Allianz Trade: Şirketler ihracat yoluyla elde ettikleri ciroda 2024 yılında artış bekliyor

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Allianz Trade'in her yıl gerçekleştirdiği Küresel Anket, uzman ekonomistlerin anketleri değerlendirmesi sonucu güncel verilerle yenilenerek yayınlandı. Rapordaki değerlendirmede;2023 yılındaki küresel ankette şirketlerin yüzde 70'inin ihracat yoluyla elde ettikleri ciroda artış beklediği ancak talebin beklenenden daha fazla yavaşlaması nedeniyle 2023 yılının ticarette durgunlukla sona erdiği belirtildi.
İyimserlik dejavusu: Şirketler ufuktaki riskleri yine hafife mi alıyor?
Güncel ankette ise 2024 yılında durgunluğun sona ermesi beklentisiyle birlikte şirketlerin yine aşırı iyimser bir tablo çizdiği yorumuna yer veriliyor. Anketin son güncellemesinde, özellikle perakende, ev aletleri ve bilgisayar & telekom gibi tüketiciyle ilgili sektörlerden şirketlerin yüzde 82'si, ihracat yoluyla elde ettikleri ciroda 2024 yılında artış beklediğini söyledi. Hatta şirketlerin yaklaşık yüzde 40'ı 2024 yılında bu artışın yüzde 5'in üstü gibi ciddi bir oranda olmasını bekliyor.
Allianz Trade APAC ve Küresel Ticaret Kıdemli Ekonomisti Françoise Huang ise bir yıldan fazla süren durgunluğun ardından ihracatçıların, 2024 yılının ikinci yarısında bir toparlanma beklediğine ancak kendilerinin daha muhafazakâr tahminleri olduğunu vurguluyor. "Küresel olarak, her 10 şirketten 8'i 2024 yılında ihracat fiyatlarının artmasını ve bunun ihracat cirolarını desteklenmesini bekliyor. Bizim tahminlerimiz ise daha muhafazakâr: Küresel ticarette 2023 yılındaki yüzde 2,9'luk daralmanın ardından 2024 yılında nominal bazda yüzde 2,8'lik artış bekliyoruz. Uzun vadeli ortalama olan yüzde 5 artışın belirgin şekilde altında olan bu oran, Kızıldeniz krizi gibi küresel deniz taşımacılığındaki aksaklıkların yanı sıra artan korumacılık risklerinin de bir yansıması."
Ödeme Alamama riski ihracatçılar için hala en önemli konu
İhracatçılar iyimser olmakla birlikte, işlerini uluslararası alanda geliştirmenin doğurduğu risklerin de farkında. Küresel olarak şirketlerin endişeleri en çok; jeopolitik riskler, girdi/işgücü kıtlığı ve finansman konularında yoğunlaşıyor. Ancak, ödeme alamama riski listenin en başında kalmaya devam ediyor.
Allianz Trade CEO'su Aylin Somersan Coqui ödeme alamama riski ile ilgili "Küresel olarak şirketlerin yaklaşık yüzde 70'ine 30 ila 70 gün arasında ödeme yapıldığını ve İngiltere, Fransa ve ABD'de bu sürenin diğer ülkelere kıyasla biraz daha fazla olduğunu tespit ettik. Düşük büyüme, ticari aksaklıklar ve jeopolitik belirsizlikler nedeniyle, şirketlerin yüzde 42'si önümüzdeki altı ila on iki ay içinde ihracat ödeme vadelerinin uzamasını bekliyor. Daha uzun ödeme vadeleri nakit akışı üzerinde daha fazla baskı anlamına geliyor ve bu durum daha da kötüleşebilir. Ayrıca, katılımcıların yüzde 40'ı 2024 yılında ödeme alamama riskinin artmasını bekliyor. Bu beklentiler, küresel ticari iflasların bu yıl yüzde 10 oranında artacağı yönündeki tahminimizle de örtüşüyor."
Türkiye'de ise ihracat verileri pandemi öncesi seviyelerde olmasa da küreseldekine oranla nispeten umut verici durumda.
Allianz Trade Kredi İstihbarat Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi Altuğ Karagöz tüm zorlu şartlara rağmen Türkiye'de ihracatta büyümenin sürdüğünü söyledi. "2024'te Türkiye'de, küresel riskler, jeopolitik gelişmeler ve ihracat pazarındaki talep daralmasına rağmen ihracata yüzde 3,9'luk bir artış yakaladı. Allianz Trade olarak baktığımızda bu artış, politik risklere rağmen olumlu bir gelişme olarak öne çıkıyor. Altın ve enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranındaki artış, Türkiye'nin ortodoks politikalara dönüşünün dış ticaret dengesine olumlu etkisini gösteriyor."
 
