TDİ Haftasında BOJ ve BOE Faiz Oranı Kararı ile Euro Bölgesi Büyüme Verisi Ön Planda…
Almanya’da açıklanan Üretici Fiyat Endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 oranında artış gösterdi. ABD’de açıklanan Richmond İmalat Endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre geriledi ve 15 düzeyinde gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde açıklanan öncü Tüketici Güveni verisi Ekim ayında -2,7 olarak gerçekleşti. Almanya’da açıklanan öncü İmalat PMI verisi Ekim ayında bir önceki aya göre 1,4 puan düşüş ile 52,3 düzeyine geriledi. Almanya’da açıklanan öncü Hizmet PMI verisi Ekim ayında piyasa beklentisi altında 53,6 düzeyinde gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde açıklanan öncü İmalat PMI verisi Ekim ayında 1,1 puan azalış ile 52,1 düzeyine geriledi. Euro Bölgesi’nde açıklanan öncü Hizmet PMI verisi Ekim ayında piyasa beklentileri altında 53,3 düzeyinde gerçekleşti. ABD’de açıklanan öncü İmalat PMI verisi Ekim ayında bir önceki aya göre 0,3 puan artış ile 55,9 düzeyine yükseldi. ABD’de açıklanan öncü Hizmet PMI verisi Ekim ayında piyasa beklentileri üzerinde artış ile 54,7 seviyesine yükseldi. ABD’de açıklanan Yeni Konut Satışları verisi Eylül ayında yüzde 5,5 azalış ile 553 bin adet olarak gerçekleşti. Almanya’da açıklanan İFO İş Dünyası Güven Endeksi verisi Ekim ayında bir önceki aya göre 0,9 puan azalış ile 102,8 düzeyine geriledi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) gerçekleştirdiği Ekim ayı toplantısı sonrasında faiz oranlarında piyasa beklentisine paralel değişikliğe gitmedi. Banka, politika faiz oranını yüzde 0,00, marjinal fonlama oranını yüzde 0,25 ve mevduat faizini ise yüzde -0,40 düzeyinde sabit bıraktı. ECB Başkanı Mario Draghi gerçekleştirdiği basın açıklamasında, enflasyon hedefine ulaşılması için hala teşviklere ihtiyaç duyulduğunu belirtirken son verilerin Euro Bölgesi’nde büyümenin geniş tabanlı olmaya ve ekonomik büyümeye yönelik risklerin dengelenmeye devam ettiğini belirtti. Başkan, korumacılık ve gelişmekte olan piyasalarda yaşanann gelişmelere yönelik belirsizliğin devam ettiğini açıkladı. Başkan, enflasyon verisinde yılın sonuna doğru artışların yaşanması beklenildiğini ifade etti. ABD’de açıklanan öncü Dayanıklı Mal Siparişleri verisi Eylül ayında yüzde 0,8 oranında artış gösterdi. ABD’de açıklanan Askıdaki Konut Satışları verisi Eylül ayında yüzde 0,5 oranında artış gösterdi. ABD’de açıklanan 3.çeyrek öncü GSYİH rakamlarına göre, ABD ekonomisi 3.çeyrekte beklentilerin üzerinde yüzde 3,5 oranında büyüdü.
TÜİK tarafından yayımlanan Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi raporuna göre, 2018 yılı Eylül ayında Yurt dışı üretici fiyat endeksi aylık bazda yüzde 10,14 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,04 oranında artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Ekim ayında bir önceki aya göre %3,4 oranında azalarak 57,3 düzeyine geriledi. TCMB tarafından yayımlanan Finansal Hizmetler İstaatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi raporuna göre, 2018 yılı Ekim ayında Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE) bir önceki aya göre 16,7 puan azalarak 137,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. TÜİK tarafından açıklanan Sektörel Güven Endeksleri verilerine göre, 2018 yılı Ekim ayında mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi bir önceki aya göre %4,7 oranında azalarak 75,7 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Ekim ayında %1,8 oranında azalarak 87 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 57,3 iken, Ekim ayında %2,3 oranında artarak 58,7 olarak gerçekleşti. TCMB tarafından açıklanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı verilerine göre, 2018 yılı Ekim ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 0,8 puan azalarak yüzde 75,4 seviyesinde gerçekleşti. TCMB tarafından yayımlanan İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerine göre, 2018 yılı Ekim ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 2,0 puan azalarak 87,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. TCMB gerçekleştirdiği Ekim ayı toplantısı sonrasında yayımladığı karar metninde, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24,00 düzeyinde sabit tutulmasına karar verildiği açıklandı. Faiz kararı sonrasında TL’de değer kazanımlarının yaşandığı görüldü.
