Akşam Bülteni (Işık FX)

IşıkFX Akşam Bülteni 26.10.2018
ABD Yüzde 3.5 Büyüdü!
Yurtdışı tarafta İtalya ve Brexit konusu gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Özellikle İtalya’nın yüzde 2.4’lük bütçe açığı konusunda taviz vermeyeceğine yönelik gün gün gelen açıklamalar piyasada dikkat çekiyor. Bu durum bir müddet daha gündemde kalacak gibi duruyor. Ancak bu durumun bir süre daha devam etmesi halinde Euro tarafı daha büyük baskılara maruz kalabileceğinden konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar dikkatle takip edilmeli. Yaşanan bu olaylar neticesinde Euro üzerinde baskı yaratan İtalya- Alman spread farkına ilişkin ise AB yetkilileri konuyu yakından takip ederken gözlerimiz Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşları S&P ve Fitch’in, ülke için yayınlayacakları kredi not ve görünümünde olacak. Brexit konusunda ise görüşmelerin tıkanmış olması Sterlin tarafında baskı yaratıyor. Ayrıca anlaşma yapılamayan her gün ülke içerisinde yükselen muhalif sesler de ilerleyen dönemde siyasi bir krizin kapısını arayabilir. ABD tarafına bakacak olursak bugün önemli veriler takip edildi. Yüzde 3.3 olarak beklenen 3.çeyrek GSYİH verisi yüzde 3.5 ile beklentilerin üzerinde bir büyüme gerçekleştirdi. Sıkılaştırma mesajları ile değerlenen TL varlıklarında ise yatay bir seyir hâkim. Şimdi ise yurtiçi siyasi ve ekonomik risklere odaklanacağız. Ayrıca 31 Ekim’de açıklanacak olan enflasyon raporu ve 5 Kasım’daki enflasyon rakamları TL’nin sürdürülebilirliği açısından kritik olacaktır. Günün geri kalanında ise yine küresel öneme sahip haber akışları ve ABD verileri takibimizde olacak.
EURUSD
İtalya’nın bütçe sorununun yanı sıra Anlaşmasız Brexit meselesine dair beklentilerin her geçen gün yükseliyor olması paritede “Euro” aleyhine fiyatlamaları devam ettiriyor. Öte taraftan; İtalya’nın yüksek borçluluğu nedeniyle daha da riskli hale gelen İtalyan tahvillerinde görülen yükselişler de İtalya Merkez Bankası(Banca d’Italia) ve Avrupa Merkez Bankası(ECB)’nın radarına takılmış durumda. Zira, hafta içerisinde 335 seviyelerinii test eden 10 yıllık İtalyan-Alman tahvil spreadi bugün için 315 baz puan düzeyinde oluşurken, 400 seviyesine yaklaşması halinde; Euro ve küresel borsalar üzerinde daha büyük bir yıkıma neden olabilir. Günün kalanında Euro açısından İtalya’nın derecelendirme notunu açıklayacak olan S&P ve Fitch’den ve ECB yetkililerinden gelecek açıklamalar kritik olacak. ABD tarafında ise, Wall Street’de yaşanan volatilite ve yaklaşan seçimler gündemde yer kaplarken; ekonomik veriler, bölgesel FED Başkanları ve FOMC yetkililerinin açıklamaları da takip edilmekte. ABD’de bugün açıklanan 3.Çeyrek büyüme oranı yüzde 3.5 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşme gösterirken, günün kalanında gelebilecek haber akışları fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak pariteye baktığımızda ise 2016’nın sonunda başlayan yükselen trendin kırılması sonrasında 1.1370 seviyesinin de altına inildiği gözlenmekte. Bu bağlamda; satıcılı işlemlerin devamı halinde izlenebilecek destek noktaları 1.1330, 1.1285 ve 1.1265’de bulunnmakta. 1.1370 seviyesinin üzerine yeniden çıkılması halinde ise; sırasıyla 1.1390, 1.1410 ve 1.1425 direnç seviyeleri takip edilebilir.
