İç Tarafta Büyüme ve Enflasyon Rakamları Kritik!
Yurt içi tarafta geçtiğimiz haftaya yine jeopolitik ve siyasi gelişmelere dair fiyatlamalar damga vurdu. Hafta başında S400’lerin kurulup test edilmesine dair gelen haber akışları ve sonrasında ABD ve Türkiye’den konuya dair gelen açıklamalar TL aleyhine fiyatlamalara neden oldu. Ayrıca Yapı Kredi Bankası’nın İtalyan ortağı Unicredit’in, Türkiye’den ayrılacağına dair haber akışları da; bazı gelişen ülkelerin para birimleri üzerindeki baskı ile birlikte bir miktar tedirginlik unsuruydu. Küresel tarafta ise yine; ABD ve Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerinin durumu öncelikli olarak izlenirken, hafta başından itibaren; 1.Faz anlaşmanın imzalanmasına yaklaşıldığına yönelik gelen haber akışları ile artan risk alma iştahı ABD borsalarına rekorlar kırdırırken, diğer borsalarda da pozitif fiyatlamaları beraberinde getirdi. Ancak, Çarşamba akşamı ABD Başkanı Donald Trump’ın; önceki hafta Senato ve Temsilciler Meclisi’nden geçen Hpng Kong Demokrasi ve İnsan Hakları Yasa Tasarısı’nı imzalaması bir miktar tedirginlik artışına neden oldu. ABD’de Perşembe günü Şükran Günü nedeniyle piyasaların kapalı, Cuma günü de yarım gün açık olduğu haftanın en önemli verilerinde ise; 3.Çeyrek büyüme verisi yukarı yönlü revize edilirken, Dayanıklı Mal Siparişleri’nde de negatif beklentilere karşın pozitif gerçekleşmeler görülmesi ile birlikte Dolar varlıkları güç kazandı. Yeni haftanın yurt içi tarafta takip edilecek kritik konuları yine; iç siyasi ve jeopolitik risklerin durumu olacak. Ekonomik takvimde ise; 3.Çeyrek büyüme oranı ve Enflasyon rakamları da TL varlıkları açısından dikkatle takip edilmeli. Yurt dışı tarafta da ekonomik takvimde; İmalat, Hizmet ve Bileşik PMI datalarının bölgelerden gelmesi ve yine ABD’den; Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar, İşsizlik Oranı, Euro Bölgesi’nden; Büyüme ve Perakende Satışlar dataları ile küresel ekonomiye dair projeksiyonlar üzerinden volatil hareketler görebileceğimiz haftada ayrıca; NATO, Eurogoup ve OPEC/OPEC+ toplantıları da küresel risklere dair gelişmelerle birlikte dikkatle izlenecek.
EURUSD
Paritede geçtiğimiz hafta boyunca yine; Ticaret Savaşları konusu öncelikli olarak takip edilirken, ayrıyaten Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanan ekonomik veriler ve ECB ile FED yetkililerinden gelen açıklamalarla da fiyatlamalar şekil buldu. Önceki haftalara göre işlemlerin sığlaştığı paritede; özellikle ABD’de açıklanan büyüme datasının öngörülerden iyi gerçekleşmeler göstermesi ile 1.10 seviyesinin altı test edildi. Bu haftada da yine; ekonomik veriler ve risk unurlarının durumunu, FED ve ECB yetkililerinden gelecek açıklamalar ve Eurogroup toplantısı gibi önem arz eden olgularla birlikte takipte olmaya davem edeceğiz. Teknik olarak ise paritede; satıcılı işlemlerin baskın çıkması halinde 1.0975 ve 1.0950 destek seviyeleri izlenecek olup, daha aşağıdaki 1.0910-1.0875 bölgesi ise satıcılı işlemlerin derinleşip derinleşmeyeceği açısından kritik olacak. Partedeki olası yukarı yönlü ataklarda ise, takip edilebilecek direnç noktalarımız; 1.1055, 1.1080, 1.1110, 1.1140 ve 1.1175 ‘de bulunmakta. Bu tarafta da özellikle yasklaşık 4 aydır geçilemeyen 1.1175 direnç seviyesi ve daha yukarıdaki 2018 Mayıs ayından gelen düşen trendi kesen 1.1240 direnci kritik olup, 1.1240 üzeri kalıcılıkta yeni bir yükselen trend oluşumu söz konusu olabilir.
USDTRY
Geçtiğimiz hafta yurtiçinde dikkatlerimiz yine; jeopolitik ve siyasi risklerin durumundaydı. Özellikle hafta başında S400 Hava Savunma Sistemleri’nin test edildiğine dair gelen haber akışları ve sonrasında; MGK Bildirisi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan gelen açıklamalarla birlikte yukarı yönlü ataklar oluştu. ABD’den gelen ekonomik veriler ve Ticaret Savaşları gibi risk unsurlarına dair gelişmeler de oynaklıklar oluştururken, yine Güney Amerika’daki gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde görülen volatilite de TL üzerinde zaman zaman etkiliydi. Bu hafta iç tarafta; Büyme ve enflasyon gibi kritik datalar, jeopolitik ve siyasi risklere dair gelişmelerle birlikte kur üzerinde oynaklıklara neden olailir. Küresel riskler ve önemli dataların da etkili olabileceği kurda, teknik olarak ise; yukarı yönlü ataklarda yine 5.7930 direnci önem arz edecek. Zira, bu bölgenin geçilmesi halinde ilk etapta 5.8670 ve buranın da geçilmesi halinde 5.9280 seviyesi hedef haline gelebilir. Kurdaki geri çekilmelerde ise; 5.7550 ve 5.7340 destek noktaları izlenecek olup, bu tarafta da daha aşağıdaki 200 günlük hareketli ortalama seviyeleri kritik olacak.
