Almanya Şansölyesi Angela Merkel, üçlü koalisyon çalışmalarının sonuçsuz kaldığını açıkladı ve hükümetin kurulamamasıyla beraber Almanya bir politik krizin içine girmekle beraber aynı zamanda Avrupa’nın bu en büyük ekonomisinde erken seçim olasılığı belirdi. Jamaika koalisyonu olarak adlandırılan CDU/CSU - FDP ve Yeşiller’in 4 haftayı aşan görüşmelerinde aradaki görüş ayrılıkları giderilemedi ve ortak bir paydada buluşulamadı. FDP Lideri Christian Lindner’in Cumartesi günü partisinin koalisyon görüşmelerinden çekildiğini açıklaması ile beraber Jamaika koalisyonu da kurulamadı.
Merkel’in bundan sonraki adımını Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile olan görüşmesi belirleyecek. Hükümetin kurulamamasıyla birlikte ülkede seçimlerin yenilenmesi olasılığı belirdi. Hiç de arzulanan bir durum değil. Bir diğer seçenek, Merkel’in yine Şansölye olarak kalması ve azınlık hükümeti kurulması. Merkel eski gücünde olmayacağı ve böyle bir hükümet muhalefet tarafından kolayca düşürülebileceği için bu da olumsuz.
12 yıldır iktidarda olan Merkel borç krizi döneminde ve Türkiye ile olan mülteci anlaşmasında Avrupa Birliği adına liderlik rolü oynamıştı. 2015 yılında Almanya’nın mültecilere sınırları açmasıyla bir milyonu aşan mülteci akımı, muhafazakar seçmenin öfkesine neden olmuş ve Merkel Eylül seçimlerinde oylarının bir kısmını AfD’ye kaptırarak oy kaybına uğramıştı. Eski büyük koailisyon ortağı Sosyal Demokratlar da yeni dönemde koalisyona yanaşmayınca Merkel’in alternatifleri görüşmelerini 4 haftadır dürdürdüğü FDP ve Yeşiller olmuştu. Yeni bir seçim olursa Merkel’in daha fazla oy kaybetmesi ve Eylül’de %13 alarak 3. büyük parti olan AfD’nin bu rakamın üzerine çıkması yüksek ihtimal olarak görünüyor.
Avrupa’nın en büyük ekonomisinde hükümet kurulamaması, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un işaret ettiği Euro Bölgesi reformlarından AB’den ayrılmaya hazırlanan İngiltere ile Brexit sonrası ilişkilere kadar birçok şeyi etkileyebilir. Aynı zamanda, yeni hükümetin harcamalarrı artırması ve bu kanal üzerinden tüketim, iç talep ve hükümet harcamalarıyla büyüyen ekonomi üzerindeki mali teşvikleri artırması bekleniyordu. Merkel, Eylül seçimleri öncesi kampanyasında ekonominin 2010 yılından beri gösterdiği yüksek performans ve rekor düşük seviyelere gelen işsizliği başarıları olarak göstermişti.
EUR ilk işlemlerde çok sert tepki vererek 1,1760 seviyesi altına gerilese de, likit piyasada bu kayıpları geri almış görünüyor. Paritede 1,1820 direnç, 1,1760 destek konumunda. DAX yatay, Alman 10 yıllıklarında ise hafif artış var. Piyasa Asya’daki ve açılıştaki sert hareketleri normale döndürmüş görünüyor. Ancak hükümet krizinin daha uzun vadeli sonuçları olacaktır.
Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı
KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.