerinde de yukarı yönlü bir güncellemeye imkan sağlayabilir. Zaten bankaların geçtiğimiz günlerde paylaştıkları 2017 bütçe hedefleri iki haneli kâr artış beklentisi yönünde olumlu bir havaya işarret ediyor. Dolayısıyla, 4Ç16 sonuçlarının ardından, analistlerin ve bizim tek haneli net kâr beklentimiz, bankaların çift haneli öngörülerine yakınlaşabilir. Yukarıda özetlediğimiz güncellemelerin ardından banka kârları için yaklaşık olarak 2016'da %40, 2017'de %7 ve 2018'de %13 artış öngörüyoruz.

Araştırma kapsamımızdaki bankalardan İş Bankası ve Vakıfbank'ın sonuçlarının dirençli gelecek net faiz marjı (swap ve kur etkisi dahil) ve güçlü net komisyon geliri üretimiyle beklentiler açısından olumlu bir sürpriz oluşturabileceğini düşünüyoruz. Ek olarak İş Bankası'nda genel karşılık ayırma politikasında bir değişiklik beklemiyoruz. Ancak Vakıfbank'ın yeni krediler için yasal değişikliğe uygun olarak daha düşük oranda karşılık ayırmasını bekliyoruz. Diğer taraftan Halkbank, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası ve TSKB'nin kârlarının beklentilere yakın geleceğini tahmin ediyoruz.


AK Yatırım
www.akyatirim.com.tr

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BIST 100 ENDEKSI BUGUN % 0.84 YÜKSEDI (83826), BUGUNKU ISLEM HACMI 4 MİLYAR 877 MİLYON TL OLDU
ABD'DE YENİ KONUT SATIŞLARI ARZ ENDEKSİ ARALIK'TA:5.8 (ÖNCEKİ:5.1)
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -67944,0 milyon TL
MOLDOVA MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ (ÖNCEKİ: 9.00%)
TRUMP: MEKSİKA, SINIRA İNŞA EDİLECEK DUVARIN PARASINI ÖDEMEKTE GÖNÜLSÜZ DAVRANACAKSA YAPACAĞIMIZ TOPLANTIYI İPTAL ETMEK DAHA İYİ OLUR
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 11 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 25.02 MİLYAR TL
AB/DOMBROVKİS: YUNANİSTAN VE KREDİTÖRLER, İMF'NİN KURTARMAYA TAM KATILIMI SAĞLAMAYA ÇALIŞIYOR
Facebookta Paylaş