Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Bugün Çin PMI, Japonya sanayi üretimi, Powell’ın ve Lagarde’ın konuşmaları
Yarın ABD açık pozisyon sayısı ve ISM imalat
Çarşamba ABD özel sektör istihdamı
Perşembe ABD haftalık işsizlik maaş başvuruları ve ISM hizmet
Cuma ABD aylık istihdam veri seti (işe girenlerin sayısı, işsizlik oranı, ortalama saatlik kazançlar)

Haftaya zayıf Asya verileri ile başladık, Powell ve Lagarde’ın konuşmalarını izleyeceğiz. Devamında ise çoğunluğu ve ağırlığı ABD verileri ile kaplı yoğun veri trafiğini takip edeceğiz, fiyatlayacağız.

Powell’ın bugün Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği’nde ABD ekonomisine dair görüşlerini içeren bir konuşma yapması bekleniyor (saat 20:55). ECB başkanı Lagarde ise Avrupa Parlamentosu’nda konuşacak (saat 16:00). Konuşmalar farklı sözler, tespitler içerirse hareket yaratabilirler. Genel olarak ekonominin performansı ve buna göre oluşturulan para politikası çerçevesinin çizilmesini bekliyoruz. Faiz patikasına dair ise bağlayıcı bir ifade beklemiyoruz.

Cuma günü açıklanan kişisel tüketim harcama endeksi (PCE) piyasada heyecan yaratamadı. Kaldı ki manşet ve çekirdek beklentilere paralel geldi. Manşet 2,3% ile FED’in bu yıl sonu tahminine şimdiden yakalamış oldu. Çekirdek ise 2,7% ile FED tahmininin biraz üzerinde dirençli kalmaya devam ediyor. Sonuçlar piyasayı heyecanlandırmasa da enflasyon kaygıları minimize olmayı sürdürdü. Enflasyon istihdam ikileminde FED istihdamı önceliklendirmiş durumda. Bu haftanın verileri bu sebeple önemli. FED’in faiz indirim temposunu (dolayısı ile piyasa risk iştahını) etkileyebilirler. Güçlü sonuçlar yavaş tempo (Kasım’da 25 baz puan indirim), zayıf sonuçlar hızlı tempo (Kasım’da 50 baz puan indirim) algısı yaratabilir. Zayıf sonuçların (ne kadar zayıf olunduğuna bağlı olarak) resesyon riski olarak da okunabileceğini belirtelim. Veriler Boeing’den sonra, Atlantik ve Körfez kıyılarındaki liman işçilerinin yarın başlayacak grevleri eşliğinde fiyatlanacak.

Avrupa’da ajandası, Lagarde’ın konuşması dışında bugün Almanya TÜFE, yarın AB TÜFE ile sınırlı. İngiltere’de ise konut kredisi başvuruları öne çıkıyor. Son olarak yarın imalat PMI ve Perşembe hizmet PMI verilerinin final sonuçlarını karşılayacağımızı belirtelim (Almanya, AB, İngiltere, ABD).

Çin yönetimi daha fazla kişinin konut almasını ve bir kişinin daha fazla konut alabilmesini sağlayacak. Kuralların gevşetilmesi konut sektörünü destekleyen bir adım ve geçen hafta alınan ekonomiyi destekleyici bir dizi adımın yeni halkası. Bu sabah açıklanan resmi imalat ve imalat dışı PMI’lar 50 sınırında kaldı. Caixin imalat PMI ise 49,3, hizmet PMI ise 50,3 seviyesine indi. Destekleyici adımların neden alındığını teyit ettiler. Bu sabah Japonya sanayi üretimi dramatik düşüş kaydetti (önceki +3,1%, sonuç -3,3%). BOJ sıkılaşmasına dair soru işaretleri doğurdu.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde +/- 0,1 aralığında karışık. Asya piyasaları da karışık. Hong Kong %2,5 civarında, Çin %5,4 civarında pozitif, Japonya %4,6 civarında negatif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,75, Dolar Endeksi 100,4, ons altın 2.653 Usd civarında işlem görüyor.


İç tarafta, ajandada Eylül enflasyon verisi (3 Ekim) ve S&P kredi notu gözden geçirmesi (1 Kasım) öne çıkıyor. Perşembe günü açıklanacak Eylül ayı TÜFE verisinin 2,2% artış kaydetmesi, böylece yıllık oranın 48,3% seviyesine inmesi bekleniyor. Beklenti altı enflasyon, hem not artırımına hem TCMB faiz indirimine hem de programa olan inancın artmasına ve piyasa risk iştahının canlanmasına imkan tanıyabilir. ‘Düşük enflasyon verisi ve ardından kredi notu artırımı’ TL varlıklar için en ideal senaryoyu yaratır kanaatindeyiz.

Hazine, Ekim ayı borçlanma programını açıklayacak. Ağustos sonu açıklanan programa göre Ekim ayında 143,2 milyar TL itfaya karşılık 203,8 milyar TL fonlama yapılması planlanmıştı.