USDTRY
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gün içinde yaptığı açıklamalarda Türkiye’ye diz çöktüremeyenlerin ekonomi kozunun da boş çıktığını savunarak Mümbiç meselesinde de istenilen doğrultuda çözüme inandıklarını söylerken ittifak konusunda da millet meselelerinde beraber çalışılacağını ancak mahalli seçimlerde herkesin kendi yolunu takip edeceğini duyurdu. Öte yandan Türkiye’ye ziyarette bulunan Alman Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, Türkiye’nin istikrarsız hale gelmemesinin çıkarlarına olacağını vurgularken Türkiye’nin durumunun Almanya’daki istihdam için de önemli olduğunu ve Türkiye ile iş anlaşmalarının mümkün olabileceğini savundu. Bunun dışında Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu JCR Başkanı Orhan Ökmen, TCMB’nin faiz artırımına gitmemiş olmasıyla kobilerin iflas olasılıklarının azaldığını, cari açığın düşmesine neden olan ihracat daralmasının ekonomik daralmayı da artıracağını söyleyerek bankaların kredi verebilir hale getirilmeden ekonomik daralmanın önüne geçilemeyeceğini iletti. Citibank ise enflasyonun daha da artma olasılığına ilişkin TCMB’nin 2019 ilk çeyrek veya daha erken zamanda faiz artırımına gidebileceğini raporladı. ABD tarafında ise belenen 3. çeyrek büyüme yüzde 3.5 ile yüzde 3.3 olan beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine rağmen geçtiğimiz çeyreğe göre daralma kaydetti. Bunda ticaret savaşının da kısmi etkilerinin olduğunu söylemek mümkün olabilir. Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise yükselen ABD-Rusya gerginliği için Trump ve Putin’in kısa bir görüşme yapacağını ve Rusya yönelik tüm sınırlamaların uygulandığını kaydetti. Ayrıca Cleveland FED Başkanı Loretta Mester, ABD ekonomisinin oldukça iyi iş çıkarmakta olduğunu ve beklendiği gibi gelmeye devam ederse bir faiz artışının daha uygun olacağını söyledi. Teknik olarak, Dolar endeksinin 96.00 seviyesinin üzerinde olmasına rağmen kurun direnç sağladığınıı söyleyebiliriz. Aşağı yönlü hareketlerde ikili dip seviyesi 5.5730 kritik. Ancak bu seviye öncesinde 5.6230 ve 5.6000 ara destekleri izlenebilir. Toparlanma durumunda 5.6725, 5.6800, 5.7100 ve 5.7340, 5.7550 dirençleri sırasıyla izlenebilir.
GBPUSD
Belirsizliğini sürdüren Brexit konusu ve bu belirsizlikle birlikte ülke içinde yükselen muhalif sesler Sterlin’e güç kaybettirmeye devam ediyor. Özellikle İrlanda sınırı konusunda hala daha yol kat edilememesi ve iki tarafında taviz vermeyeceklerine ilişkin tavırları görüşmeleri tıkıyor. Bu durumun bu şekilde devam etmesi Sterlini baskılamaya devam edebilir. Ancak gün gün gelebilecek olumlu açıklamalar, tepki alımlarına da neden olabileceğinden gelebilecek söylemlerin dikkatle takip edilmesini tam olarak bir Sterlin hareketi görmemiz içinse nihai bir kararın alınması gerektiğini belirtelim. Dolar tarafı ise bugün gelen güçlü büyüme rakamının yanı sıra Avrupa’daki lokal sorunlardan destek bulmaya devam ediyor. Teknik olarak ise daha öncede bbelirttiğimiz gibi yaşanan bu sorunlarla birlikte 1.2775 desteğine kadar geri çekilmeler görüldü. Burası artık çok kritik. Kalıcılıkla geçilmesi halinde 1.2685 desteğine kadar geri çekilmeler görülebilir. 1.2775 üzeri kalıcılıkta yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 1.2830, 1.2860 ve 1.2900 direnç seviyeleri izlenebilir.