USDTRY
Geçen haftaya 5,6450 seviyelerinde başlayan kur hafta boyu diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre pozitif ayrıştığı gözlendi. İçeride özellikle ABD ile olan ilişkilerdeki gerilimin azalması geri çekilmelerin yaşanmasında etkili oluyor. Her ne kadar hafta içinde MHP genel başkanı Devlet Bahçeli’nin 2019 yerel seçimlerinde ittifak içinde olmayacaklarını açıklaması ile siyasi tansiyonda yaşanan artış 5.83’e kadar yükselişleri meydana getirse de bu gelişmenin etkisinin uzun sürmemesi nedeniyle bu yükselişin devamının gelmediği ve TCMB faiz kararının beklemeye alındığı gözlendi.. TCMB beklentilere paralel şekilde faiz artırmazken toplantı metninde enflasyon görünümüne ilişkin ılımlı açıklamalar yapmadı Türk Lirası varlıklara destek oldu. Bu haftanın en önemli verisi ABD tarım dışı istihdam olacak.
Bu hafta kurda 5,7000 direnci yakından izlenmeli. Bu seviye üzerine geçilebilirse 5,8730 ve 6,0000’ya doğru hareketler oluşabilir. 5.70 alındaki kalıcılıkta ise 5,5100 desteği oldukça önemli. Bu seviye altına geçiş yaşanacak olursa 5,4200 ve 5,3685’e doğru düşüşlerin devamı gelebilir.
EURTRY
Geçen haftaya 6,5070 seviyelerinde başlangıç yapan EURTRY’de Salı günkü grup toplantısında MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 2019 yerel seçimlerinde ittifak içinde olmayacağız açıklamasını yapmasının etkisiyle artan siyasi tansiyonla birlikte 6.74 seviyesi yakınlarına kadar yükseliş yaşandı. Fakat siyasi gerilimin etkisini uzun sürdürmemesi nedeniyle bu yükselişin devamı gelmedi ve aynı gün içerisinde yeniden geri çekilmeler oluştu. ABD ile yaşanan ilişkilerde gerilimin azalmasınıın yarattığı hava ile TL volatilitesinin düşük seyrini sürdürmesi ve Euro para birimindeki zayıf görünüm EURTRY üzerinde aşağı yönlü hareketleri etkili kılıyor. Buna TCMB toplantısından faiz artırım kararı çıkmamasını ve TCMB’nin enflasyona ılımlı bakış açısıyla yaklaşmasını da ekleyebiliriz. İç ve dış risklerde bir artış meydana gelmediği sürece Türk Lirası üzerinde kısa orta vadede hızlı bir değer kaybı beklemeyeceğiz.
6,6400 direncinin önemli olduğu EURTRY’de bu seviye altında kalıcılık devam ettiği sürece düşüş yönlü eğilim etkisini sürdürecektir. Bu noktada 6,3620 ilk önemli destek seviyemiz olacak. Altına olası geçişte ise 6,2600 ve 6,2100 seviyeleri gündeme gelebilir. 6,6400 üzerine geçişte ise hızlanması muhtemel olacak yükselişte ise 6,7400 ve 6,8600 takip edilecek.
EURUSD
22-26 Ekim haftasında, İtalya’da yaşanan gelişmeler ile birlikte Euro üzerinde baskı artmaya devam ederken paritede sert düşüşlerin yaşandığı gözlemlendi. Küresel piyasalarda dolarda yaşanan değer kazanımmı paritede geri çekilmeleri destekler nitelikte. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi Ekim ayı toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, Başkan Draghi’nin açıklamaları sonrasında Euro’da toparlanma emareleri görülse de etkinin sınırlı kaldığını görülüyor. 29 Ekim- 02 Kasım haftasında, Euro Bölgesi’nde 3.çeyrek öncü GSYİH ve TÜFE verileri ön plana çıkarken ABD’de yoğun veri akışı ile birlikte TDİ rakamları paritede oynaklığın artmasına neden olabilir.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin 100 haftalık hareketli ortalaması 1,1525 seviyesi altında kalıcılık sağlaması durumunda geri çekilmelerin devamı görülebilir. Düşüşlerin devamında 1,1315, 1,1275 ve 1,1230 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası, yükseliş denemelerinde ise 1,1460, 1,1500 ve 1,1540 direnç seviyeleri izlenebilir.
XAUUSD
22-26 Ekim haftasında, küresel piyasalarda azalan risk iştahı ile birlikte emtialar arasında güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan ons altının 1239 seviyeleri civarını ttest ettiğini gördük. Hafta içerisinde, dolar endeksinde yaşanan yükseliş eğilimi sarı metal fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği gözlemlenirken ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan gerilemenin sarı metal fiyatlamaları üzerinde ön plana çıktığı görüldü.