Usd/TL:
Patikanın yönü belli ama patikanın şekli net değil. Merkez bankalarının faiz indirimi dönemine girdikleri, yakın gelecekte faizlerin düşüş hattında ilerlemesi bekleniyor. Ancak bunun adımları net değil. Süreç ilgili ekonomilerin kendi dinamiklerine bağlı olarak kademeli şekilde netleşiyor. Bu kapsamda ABD merkez bankası FED de faiz indiriyor. ABD para birimi güç kaybı içinde olmaya devam ediyor.
Bu hafta Powell’ın konuşması ile başlıyor. ABD istihdam verilerini takip edeceğiz. Haftayı ABD aylık istihdam veri seti ile kapatacağız. Sonuçlar istihdam sektörü hakkında bilgi verecek. Güçlü sonuç FED’in faiz indirim temposunun yavaş olması, zayıf sonuç yüksek tempolu olması gerektiği algısı yaratabilir.
Dolar Endeksi kritik 101 seviyesinin altında. 101 seviyesi altında Dolar talebinin azalmasını bekliyoruz.
İç tarafta, Perşembe günü Eylül ayı TÜFE verisi açıklanacak. Yıllık oranın yüzde 50 seviyesinin altına inmesi bekleniyor. Böylece TCMB faizi enflasyonun üzerine çıkmış olacak. Beklenti altı sonuç piyasanın rahatlaması sağlayabilir. Faiz indirimi için ilk mesnet elde edilmiş olabilir.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,17 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,50 ve 33,00; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.





TL Tahvil/Bono:
Hazine bu akşam borçlanma programını açıklayacak. Ağustos sonu açıklanan programa göre Ekim ayında 143,2 milyar TL itfaya karşılık 203,8 milyar TL fonlama yapılması planlanmıştı. Bu akşam açıklanacak programda sınırlı revizeler görebiliriz.
Perşembe günü Eylül ayı enflasyonu açıklanacak. Aylık verinin düşük gelmesi piyasayı rahatlatabilir. Enflasyon verisinin düşük gelmesi, TCMB’nin elini de rahatlatabilir. Enflasyonda düşüş trendinin devamı ise faiz indirimleri için bir alan açabilir. Hizmet enflasyonu tarafında devam eden katılığın devam etmesi ise düşüş hızını yavaşlatan bir kalem olarak karşımıza çıkıyor. TCMB faiz indirim sürecinde temkinli hareket edeceğini düşünüyoruz.
Enflasyonun düşüşü ve TCMB faiz indirimine dair kanaatlerin artması ile tahvil faizlerinde aşağı yönde hareketlerini tetikleyebilir.
Globalde, tahvil faizleri soluklanarak aşağı inişlerini sürdürüyor. Bu hafta ABD istihdam verisi önemli.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay seyir ile %39,89 ve 18 baz puan düşüş ile %28,45 seviyesinde tamamladı.





Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kısa vadeli yükseliş geçtiğimiz hafta 10,100 direncinden realizasyonla karşılaştı... Endekste 12 Eylül tarihinde 9,250 seviyesinde başlayan yukarı hareketin, son dönemin güçlü direnç bölgesi olarak aldığımız 10,100/10,200 hedef bandını aşma denemelerinde geçtiğimiz hafta satış baskısıyla karşılaştığını gözlemliyoruz. Haftalık periyotta -%1.24 oranında değer kaybının oluştuğu piyasada, seans içerisinde 9,700 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. İlk etapta 9,700 üzerinde dengelenme çabasında hareketlenecek olan piyasada, bu seviye altındaki olası hareketlerin ise bir alt noktada bulunan 9,500 desteğine yönelik baskının devamını getirebileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz. Seans içi yukarı ataklarda ise 9,850 seviyesi ara direnç konumunda bulunuyor. Endeksin yukarı ataklarını kısa vadeli yeni bir yükseliş trendine dönüştürebilmesi için 10,100 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda piyasadaki alım eğiliminin genele yayılarak ilk etapta 10,500 olmak üzere sırasıyla 10,750, 11,000 ve 11,250 zirve seviyesini hedefleyecek bir potansiyeli gündeme getirebileceğini düşünüyoruz.