Allianz Trade Hakkında

Allianz Trade, şirketlere yurt içi ve ihracat pazarlarında güvenli ticaret çözümleri sunarak karlı bir şekilde büyümelerine destek olmaktadır. 50 ülkede 5.700 çalışanıyla 83 milyondan fazla şirketi takip ederek güçlü bir bilgi ağına sahip olan Allianz Trade, müşterilerinin alacak riskini onlarla yöneterek doğru pazarlarda kredibilitesi yüksek firmalarla çalışmaları için destek vermektedir. Allianz Trade'in günlük olarak takip ettiği şirketlerin toplam büyüklüğü küresel GSYİH'in yüzde 98'sini oluşturmaktadır. Ticari bir alacağın ödenmemesine bağlı olarak ortaya çıkabilecek kayıpları tazmin eden alacak sigortasının nihai amacı şirketleri büyük ölçekli kayıplara karşı korumaktır. Kayıp gerçekleştiğinde ise uzman küresel tahsilat ağı ve yerel avukatlık büroları sayesinde alıcı hangi ülkede olursa olsun, tahsilat yetkisini devralarak hukuki ve bürokratik tüm işlemleri ilgili ülkede müşterisinin adına doğrudan yürütüp müşteri ilişkilerini koruyarak olumlu sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Allianz Grubu'nun bir iştiraki olan alacak sigortasında dünya lideri Allianz Trade, S&P tarafından AA kredi notuna layık görülmüştür. 2023 yılı konsolide cirosu 3,7 milyar Euro, dünya çapında firmalara sağladığı yıllık teminat tutarı ise toplam 1,131 milyar Euro'dur.
 
Daha fazla bilgi için www.allianz-trade.com/tr ve LinkedIn adreslerini ziyaret edebilirsiniz.
 
Allianz Grubu Hakkında
 
Dünyanın en güçlü sigorta ve finans topluluklarından olan Allianz, 70'ten fazla ülkede 155 bini aşkın çalışanıyla 126 milyonun üzerinde müşterisine hizmet veriyor. Yönetimi altındaki yaklaşık 2 trilyon avroyla dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketleri arasında yer alan Allianz Grubu, Türkiye'de Allianz Trade, Allianz Partners ve Allianz Türkiye ile faaliyet gösteriyor. Bu topraklardaki faaliyetlerine 1923 yılında Şark Sigorta adı altında başlayan, Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt olan ve 2023 yılında Türkiye'deki 100'üncü yılını kutlamanın onurunu yaşayan Allianz Türkiye yoluna, 2008 yılından bu yana Allianz Grubu'nun parçası olarak devam ediyor. Allianz Türkiye'nin çatısı altında, elementer sigortalarda Allianz Sigorta, bireysel emeklilik ve hayat sigortalarında ise Allianz Yaşam ve Emeklilik ile Allianz Hayat ve Emeklilik şirketleri bulunuyor. Konsolide verilere göre 2021 yılını 18,1 milyar Türk lirası prim ve katkı payı üretimiyle tamamlayan Allianz Türkiye, sektöre müşteri deneyimi, çeviklik, dijitalizasyon, çalışan bağlılığı, sürdürülebilirlik ve inovasyon alanlarında liderlik ediyor. Allianz Türkiye; 2.400 çalışanı, 12 bölge müdürlüğü, 4.000 acentesi, 1.500 banka şube kanalı ve 7.200 anlaşmalı kurumuyla 81 ilde 6,2 milyon müşterisinin ihtiyaç duyduğu her an onlara "Allianz Seninle" diyebilmek amacıyla çalışıyor. Allianz Türkiye'nin genel merkezi 'Allianz Tower' İstanbul'da, operasyon merkezi 'Allianz Kampüs' İzmir'de bulunuyor. Toplumsal risk farkındalığının artırılmasına katkı sağlamak amacıyla kurulan Allianz Teknik Deprem ve Yangın Test ve Eğitim Merkezi ile Allianz'ın, 2008 yılından bu yana Türkiye'ye yaptığı yatırımları 1 milyar avroyu aşıyor.
 
Geleceğe Dair İfadelerle İlgili Temkin Notu
Burada yer alan ifadelerin bazıları gelecekle ilgili beklentiler ve yönetimin mevcut görüş ve varsayımlarına dayalı ileriye dönük ifadeler olabilir. Bu ifadeler bilinen ve bilinmeyen riskler içerdiğinden bu durum, gerçek sonuçların, performansın veya olayların, bu ifadelerde belirtilen veya ima edilenden farklı olmasına yol açabilir. Bu tür sapmalar, bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla şöyle sıralanabilir: (i) genel ekonomik koşullar özellikle de Allianz Grup'un temel iş kolundaki ve ana pazarlarındaki ekonomik koşullar, (ii) finansal piyasaların performansı (özellikle piyasa oynaklığı, likidite ve kredi olayları), (iii) doğal afetler de dahil olmak üzere sigortalı hasar olaylarının sıklığı ve şiddeti ve zarar giderlerinin gelişimi, (iv) hastalık ve ölüm oranları ve trendleri, (v) kalıcılık seviyeleri, (vi) özellikle bankacılık sektöründe kredi temerrütlerinin boyutu (vii) faiz oranları, (viii) Euro-Dolar paritesi de dahil olmak üzere döviz kurları, (ix) vergi düzenlemeleri de dahil olmak üzere yasa ve düzenlemelerdeki değişiklikler, (x) ilgili birleşme konuları ve yeniden yapılanma önlemleri dahil şirket alımlarının etkileri ve (xi) genel rekabet faktörleri (her durum için yerel, bölgesel, ulusal ve/veya global bazda). Bu faktörlerin çoğunun terörist faaliyetlerin sonucunda meydana gelmesi veya kuvvetlenmesi daha muhtemeldir.