Küresel ve Jeopolitik Riskler Ön Planda!
Yurtiçinde geçtiğimiz hafta ciddi azalış kaydeden tüketici güven endeksinin ardından bugün de TÜİK tarafından açıklanan ekonomik güven endeksi Nisan ayında 84.7 iken, Mayıs ayında yüzde 8.5 oranında azalarak 77.5 oldu. Bunun dışında TCMB tarafından, Nisan 2019 dönemine ilişkin "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi" verileri yayımlandı. Buna göre resmi rezerv varlıkları, nisanda bir önceki aya kıyasla yüzde 3.6 azalarak 92.8 Milyar Dolar'a düşerken döviz varlıkları yüzde 4.3 azalarak 70.7 Milyar Dolar'a, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 1.5 düşerek 20.5 Milyar Dolar'a geriledi. Dış tarafta, ticaret görüşmeleri için görüş bildiren Nomura, ABD sınırlarından giren Çin mallarına yüzde 25 gümrük tarifesi uygulamasının hali hazırda son aylarda yavaşlama işaretleri veren ABD'nin ekonomik büyümesini vurmasının büyük olasılık olduğunu kaydederken Brandywine Global ise ABD Başkanı Donald Trump'ın üzerindeki Çin ile ticaret anlaşması yapması yönündeki baskının artmasıyla birlikte dolardaki yükseliş sona yaklaştığı ve ABD'nin tüketicilerin menfaatlerini korumak için Pekin ile barış yapmak durumunda kalacağı belirtildi. Brexit tarafında Başbakan Theresa May'ın yerine aday olduğunu açıklayan İngiliz İskan Bakanı Kit Malthouse, bir Brexit anlaşması istediğini, ancak anlaşmasız bir çıkış için hazırlıkların ciddi bir şekilde başlaması gerektiğini söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise Brexit krizinin çözülmemesi durumunda siyasi kriz ile karşı karşıya kalacaklarını ve zor duruma karşı tek çözüm yolunun geri çekilme anlaşmasını değiştirmek olacağını savundu. Öte yandan AB Komisyonu'nun artan borç ve yapısal açık seviyesi nedeniyle İtalya'ya yönelik disipline edici adımları 5 Haziran'da yürürlüğe sokabileceği ifade edilirken konuyla ilgili konuşan Matteo Salvini, AB'nin yüksek borç nedeniyle 4 Milyar Euro ceza verebileceğini ve tüm enerjisi ile AB'nin vadesi geçmiş mali kuralları ile mücadele edeceğini vurguladı. Hatırlanacağı gibi AB karşıtı olan Salvini son yapılan Avrupa Parlamento seçimlerinde İtalya'da zafer ilan etmişti. Bu bağlamda Avrupa Parlamento seçimleri ardından AB Komisyon Başkanı'nın seçilme sürecinde de izlenecek yol önemli olacaktır. Bununla birlikte, Brexit, ticaret görüşmeleri gibi küresel, ABD-İran ilişkisi ve Venezuela'daki iç karışıklık gibi bölgesel riskler takip edilecek.
EURUSD
AB'de gündem Avrupa Parlamento seçimleri ve yine patlak veren İtalya krizi. Biten seçimler sonrası şimdi sıra AB Komisyon Başkanı ve koalisyonun ne şekilde sonuçlanacağı olurken Almanya Başbakanı Merkel'in bir an önce başkanı seçmeleri gerektiğini vurguladı. Keza AB'nin Brexit ve İtalya'nın yüksek borç nedeniyle ülkeye ceza kesmesi gündemde. Konuyla ilgili İtalya Başbakan Yardımcısı ve son seçimlerin galibi aşırı sağcı Matteo Salvini, İtalya'nın 4 Milyar Euro ceza alabileceğini ve AB'nin eskimiş mali sisteminden kurtulması için elinden geleni yapacağını bildirirken İtalyan tahvillerinin diğer ülkelerdeki faizlerden yüksek olmasının doğru olmadığını savundu. Brexit cephesinde de istifa eden May'in koltuğuna geçmek için seçeneklerin çoğaldığı ve belirsizliğin arttığı görülürken tüm bu projeksiyonda Euro varlıklarının baskılandığını söyleyebiliriz. ABD'de ticaret gerilimi sürerken Başkan Donald Trump'tan gelen karmaşık açıklamalar da bu gerilimin bir süre daha sürme ihtimalini yüksek kılıyor. ABD piyasası, bu gerginliğin Çin'i daha çok etkilese de ABD ekonomisine de yansıyacağı ve büyümeyi olumsuz etkileyeceği görüşünde. Veri akışında Mart ayı konut fiyat endeksi yüzde 2.7 artış kaydederek beklentilerin altında kalırken veri Ağustos 2012'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Paritede Brexit ve ticaret görüşmeleri etkisinde fiyatlanmaya devam ediyor.
