Avrupa Konsey, Kavala dosyası hakkında Türkiye'ye resmi bildirimde bulundu

Türkiye hakkında "İhlal prosedürü" başlatan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM tarafından serbest bırakılması kararı verildiği halde halen tutuklu bulunan işadamı Osman Kavala dosyası hakkında, Türkiye'ye resmi bildirimde bulundu. Komite, dün yapılan toplantıda aldığı "geçici/ara kararla" Türkiye'ye, en geç 19 Şubat'a kadar cevap verme süresi tanıdı ve Kavala'nın tutuklu kalmaya devam etmesi durumunda Komite'nin, konuyu 2 Şubat'ta AİHM'e havale edeceğini bildirdi. Komite, benzer davadan dosyası görülen HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da "derhal serbest bırakılması" çağrısı yaptı.

Strasburg'da dün toplanan Bakanlar Komitesi delegeleri, "Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönündeki AİHM kararının uygulanmaması" konusunu karara bağlamıştı. Bu sabah kararı Türkiye'ye resmi bildirim olarak ilettiğini duyuran Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 46'ya 4'üncü maddesinden yola çıkarak "ihlal prosedürü işlemlerine" başladıklarını bildirdi.

Avrupa Konseyi tarafından yapılan açıklamada, sürece ilişkin bilgi veren Bakanlar Komitesi, "Aralık 2019'da, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kavala'nın bir suç işlediğine dair yeterli kanıt yokken tutuklandığına karar verdi. Mahkeme, başvuranın tutuklanmasının ve yargılama öncesi tutukluluğunun, kendisini susturmak ve diğer insan hakları savunucularını caydırmak gibi gizli bir amacı güttüğünü ve Türk Anayasa Mahkemesi'nin başvuranın şikayetini incelemek için harcadığı sürenin yeterince hızlı olmadığını tespit etmiştir. AİHM, Türk hükümetinin başvuranın tutukluluğuna son vermek ve derhal serbest bırakılmasını sağlamak için her türlü önlemi alması gerektiği sonucuna varmıştır. Mahkemenin kararı, Mayıs 2020'de kesinleşti ve bu noktada dava, kararın icrasını denetlemek üzere Bakanlar Komitesi’ne geçti" bilgilerine yer verdi.

Açıklamada, Komite'nin önceki 8 kararını ve bir önceki "Geçici/Ara Kararı" hatırlatılarak "Komite, Türk makamlarını bir yandan başvuranın derhal serbest bırakılmasını sağlamaya ve diğer yandan da davanın makul sürede sonuçlanmasını sağlamaya şiddetle çağırdı. Aksi taktirde, Avrupa Mahkemesi'nin bulgularına dayanarak ve gecikmeksizin aleyhine cezai takibat yapılmaya başlanacağı" bildirildi.

Komite'nin, "Türkiye'nin bu davada Mahkeme'nin nihai kararına uymayı reddettiği" kanaatinde olduğu vurgulanan açıklamada "Bu nedenle Komite, 2 Şubat 2022 tarihli toplantısında konuyu Mahkeme’ye havale etme niyetini Türkiye'ye bildirerek, Türkiye'nin görüşünü en geç 19 Ocak'a kadar sunmasını istedi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 46. maddesi uyarınca, Avrupa Konseyi üye devletleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını uygulamakla yükümlüdür" ifadelerine yer verildi.

Demirtaş kararı: "Derhal serbest bırakılsın"

Bakanlar Komitesi, Kavala'dan bir süre sonra "serbest bırakılması" kararı kesinleşen ve buna rağmen halen tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın dosyasını da ele aldı. Komite, "Türkiye'yi bir kez daha, muhalif siyasetçi Selahattin Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasını sağlamaya" çağırdı.

 Amerika'nın Sesi (VOA) internet sitesinde yayınlanan habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.amerikaninsesi.com/a/avrupa-konseyi-nden-kavala-ve-demirtas-bildirimleri/6337900.html



Diğer Haberler
BOE/SAUNDERS: ÖZELLİKLE YENİ OMICRON VARYANTI IŞIĞINDA VARSAYIMLAR BELİRSİZ
BOE/SAUNDERS TOPLAM TELEP VE ARZ, HER İKİSİ DE ARTAN İHTİYATİ DAVRANIŞTAN ETKİLENEBİLİR
BOE/SAUNDERS: FAİZLERİN NÖTR SEVİYESİNİN DÜŞÜK KALMASI KOŞULUYLA, BANKA FAİZLERİNDEKİ ARTIŞININ SINIRLI OLMASI MUHTEMEL
BOE/SAUNDERS :BUNDAN ÖNCE DAHA FAZLA VERİYİ GÖRMEYİ BEKLEMEK POTANSİYEL MALİYETLER VE FAYDALARI DÜŞÜNMEYE İHTİYACIMIZ OLACAK
BOE/SAUNDERS: ARALIK AYI TOPLANTISINDA, BENİM İÇİN ESAS HUSUSLARNYENİ OMİCRON VARYANTININ OLASI EKONOMİK ETKİLERİ OLACAK
İRLANDA'DA 3.ÇEYREK GSYH ÇEYREKLİK %+0.9
Facebookta Paylaş