GBPUSD
Britanya seçimlerine sayılı günler kala; Muhafazakâr Parti’nin milletvekili sayısını 60 yakın artırarak parlamento çoğunluğunu tek başına elde etmeye yakın olduğuna dair geçtiğimiz hafta yayınlanan anket sonuçları Pound üzerinde pozitif etkiye neden oldu. Boris Johnson’un: Düzenli bir Brexit’I getireceklerine yönelik söylemlerinin, ABD-Çin ticaret müzakerelerine dair iyimserlikle birlikte hafta başında etkili olduğu fiyatlamalarda, ABD’de açıklanan bazı ekonomik datalardaki pozitiflik ve Trump’ın imzaladığı Hong Kong Yasası sonrası artan Ticaret Savaşı belirsizliği ise alıcılı işlemleri kısmen sınırladı. Yeni hafta için parite üzerinde yine; Brexit ve Ticaret Savaşları kaynaklı volatil işlemler görebilriiz. Ayrıca, İmalat PMI’ları ve ABD İş İstatisktikleri gibi bazı kritik veriler de oynaklık düzeyini artırabilir. Teknik olarak ise paritede, her ne kadar ara direnç ve destek seviyelerini de takip edecek olsak da yukarı tarafta; 1.2990, aşağı tarafta; 1.2770 seviyeleri hafta boyunca kritik olacak ve herhangi birisinin kırılması halinde işlemlerin bu yönde şekil bulması beklenebilir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatları açısından karmaşık fiyatlamaların etkili olduğu bir haftayı geride bıraktık. Ticaret Savaşları konusundaki iyimserlikle hafta başında oluşan alıcılı işlemler, ilerleyen günlerde Hong Kong yasası ile törpülenirken; benzer şekilde ABD petrolünün 12,9 Milyon varil/gün ile rekor kırması ve stok datalarında görülen artışlarla oluşan satış baskısı hafta sonuna doğru ağırlık kazandı. Keza, Suudi Arabistan’ın; OPEC+ içerisinde bazı ülkelerin kotalara uymadıklarına yönelik açıklamaları ile, 6 aylık uzatma konusuna dair oluşan tedirginlik de satıcılı işlemleri destekledi ve 60 Dolar sev,yesine doğru hızla geri çekilmeler görüldü. Fiyatlamalar açısından yine bu haftada da; küresel risklere dair gelişmeler. PMI başta olmak üzere önemli dataların sonuçları ve petrol ile ilgili stok, üretim ve sondaj kuyusu sayılarını takipte olacağız. Öte taraftan Aramco Halka Arzı’na dair gelişmelerin de izleneceği haftanın petrol fiyatlarında yüksek oynaklık oluşturabilecek kritik konu başlığı ise hiç kuşkusuz; Viyana’daki OPEC/OPEC+ toplantılarından çıkacak sonuçlar olacak. Teknik olarak emtiaya baktığımızda ise; Cuma günkü sert düşüş sonrasında Ekim başından bu yana takip ettiğimiz yükselen kanalın kırıldığını görmekteyiz. Bu bağlamda, yatay olarak takip ettiğimiz 60.60-60.25 destek bölgesinin de altına kalıcılıkla inilmesi halinde; 57.30 destek noktasına doğru geri çekilmeler derinleşebilir. Şuan için 61.25 seviyesi üzerindeki emtiada, bu hafta etkili olabilecek alıcılı işlemlerde ise; 61.60, 62.20, 62.80 ve 63.25 direnç noktaları takip edilebilir.
ONS ALTIN
ABD ve Çin arasındaki Ticaret Müzakereleri’nin 1.faz anlaşmaya doğru gittiğine dair taraftardan gelen iyimser açıklamalar; geçtiğimiz hafta başında küresel risk alma iştahını artırarak yatırımcıları yeniden borsalara yöneltti. Bu durumda daha önce de gördüğümüz gibi; yatırımcıların Ons Altın’ın da aralarında bulunduğu güvenli liman varlıklarından çıkış yaptığı gözlemlenirken, ABD’de Çarşamba günü açıklanan Ekim ayı Dayanıklı Mal Siparişleri ve 3.Çeyrek Büyüme Oranı’nda beklentilerden iyi gerçekleşmeler görülmesi ile tahvil faizlerinde görülen yukarı yönlü ataklarla da emtia satış yedi. Akabinde ise Hong Kong’daki protestocuları destekleyen yasa tasarısının ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanması ile küresel risk alma iştahında yaşanan daralma tekrardan bir miktar alıcılı işlemlere neden oldu. Bu hafta yine; Ticaret Savaşları gibi risk unsurlarına dair gelişmeleri öncelikli olarak takipte olacağız. Ayrıca, ABD’de açıklanacak olan; Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı gibi kritik veriler ve bu bağlamda FED başta olmak üzere majör merkez bankalarının atacağı adımlara yönelik öngörüler üzerinden tahvil faizlerinde görülecek hareketler de oynaklıklara neden olabilir. Teknik tarafa baktığımızda; geri çekimelerde 1457, 1452 ve 1447 destek noktaları ilk etapta takip edilebilir. Özellikle 1447 seviyesinin altına gelinmesi halinde; 1426 seviyesi yeni hedef haline gelebilir. Emtiadaki olası yukarı yönlü hareketlerde izlenebilecek direnç noktaları ise; 1467, 1473 ve 1479 ‘da bulunmakta. Bu tarafta da 1479 üzeri kalıcılıkta 1495 seviyelerine doğru alıcılı hareketlerin önü açılabilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.