Başlarken
Borsa İstanbul'un son yılların en sert yükseliş serilerinden birini gerçekleştirdiği ocak ayını geride bıraktık. Yükselişi başlatan ve devamında ana trendi belirleyen etken küresel ölçüde risk iştahındaki artış ve hisse senedi piyasalarına girişler iken, Borsa İstanbul'un bu süreçte emsallerinden pozitif ayrıştığını gördük. Bunda ise ana etkenlerden biri Borsa İstanbul'un emsallerine kıyasla aşırı iskontolu diyebileceğimiz seviyelerde yer almasıyken, son alımlarda önemli direnç seviyelerinin geçilmesinin getirdiği teknik alımların da etkili olduğunu düşünüyoruz. Teknik alımların getirdiği coşku, küresel iyimserlikle desteklenemezse endekste kısa vadeli de olsa düzeltmeler görülebilir.
Piyasalarda Son Durum
ABD - Çin ticaret görüşmelerinin küresel risk iştahını desteklemesine bağlı olarak TL varlıklarda değer kazanımları etkili oldu. Ticaret savaşlarına dair azalan kaygılar ile aybaşında risk iştahındaki toparlanmanın yanında ABD - Türkiye ilişkilerine dair endişelerin azalış kaydetmesi, para ve maliye politikalarında sıkı duruşun sürdürüleceğine dair verilen güçlü mesajlar bir süredir iskontolu işlem gören TL varlıklara olan ilginin artış kaydetmesine ve TL varlıkların pozitif ayrışmasına katkı sağladı. Ocak ayının ikinci haftasından bu yana TL varlıklardaki değer kazanımları etkisini sürdürdü.
Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler
ABD'de federal hükümetin 35 gün süreyle geçici kapanmasıyla aksayan veri açıklamalarını şubat ayı içerisinde öğreneceğiz. 15 Şubat'a kadar açık kalacak olan hükümet eğer Meksika sınırına duvar örülmesi konusunda anlaşamadığı takdirde tekrar kapanabilir. Piyasaların merkez bankaları ayağında şubat ayı sakin geçecek. Ancak geride bıraktığımız Fed'in ocak ayı toplantısından çıkan sonuçların etkisinin tüm yıla yayılabilecek ölçüde önemli olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye, ABD ve Euro Bölgesi'nden bu ay gelecek veriler mart ayındaki merkez bankaları toplantılarına ayna tutacak. Dolayısıyla şubat ayı bizler için gözlem ve tahmin oluşturrma ayı olacak.
Aylık Piyasa Stratejisi
Borsa İstanbul'un son yılların en sert yükseliş serilerinden birini gerçekleştirdiği ocak ayını geride bıraktık. Yükselişi başlatan ve devamında ana trendi belirleyen etken küresel ölçüde risk iştahındaki artış ve hisse senedi piyasalarına girişler iken, Borsa İstanbul'un bu süreçte emsallerinden pozitif ayrıştığını gördük. Bunda ise ana etkenlerden biri Borsa İstanbul'un emsallerine kıyasla aşırı iskontolu diyebileceğimiz seviyelerde yer almasıyken, son alımlarda önemli direnç seviyelerinin geçilmesinin getirdiği teknik alımların da etkili olduğunu düşünüyoruz. Teknik alımların getirdiği coşku, küresel iyimserlikle desteklenemezse endekste kısa vadeli de olsa düzeltmeler görülebilir. Bu nedenle yurtiçi piyasaların yanında yurtdışı piyasaların da yakından takip edilmesi gerektiği bir dönemde olduğumuzu düşünüyoruz.
Aylık Hisse Önerileri
Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: ARCLK, ASELS, KORDS, MGROS, SODA
Finans Kürsüsü
Bu ayki Finans Kürsüsüü köşemizde "Temettü Nedir" konusunu ele aldık.
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.gedik.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.