BRENT PETROL
Suudi Arabistan Enerji Bakanı El-Falih yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol piyasasında istikrarın korunması için vardıkları anlaşmayı uzatmak konusunda görüş birliğine vardıklarını belirterek, "Suudi Arabistan ve Rusya birlikte müdahale edecekler" diye konuştu. S&P Global Platts verine göre ABD'de petrol kulelerinin sayısı bu hafta 2 adet artarak 1.163'e çıktı. Petrol kulelerinin sayısı 7 adet artarak 927 olurken gaz kuleleri sayısı 220'de kaldığı raporlandı. Günün geri kalanında Baker Hudges sondaj kuyu sayısı verisi açıklanacak. Haftalık ham petrol stoklarının beklenenden çok fazla olması ve ekonomik belirsizlik ortamında küresel riisk iştahının azalışı sebebiyle petrol hisseleri de dahil küresel satış dalgasının yaşanması petrol fiyatlarını da olumsuz etkileyen faktörler arasında. OPEC'in ABD'nin yaptırımlar yoluyla İran'ın petrol ihracatını durdurmaya hazırlanması ile birlikte, buradan doğacak arz açığını karşılayıp karşılayamayacağına ilişkin şüpheler de halen devam ediyor. Teknik anlamda bakacak olursak, dünkü toparlanma hareketinin ardından bugün kazançlarını geri veren emtia için satıcılı seyrin devam etmesi durumunda 76.00, 75.75, 75.50 ve75.10 destek seviyeleri gündeme gelebilir. Toparlanma hareketinde ise 76.50, 76.90 ve 77.15 direnç seviyelerine kadar yükselişler görülebilir.
ONS ALTIN
Dün, ABD hisseleri önderliğinde toparlanmaya çalışan küresel borsalar bugün Asya’dan başlayarak yeniden satış baskısına maruz kalırken, buralardan çıkan fonların Ons Altın’da alım yönünde pozisyon aldıkları görülmekte. Bugün, Bank Of America Merrill Lynch’den gelen açıklamada: “Küresel borsaların yüzde 63’ünün ayı piyasasıına girdiği” belirtilirken, küresel resesyon beklentilerinin yükselmesi ile borsalarda görülen bu hareketlerin devam etme olasılığı ise emtiadaki alım ağırlıklı işlemlerin devamına neden olabilir. Öte taraftan bugün ABD’de açıklanan 3.çeyrek büyüme oranı yüzde 3.5 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşme gösterirken, yukarı yönlü atakları sınırladı. Günün kalanında küresel riskler kaynaklı olarak borsalar ve tahvil piyasalarında oluşabilecek hareketler başkaca haber akışları ile birlikte fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak ise Değerli Metal’e baktığımızda; şuan için 1232 seviyesi üzerinde fiyatlamalar görülmekte. Bu seviye üzerinde kalıcılıklarda oluşacak alıcılı işlemlerde 1239 direnci kritik olup buranın geçilebilmesi halinde 1255 bölgesi hedef haline gelebilir. 1232 altına sarkmalarda ise 1229, 1226, 1224 ve 1222 destek seviyeleri takip edilebilir.





 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                                Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BAHÇELİ İSTANBUL'DAKİ 29 EKİM RESEPSİYONUNA KATILMAYACAK-HABERTÜRK
ÇAVUŞOĞLU, POMPEO İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPTI-NTV
TCMB, 1 ay vadeli, 100.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
MERKEL: TÜRKİYE'DE HAPİSTE OLAN ALMAN VATANDAŞLARININ DURUMUNU YARIN ERDOĞAN İLE GÖRÜŞECEĞİM
TCMB, 1 ay vadeli, 100.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,6186 Satış: 5,6287 Euro Alış: 6,3835 Satış: 6,3950
FED/MESTER : ÜCRETLER YÜKSELİYOR FAKAT ENFLASYONİST BASKI YOK
Facebookta Paylaş