Başlarken
Veri açısından olukça yoğun bir haftaya hatta aya başlıyoruz. Bu hafta açıklanacak ilk önemli veri üçüncü çeyreğe ait büyüme rakamı olacak. Türkiye’nin yılın üçüncü çeyreğinde yeniden pozitif büyümeye geçeceği beklentisi oldukça kuvvetli. Geriden gelen bir veri olması nedeniyle piyasa etkileri sınırlı kalacak olsa da açıklanacak rakam kısa vadede hareketliliğe neden olabilir. Bu veriden bir gün sonra da kasım ayı enflasyon rakamını göreceğiz. Geçtiğimiz ay %8,55’e kadar gerileyen yıllık TÜFE rakamının gelecek veri ile yeniden çift haneye hatta piyasa beklentileriyle paralel bir veri gelecek olursa %11 civarına çıkması bekleniyor.
Piyasalarda Son Durum
Ekim ayında Suriye’ye yönelik başlayan operasyon nedeniyle içsel riskler ve ABD - Türkiye ilişkilerine dair endişeler artış kaydetmiş ve bu durum TL varlıklar üzerindeki satış baskısını artırmıştı. Bununla birlikte ABD ve Rusya ile Suriye konusunda mutabakata varılması, içsel risklerin sindirilmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan - ABD Başkanı Trump arasında 13 Kasım’da gerçekleşen görüşme sonrasında ABD - Türkiye ilişkilerine dair endişelerin yatışması ve küresel risk iştahındaki güç kazanımına bağlı olarak kasım ayında TL varlıklar daha pozitif bir seyir izledi.
Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler
Yılın son ayı hem ekonomik veriler hem de siyasi gelişmeler bakımından oldukça yoğun geçecek. Önemli Merkez Bankalarının toplantılarının yanı sıra kasım ayına yetişmeyen ABD-Çin arasındaki olası Faz -1 anlaşmasının mahiyeti de piyasalara yön verecek. Son olarak Trump, Hong Kong'daki gösterilerde uygulanan şiddet ve insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulan Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını imzaladı. Bu durumun tatil dönüşü piyasalarda etkisi ve olası ticaret anlaşmasına olumsuz yansıyıp yansımayacağı izlenecek. Bu ay Polonya, ABD ve Brezilya, Türkiye, Euro Bölgesi ve Hindistan, Rusya, Macaristan, Tayland, Japonya, İngiltere, Çekya ve Meksika Merkez Bankalarının toplantıları olacak. Tüm bu takvim içinde öne çıkan Fed ’in 11 Aralık’taki toplantısı olacak. Fed ‘in aldığı kararlar işaret fişeği niteliğinde. TCMB dâhil diğer tüm merkez bankalarının faiz indirim süreçleri de yine Fed ‘in kararına ve projeksiyonda yer alan Fed fonlama faiz oran beklentisine bağlı olacak.
Aylık Piyasa Stratejisi
BIST-100 endeksinin Kasım 2019’da önceki yıl ortalamalarının üzerinde bir performans gösterdiği ve tarihsel olarak Aralık aylarında borsanın güçlü bir performans gösterme eğiliminde olduğu söylenebilir. Yakın dönemde borsada gözlenen olumlu performansa karşın BIST’in iskontosu devam etmekte. Ayrıca, tarihsel ortalamalar genel olarak Aralık aylarının olumlu geçtiğini işaret ediyor. Ancak, kur oynaklığının son 2 yılın dip seviyelerine gerilemiş olması ve son derece kritik birçok gelişmenin önümüzdeki 2 haftaya sıkışmış olması, kısa vadede piyasalarda oynaklığın artma riskini öne çıkarıyor.
Aylık Hisse Önerileri
Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: GOODY, KORDS, SISE, TTRAK, YATAS
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.gedik.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.