Teknik olarak baktığımızda, sarı metalin 200 haftalık hareketli ortalaması olan 1234 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükselişlerin devamında 1245, 1254 ve 1261 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 1220, 1215 ve 1208 destek seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD
22-26 Ekim haftasında, İngiltere’de ABD’ye göre daha zayıf veri trafiği takip edilirken Brexit sürecine yönelik gelişmelerin ve haber akışlarının Sterlin fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği görülüyor. Özellikle, gerçekleşen AB Liderler Zirvesi’nden Brexit sürecine yönelik net bir mesajın çıkmaması, geçiş dönemi süresi ile ilgili belirsizlik, Gümrük Birliği ve İrlanda sorunu konusunda risklerin hala devam etmesi paritede sert düşüşlerin yaşanmasına neden olduğu düşünüyoruz. 29 Ekim- 02 Kasım haftasında, İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz oranı kararı ve Başkan Carney’in açıklamaları takip edilecek. Ayrıca, ABD’de yoğun veri akışı parite fiyatlamalarında oynaklığın artmasına neden olabilir.
Teknik olarak baktığımızda, paritenin 21 haftalık hareketli ortalaması olan 1,3070 seviyesi altında kalıcılık sağlaması durumunda geri çekilmelerin devamı görülebilir. Düşüşlerin devamında 1,2690, 1,2650 ve 1,2600 destek seviyeleri izlenebilir. Yükseliş denemelerinde ise 1,2870, 1,2950 ve 1,3000 direnç seviyeleri izlenebilir.
USDJPY
22-26 Ekim haftasında, global piyasalarda risk iştahında azalışların yaşandığı görülürken para birimleri arasında güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan Japon Yen’inde değer kazanımlarının yaşandığı ve paritede düşüşlerin yaşandığı gözlemlendi.
29 Ekim- 02 Kasım haftasında, Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz ooranı kararı ve karar sonrasında Başkan Kuroda’nın açıklamaları yakından takip edilecek. Ayrıca, ABD’de açıklanacak olan PCE ve TDİ verisi ile küresel piyasalarda risk iştahının eğilimi parite fiyatlamalarında etkili olabilir.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin 200 haftalık hareketli ortalaması olan 113,00 seviyesi altında kalıcılık sağlaması durumunda geri çekilmelerin devamı görülebilir. Düşüşlerde 111,40, 110,90 ve 110,20 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası, yükseliş denemelerinde ise 113,00, 113,70 ve 114,00 direnç seviyeleri izlenebilir.
HAM PETROL
22-26 Ekim haftasında, ABD’de API ve EIA tarafından açıklanan haftalık ham petrol stoklarında yaşanan artış petrol fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği görülürken ham petrolün 65,61 seviyelerine kadar gerilediğini gördük. Hafta içerisinde, Suudi Arabistan ve Rusya’nın petrol piyasasında istikrarın korunması anlaşmasının uzatılması konusunda uzlaştığı açıklanırken, Suudi Arabistan Enerji Bakanı’nın açıklamaalarında petrol stoklarında başlayan artıştan endişe duyduklarını dile getirmesi petrol fiyatlamaları üzerinde etkili olduğu görülüyor.
Teknik olarak baktığımızda, ham petrolün 21 haftalık hareketli ortalaması olan 69,69 seviyesi altında kalıcılık sağlaması durumunda düşüşlerin devamı görülebilir. Geri çekilmelerde 65,50, 65,00 ve 64,20 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası, yükseliş denemelerinde ise 69,70, 70,90 ve 71,30 direnç seviyeleri izlenebilir.
S&P500
22-26 Ekim haftasında, küresel piyasalarda azalan risk iştahı ile birlikte S&P 500 vadeli kontrat endeksinde sert düşüşlerin yaşandığı gözlemlendi. Hafta içerisinde, ABD’de açıklanan verilerin karmaşık bir görünüm sergilemesi ve VIX endeksinde yaşanan yükseliş eğilimi endeks fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği izlendi.
29 Ekim- 02 Kasım haftasında ABD’de açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam data veri seti endeks fiyatlamalarında etkili olabilir.
Teknik olarak incelediğimizde, endeksin 50 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 2729 seviyesi altında kalıcılık sağlaması durumunda aşağı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Düşüşlerde 2640, 2626 ve 2595 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası, yükseliş denemelerinde ise 2733, 2765 ve 2784 direnç seviyeleri izlenebilir.
Haftalık Bültenin devamı için linki tıklayınız:
https://www.ahlforex.com.tr/tr-TR/haftalik-analiz/1951139714
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlforex.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uyggun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.