Teknik seviyeler;
Destekler: 1.1160-1.1140-1.1125-1.1100-1.1080
Dirençler: 1.1190-1.1215-1.1240-1.1265-1.1285
USDTRY
Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS'in) 500 baz puanın üzerinde seyretmesi, ABD ile S400 gerilimi ve İstanbul seçimlerinin belirsizliği kur üzerinde baskı unsuru oluşturmaya devam etmekte. Ancak TCMB'nin ve pro aktif piyasa yapıcıların müdahaleleri şimdilik TL varlıklarını ayakta tutmakta ve kur tarafının da sınırlı geri çekilmeler sergilemekte olduğunu göstermekte. Son olarak rezerv edinebilmek adına TCMB dün yabancı paralar üzerindeki zorunlu karşılık oranlarını artırmıştı. Kaldı ki bugün resmi rezerv varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 3.6 azalarak 92.8 milyar dolara gerilediği açıklandı. Gün içinde ayrıca TÜİK tarafından açıklanan ekonomik güven endeksi, tüketici, imalat sanayi, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endeksindeki düşüşlerden de etkilenerek bu ayı yüzde 8.5 düşüşle 77.5 olarak gerçekleşti. ABD kanadında ise ticaret gerginliğine ilişkin tedirginlik ve eleştiriler devam ediyor. Piyasanın genel algısı gümrük vergilerindeki bu oranın devam etmesinin büyümeyi yüzde 0.5 daraltacağı ve baskının artmasıyla birlikte dolardaki yükseliş sona ereceği yönünde. Ekonomik takvimde ise Mart ayı konut fiyat endeksi aylık 0.7, yıllık yüzde 2.7 artış gerçekleşirken 2012'den bu yana en kötü data olarak karşımıza çıkmakta. Günün geri kalanında ABD Mayıs ayı tüketici güveni açıklanırken yurtiçinde de piyasada alınan tedbir programlarının devamı ve jeopolitik risklerle ilgili gelişmeler izlenecek.
Teknik seviyeler;
Destekler: 6.0140-6.000-5.9700-5.9660-5.9525
Dirençler: 6.0425-6.0690-6.0850-6.1030-6.1200
GBPUSD
Brexit sürecinde özellikle Başbakan Theresa May'in istifası sonrasında hareketli günler geçiriyor. May'in koltuğuna talip olanların sayısı 10'a kadar ulaşırken aralarında yapılacak seçim son derece kritik olacak. Son olarak, May'ın yerine aday olduğunu açıklayan İngiliz İskan Bakanı Kit Malthouse, bir Brexit anlaşması istediğini, ancak anlaşmasız bir çıkış için hazırlıkların ciddi bir şekilde başlaması gerektiğini söyledi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan May'in sözcüsü James Slack, anlaşmasız Brexit'in meşru olmaya devam ettiğini ve hükümetin buna hazırlanma sorumluluğu bulunduğunu iletirken Ticaret Bakanı Fox da AB'nin yapılacak değişiklikleri tartışmaya yanaşmaması durumunda anlaşmasız çıkış ihtimalinin artacağını ekledi. Öte yandan, Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise en iyi ihtimalin geri çekilme anlaşmasını değiştirmek olarak tanımlarken bunun için yeni bir müzakere ekibine ihtiyaçları olduğunu söyledi. Son olarak AP seçimlerinde Farage'nin ilk sırada yer alması ikinci referandum ya da erken seçim ihtimallerini güçlendirmişti. Veri akışında Nisan ayı mortgage başvurularında artış kaydedilirken gün içinde Sterlin varlıklarının kısmi değer kaybı gözlemlendi. Buna karşılık ABD kanadında ticaret görüşmeleri haricinde gün için sakin bir seyir hakimken günün geri kalanında Mayıs ayı tüketici güveni açıklanacak. Parite için şuan Brexit gelişmeleri belirleyici olurken ticaret görüşmelerindeki gelişmeler de döviz çiftindeki akıbeti değiştirebilir.
Teknik seviyeler;
Destekler: 1.2660-1.2625-1.2590-1.2555-1.2525
Dirençler: 1.2680-1.2720-1.2740-1.2770-1.2810
BRENT PETROL
ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin Çin ile bir ticaret anlaşmasına yapmaya hazır olmadığını söylerken, İran'da rejim değişikliği peşinde olmadığını söylemesi önemliydi. Buna karşı İran Dışişleri Sözcüsü'nün ABD ile müzakere için ortam görünmediğini kaydetmesi bölgedeki risklerin bir süre daha sürebileceğini gözler önüne sermekte. Bu arada İran kaynakları Çin'in İran'dan petrol alımını durdurduğunu açıklanırken böylelikle yaptırım muafiyeti olan 8 ülkenin de İran'dan petrol alımını tamamen bitirdiği kesinleşmiş oldu. Kaynaklar ayrıca İran'ın yaptırım öncesi alıcılarının ise petrol alımı konusunda ABD'den feragat almak için hala pazarlık halinde olduğunu belirtti. Son olarak Rusya'nın 25-26 Haziran arasında gerçekleşecek OPEC toplantısının Temmuz ayına ertelemek istediği ancak İran, Cezayir, Libya ve Nijerya'nın bu teklife karşı çıktığı öğrenildi. ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının bu yılın en düşük seviyesine inmesi ile haftanın başından itibaren yükseliş eğiliminde görülen petrol fiyatları için 70 Dolar üzerindeki kalıcılığı kritik olabilir. Fiyatlamalar için küresel risk unsurları takip edilmeye devam edilecek.
Teknik seviyeler;
Destekler: 69.95-69.60-69.25-69.00-68.75
Dirençler: 70.25-70.50-70.95-71.10-71.30
ONS ALTIN
ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret anlaşması yapmaya hazır olmadıklarını söylemesinin ardından doların güçlenmesinin etkisiyle düştü. Trump ayrıca Japonya ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Çin mallarına Amerikan gümrük tarifelerinin "çok çok önemli miktarda ve çok kolaylıkla" artırılabileceğini söylemesi de dikkat çekiciydi. Öte yandan Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, otomotiv sektöründeki yavaşlamanın dünya büyümesine fren oluşturduğu raporlanırken buna ek olarak Nomura Bank'tan ABD sınırlarından giren Çin mallarına yüzde 25 gümrük tarifesi uygulamasının hali hazırda son aylarda yavaşlama işaretleri veren ABD'nin ekonomik büyümesini vurmasının büyük olasılık olduğunu kaydedildi. Mevcut tabloda Brexit ve ticaret görüşmelerinin Dolar'ı desteklediği görülse de bugüne baktığımızda Dolar endeksi ve borsaların yatay görünümüne karşın ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise yüzde 2.30'un altına gerileyerek Ekim 2018'den bu yana en düşük seviyelerde seyrettiği gözlemlendi. Tüm bu şartlar altında değerli madende 1280 seviyesinde tutunmaya çalışmakta ve bu seviyenin üzerinde ya da altına sarkma durumu kritik olabilir. Bu arada altın/gümüş rasyosunun 88.88 ile 2008 Mortgage Krizi'nden bu yana en yüksek seviyelerinde olduğunu da belirtmekte fayda var.
Teknik seviyeler;
Destekler: 1277-1273-1270-1266-1260
Dirençler: 1283-1286-1289-1294-1297
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.