Eur/Usd:
Haftaya FED başkanı Powell’ın ve ECB başkanı Lagarde’ın konuşmaları ile başlıyoruz (bugün, Lagarde saat 16:00, Powell saat 20:55). Devamı ABD istihdam verileri ile geçecek. Yarın açık iş sayıları, Çarşamba özel sektör istihdamı, Perşembe haftalık işsizlik maaşı başvuruları, Cuma aylık istihdam veri seti (istihdam sayısı, işsizlik oranı, ortalama saatlik kazançlar) açıklanacak. Yarın ISM imalat, Perşembe ISM hizmet verileri olduğunu da belirtelim.
Sonuçlar FED’in faiz indirim temposunu etkileyebilir. Aynı zamanda piyasa fiyatlaması değişebilir.
Güçlü sonuçlar temponun yavaş olabileceği, zayıf sonuçlar ise temposunun hızlı olabileceği beklentisi yaratabilir. Zayıf sonuçlar ise bir yandan istihdamda olası bir kırılma riski hatta resesyon riski algısı da yaratabilir.
Bugün Lagarde’ın konuşması ile başlayacak Avrupa veri ajandası bugünkü Almanya TÜFE ve yarınki AB TÜFE ile sınırlı. ABD ile ortak nokta ise imalat PMI (yarın), hizmet PMI verileri (Perşembe).
Her ekonominin kendi performansına ve aralarındaki dengeye bağlı olarak para politikaları gevşeyecek. Buna bağlı olarak da para piyasalarında dengeler oluşacak. Ancak FED’in faiz indirim döngüsüne girmesinin normalleşme algısı yaratmasını ve diğer para birimleri lehine katkı yapmasını bekliyoruz.
Dolar Endeksi 101 seviyesinin altı fiyatlamalarda. DXY 101 seviyesi altında güçsüz seyrin devamı teknik resimde mümkün görüyoruz. 101 seviyesi altında fiyatlamalarda kalıcılık halinde, teknik hedef 96 seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 101 seviyesinin üstüne çıkılması dolar talebinin artmasına neden olabilir.
Bu sabah 1,116 seviyesindeki paritede 1,111 ve 1,107 seviyeleri gün içi destek; 1,117 ve 1,125 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.





Gbp/Usd:
Bugün İngiltere konut kredisi başvuruları, 2Ç büyümenin final verisi açıklanacak. ABD veri trafiği daha yoğun; üstelik daha belirleyici olabilir. Ortak nokta ise yarın imalat PMI, Perşembe hizmet PMI verileri.
Dolar Endeksi’nde 101 seviyesinin altında güçsüz seyrin devamını teknik resimde mümkün görüyoruz. 101 seviyesi altında fiyatlamalarda kalıcılık halinde, teknik hedef 96-97 seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 101 seviyesinin üstüne çıkılması dolar talebinin artmasına neden olabilir.
Bu sabah 1,338 seviyesinde bulunan paritede 1,336 ve 1,331 seviyeleri gün içi destek; 1,342 ve 1,346 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.





Altın:
Orta Doğu’da son bir yıldır çatışma hali ve yüksek tansiyon devam ediyor. Geldiğimiz noktada çatışma alanı yayılmaya devam ediyor. Lübnan toprakları da saldırılara konu oluyor. son birkaç gündür tansiyon yeni bir zirve yapmadı, hatta biraz düştü. Güvenli liman ihtiyacı buna bağlı olarak artıp azalıyor.
Ekonomi tarafında ise ABD istihdam verilerini takip edeceğimiz, fiyatlayacağımız haftaya başlıyoruz. Bugün ise Powell ve Lagarde’ın konuşmaları öne çıkıyor. Powell, ABD ekonomisi hakkında görüşlerini paylaşması bekleniyor. Lagarde‘ da benzer bir çerçevede konuşabilir. Farklı sözler, tespitler hareket yaratabilir.
FED enflasyondan çok istihdama dikkat eder durumda. Bu sebeple bu alınacak sonuçlar FED faiz patikasını, temposunu etkileyebilir. Güçlü sonuçlar yavaş tempo, aynı zamanda risk iştahına baskı anlamına gelebilir. Zayıf sonuçlar hızlı tempo ve aynı zamanda istihdamda kırılma riski hatta resesyon riski olarak algılanabilir. Bu durumda risk iştahı karışık sinyallere maruz kalabilir.
Altında son haftalarda olumlu ayrıştı. Orta vadede yukarı görüşümüzü koruyoruz. Kısa vadede olası bir düzeltmeyi göz önünde bulunduruyoruz.
Altın 2.500 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağladı. Teknik olarak ilk etapta 2.600 Usd seviyesi üstünde 2.700 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.653 Usd seviyesindeki ons altında 2.650 ve 2.600 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.675 ve 2.700 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
Tahvil faizlerinde ana yönün aşağı olduğu kanaatimizi koruyoruz. Bu hafta açıklanacak makro veriler (özellikle Powell’ın konuşması ve ABD istihdam verileri) dalgalanma yaratabilirler. Ancak yönü değiştirmelerini beklemiyoruz. ABD 10 yıllık faizinde %3,90 seviyesi aşılmadığı sürece düşüş hattı devam edebilir.
İç tarafta, Eylül ayı enflasyonu ve S&P gözden geçirmesi kritik 2 başlık. Ayrıca global tarafta gevşeme adımlarının hızlanması, lokal tarafa olumlu yansıyabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 267 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif pozitif. Birim fiyatlar, kısalarda +1 ile +4 cent; orta vadelilerde +8 ile +11 cent; uzunlarda +93 ile +150 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,22%, 6,43% ve 7,49% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş