İş yapma kolaylığı reformları TOBB’da tanıtıldı

İş Yapma Kolaylığı (Doing Business) Reformları Tanıtım Toplantısı TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Bülent Aksu’nun katılımlarıyla TOBB İstanbul Hizmet Binası’nda yapıldı. Hisarcıklıoğlu konuşmasında ülkenin daha fazla yatırım çekmesini, daha huzurlu olmasını, daha zengin olmasını istediklerini vurguladı.?
Toplantıya; özel sektör temsilcilerinin yanı sıra reformu ve düzenlemeleri hazırlayan kamu temsilcileri de katıldı ve yapılan düzenlemeler, kamu kurumlarının temsilcileri tarafından, özel sektöre birinci ağızdan anlatıldı. Şirket kuruluşlarında tek durak tek banko uygulamasına geçiş, inşaat izin süreçlerinin kolaylaştırılması, elektrik temininde kazı izninin kaldırılması gibi birçok yeni düzenleme tanıtıldı.

 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada Türkiye’de yatırım ortamını değerlendirmek için biraraya geldiklerini belirterek, “Çünkü hepimiz Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasını, daha fazla yatırım çekmesini, daha huzurlu olmasını, daha zengin olmasını istiyoruz” dedi. Kamu-özel sektör el ele verip, doğru stratejileri uygulamak gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Biz birlikte daha güçlü olduğumuzu, çok iyi biliyoruz. Bugün işte bu yüzden buradayız. Son yıllarda Türkiye’de iş ortamının iyileştirilmesi, iş yapmanın kolaylaştırılması için neler yapıldı bunları konuşalım istiyoruz. Bundan sonra Türkiye’de iş ortamının daha da iyileşmesi için neler yapacağımızı konuşalım istiyoruz” diye konuştu.

 

-Neler yapıldı?

 

Küresel rekabette daha iyi yerlerde olmak gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, bu anlamda küresel ölçekte kullanılan göstergelerden en önemlilerinden birisinin de Dünya Bankası’nın ‘doing business’ sıralaması olduğunu söyledi. “Hedefimiz de çok net. Madem dünyanın en güçlü 20 ekonomisi arasındayız, o zaman tüm göstergelerde ilk 20 içinde olmalıyız” diyen TOBB Başkanı, bu hedefle yola çıktıklarına dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Göreceksiniz doing busıness’ta da ilk 20’ye gireceğiz. Hükümetimizle birlikte doıng busıness serüvenine geçen sene başladık. Reform planımızı hazırladık, Dünya Bankası’nı çağırdık, planımızı gösterdik. Bakanlıklarımızla ve Dünya Bankası ile birlikte, 3 senelik bir yol haritası hazırladık. Bu konudaki çalışmalarımızın ilk meyvesini geçen sene aldık. 2019 raporunda Türkiye 17 basamak ileriye giderek, tarihinde ilk defa 43. sıraya yükseldi. En çok reform yapan ilk 10 ekonomi arasına girdik. Geçtiğimiz sene şirket kuruluşunda odalar tek durak ofis haline getirildi. Kredi temini alanında taşınır rehni kanunumuz hayata geçti. Şirket tasfiyesi, vergi ve gümrük işlemlerinde iyileştirmeler sağlandı. Bu çalışmalar neticesinde kredi temininde 45 basamak, inşaat izinlerinde 37 basamak, şirket tasfiyesi ve dış ticarette 30’ar basamak sıçrayarak Türkiyeyi daha yukarı taşıdık. Bu sene de hazine ve maliye bakanlığımızın liderliğinde, yeni dönemin doıng busıness reformlarını hazırlamak için çalıştık.

 

Bu sene şirket kuruluşlarında ticaret sicilde tek banko uygulaması getirildi. Artık girişimci tek bir bankoya giderek tek bir memur ile tüm işini halledebilecek. İnşaat izinleri ve tapu işlemlerinde istenen belgeler azaltıldı, elektronik ortama taşındı. Aartık inşaat izinlerinde SGK’ya işyeri kaydı otomatik olarak gerçekleştirilecek. İnşaat izni alırken vergi borcu yoktur yazısı istenmeyecek, SGK borcu yoktur yazısı elektronik olarak verilecek. inşaatlarda denetimler dünya uygulamalarına paralel olarak risk bazlı yapılacak. Vergi alanında da olumlu gelişmeler yaşandı. Makine-teçhizat alımlarında KDV istisnası ve tapu harcındaki bir puanlık indirim hayata geçti. Bu konudaki destekleri için Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’a teşekkür ediyorum. Dış ticarette devreye giren medos yazılımı ile menşe ispat ve dolaşım belgelerinin elektronik olarak onaylanıyor ve vize ediliyor. Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan’ın destekleriyle dış ticaret maliyetlerinde birtakım iyileştirmeler yapıldı.

 

Biz TOBB olarak bu sürece de son 6 ayda katkı sağlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak ve Bakan Yardımcımız Bülent Aksu başta olmak üzere emeği geçen herkese ve bu süreci himaye eden Cumhurbaşkanımıza Türk özel sektörü adına şükranlarımı sunuyorum.”

 

- Reformları içerde ve dışarda anlatmamız lazım

 

Reformu yapmakla işin bitmediğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, ayrıca bunların iletişimini, reklamını içeride ve dışarıda yapmak gerektiğinin altını çizdi. İş dünyasının haberi olmadıktan sonra bu reformların kimseye bir faydası olmayacağına dikkat çeken TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Aynı şekilde raporu hazırlayanlara da bu reformları anlatmamız gerekiyor. Bunun için Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile birlikte Dünya Bankası yetkilileriyle iletişime geçtik. Haziran ayı içerisinde bu yaptığımız reformları ABD’de Dünya Bankasına anlatacağız” dedi.



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş