STERLİN KAN KAYBETMEYE DEVAM EDİYOR!
Küresel tarafta Çarşamba akşamı gerçekleştirilecek FED/FOMC toplantısına dair beklentiler piyasalarda etkisini sürdürüyor. FED eski Başkanı Janet Yellen'da bir çok FED üyesi gibi, küresel ekonominin zayıflaması ve ABD'deki enflasyonun düşük olması nedeniyle 25 baz puanlık faiz indiriminin olağan olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz hafta 50 baz puan indirim ihtimalinin tartışıldığı ve sonrasında açıklanan ekonomi verileri neticesinde faizlerde 25 baz puan indirim ihtimalinin oldukça yükseldiğini söylemek mümkün. Keza ABD Başkanı Donald Trump, AB ve Çin, faiz oranlarını aşağı yönlü revize ederek sistemlerine likidite sağlayabileceğini ama FED bu durum karşısında muhtemelen daha düşük bir adım atacağını vurguladı. Bununla birlikte ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Osaka'da uzlaşmalarından sonra iki ülke yetkilileri arasında görüşmelerin yarın başlayacağı ve bu görüşmelerin iki gün sürmesi bekleniyor. Bu konuyla ilgili Trump'ın, Çin ticaret anlaşmasını sağlıklı ilerlemesi için 2020'de yapılacak ABD seçimlerini beklemesini olağan karşılayacaklarını belirtmesi kritikti. Bununla beraber Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu ile Ticaret Bakanlığı'ndan, ABD'de üretimi sağlanan milyonlarca tonluk soya Çin'e gönderilmek için hazırlıkların tamamlanması görüşmelere dair ılımlı havanın artmasına neden olan haber akışlarındandı. Avrupa'da ise gündemde Uluslararası Para Fonu'nun da (IMF) önümüzdeki süreçte kimin yönetimin başına geçeceği merak uyandırmaya devam ediyor. Avrupa bölgesinde varılacak uzlaşmayı, Fransa Ekonomi Bakanı Bruno le Maire koordine ediyor. Temmuz ayı sonuna kadar Christine Lagarde'dan boşalacak koltuğa tek bir isim üzerinde uzlaşmaya varılması hedefleniyor. Diğer bir küresel risk unsurlarından Brexit meselesine dair gelen açıklamalar gündemde bomba etkisi yarattı. Günün ilk seansında İngiltere Dışişleri Bakanı, Brexit; AB ve İngiltere için bir fırsat ve iki taraf içinde kazançlı olunabilecek bir anlaşma olduğunun vurgusunu yaptı. Ancak günün devamında Dominic Raab'ın, ''Anlaşmasız Brexit hazırlıklarını hızlandırdık'' ifadesiyle birlikte pound tarafında son 2 yılın en düşük seviyeleri görüldü. Buna paralel olarak İngiltere Başbakanı Johnson, AB ile yeni bir serbets ticaret anlaşması olması gerektiği ve 31 Ekim'de anlaşma yaparak veya anlaşmasız olarak AB'den ayrılacaklarını ifade etti. Öte yandan Birleşik Krallık, İran ile tanker takasını kabul etmemesi ilerleyen günlerde tansiyonun tekrar yükselebileceğine işaret ediyor. Yurtiçinde ise veri akışı tarafınbda sakin bir başlangıç yaptığımız haftada piyasaların dikkati Çarşamba günü düzenlenecek Enflasyon Raporu toplantısında olacaktır. TCMB'nin, geçtiğimiz hafta piyasa beklentisi dahilinde 425 puanlık faiz indirimi sonrasında bu toplantıda açıklanacak rapor ve sonrasında gelecek açıklamalar önemini arttırıyor. Bununla birlikte S-400 savunma sistemleri ve F-35 savaş uçakları konusunda gelişebilecek olaylar kur fiyatları açısından kritik olabilir.
EURUSD
Ekonomik takvim bakımından sakin geçirdiğimiz günde küresel risklere yönelik haber akışları paritenin gündeminde ön plandaydı. Özellikle Avrupa'nın lokal sorunu haline gelen Brexit konusunda; İngiltere'den, anlaşmasız ayrılık planlarını hızlandırdıklarına yönelik gelen açıklamalar Euro varlıkları üzerinde baskı yarattı. Öte yandan yarın yüz yüze başlayacak olan ABD - Çin ticaret görüşmelerine yönelik beklentilerde yine paritede oynaklık yaratmakta. Bu konuda uzunca bir süredir müzakere halinde olan heyetler bu görüşmelerden sonuç alamamıştı. G-20 zirvesinde yeniden görüşme kararı alındıktan sonra ilk defa yüz yüze gelecek iki ülkeden gelen açıklamalar ise şuana kadar umut vermiyor. Ancak görüşmeler sonrası yapılacak açıklamalar daha kritik olabilir.ABD tarafında ayrıca tüm dikkatler yarın başlayıp Çarşamba akşamı yayınlanacak olan FED/FOMC kararlarına odaklanmış durumda. FED'in bu toplantı da beklentilerden daha şahin bir tavır takınabileceğine yönelik beklentiler Dolar varlıkları üzeirnde pozitif bir etki yaratsa da asıl fiyatlamaların alınacak kararlar sonrası oluşabileceğini düşünmekteyiz. Teknik olarak ise satış yönlü hareketlerin devamında 2017 Mart ayından bu yana aşılamayan 1.1100 noktasını takip etmekteyiz. Bu seviyenin kırılması ile birlikte satış yönlü işlemler hız kazanabilir ve 1.1080, 1.1055, 1.1020 ve 1.1000 destek seviyeleri gündeme gelebilir. Olası toparlanma hareketlerinde ise 1.1130, 1.1145, 1.1170 ve 1.1200 direnç seviyeleri takip edilebilir.
USDTRY
Kur, bu hafta gerçekleştirilecek olan FED toplantısı ve TCMB tarafından yayınlanacak olan enflasyon raporu öncesinde satıcılı bir görünüm çiziyor. Özellikle geçtiğimiz hafta yapılan 425 baz puanlık bir faiz indirimine rağmen jeopolitik taraftaki ılımlı gelişmeler ile birlikte olumlu görünümünü kaybetmeyen TL varlıkları, ABD ile ilişkilerin gün geçtikçe yumuşamasıyla birlikte pozitif bölgede kalmaya devam ediyor. Ancak gerek S-400 konusu gerekse Doğu Akdeniz'de enerji arama çalışmaları nedeniyle AB ile yaşanan gelişmeler masada kalmaya devam ediyor ve bu iki konuya yönelik gelebilecek ekstra haber akışları kur tarafında etkili olabilir. Ayrıca Çarşamba günü yayınlanacak olan FED/FOMC kararlarına yönelik öngörülerde yine günün geri kalanında önemli olabilir. Teknik olarak ise yukarı tarafta 50 günlük üstel hareketli ortalamasına denk gelen 5.7385, aşağı tarafta ise 200 günlük üstel hareketli ortalamasına denk gelen 5.5640 noktasını takip ediyoruz. Bu iki noktadan herhangi bir taraftan kırılmasıyla birliktek kur tarafında yeni bir yön oluşabilir. Gün içerisinde ise aşağı tarafta 5.6215, 5.6000 ve 5.5820 ara destekleri, yukarı tarafta ise 5.6540, 5.6825, 5.7120 ve 5.7340 ara dirençleri takip edilebilir.
GBPUSD
Brexit merkezli haber akışları paritenin gündeminde ön planda yer almaya devam ediyor. Bugün gelen açıklamalara baktığımızda İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab; bir anlaşma istediklerini ve bu anlaşmanın hali hazırdaki Brexit taslağından farklı olması gerektiğini söyledi. Raab ayrıca, AB'nin yeni görüşmeler için inatçılığı bırakması gerektiğini vurgulayarak anlaşmasız Brexit hazırlıklarını hızlandırdırklarını belirtti. İngiltere tarafından gelen bu açıklamalar sonrası piyasa tarafındaki anlaşmasız bir ayrılık ihtimali yükseldi ve parite son 2 yılın en düşük seviyesine indi. ABD tarafında ise ticaret savaşlarına yönelik gelişmelerin Çarşamba akşamı yayınlanacak olan FED/FOMC kararlarına yönelik beklentiler ön planda yer alıyor. Günün geri kalanında ise önemli bir veri akışı beklemiyoruz. Ancak gerek başta Brexit ve ticaret savaşları olmak üzere risk algısını değiştirebilecek konulara yönelik gelebilecek ekstra haber akışları gerekse FOMC kararlarına yönelik gelebilecek açıklamalar önemli olabilir. Teknik olarak aşağı yönlü hareketlerin devamında 1.2315, 1.2290, 1.2270 ve 1.2235 destekleri takip edilebilir. Olası toparlanma hareketlerinde ise 1.2350, 1.2375, 1.2410 ve 1.2435 dirençleri izlenebilir.
BRENT PETROL
Küresek tarafta Rusya'nın Temmuz ayı üretim ortalamasının 11 Milyon 99 Bin varil'e çıktığının belirtilmesiyle satış yönlü işlemler ağırlık kazanmıştı. Haftanın son işlem günü açıklanan ABD büyüme verisi sonrası yeniden volatilite artarken, haftaya küresel risklere dair gelen haber akışlarıyla toparlanma hareketi meydana geldi. Bu hafta İran eksenli gelişmeler önemini artırırken, İngiltere'den, İran ile tanker takasını kabul etmemesine karşın İran Dışişleri bakanlığı'nın, İran tankerine el konulması nükleer anlaşmanın ihlalidir söylemleri kritik önem taşımakta. Bu bağlamda bölgesel krizler ve küresel risk unsurlarına dair gelebilecek haber akışları petrol fiyatları açısından sert fiyatlamalara neden olabilir. Günün devamında ise OPEC ve OPEC+ ülke yetkililerinden gelebilecek haber akışları takip edilebilir. Teknik olarak 63.00 desteğine yakın seviyelerde işlem gören emtia alış yönlü işlemler için 63.75, 64.00, 64.50 ve 64.80 direnç seviyeleri kritik olabilir. Şayet yukarı yönlü işlemlerin hızlanması için 64.80 güçlü direnç bölgesinin üzerinde en az 2 günlük kapanışlar görülmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Ancak aşağı yönlü işlemlerin ağırlık kazanması halinde 62.60, 62.25, 62.00 ve 59.50 seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Ticaret görüşmelerine dair ABD ile Çin arasında anlaşma ihtimalinin zayıflaması doğrultusunda güvenli liman ürünlerinden ons altın haftaya alıcılı seyir ile başlangıç yaptı. Ancak küresel risk unsurlarından gerek Ortadoğu'da artan tansiyon gerek Brexit meselesine dair gelen haber akışları yukarı yönlü işlemleri sınırlandırdı. Ortadoğu bölgesinde yaşanan İran-İngiltere krizinde, İngiltere'nin İran'la tanker takası olmayacağını belirtmesi üzerine İran Dışişleri Bakanlığı'nın bu durum nükleer anlaşmanın ihlal edildiği anlamına geliyor şeklinde açıklamaları kritikti. Diğer taraftan Brexit meselesinde, İngiltere tarafından gelen açıklamalar ışığında anlaşmasız Brext'in her geçen gün artması endişe yaratmaya devam ediyor. Öte yandan piyasaların bütün dikkati Çarşamba akşamı gerçekleştirilecek FED/FOMC toplantısında olacaktır. Eski FED Başkanı Janet Yellen, enflasyondaki düşüşe işaret ederek bu toplantıda FED'in 25 baz puan indirime gitmesinin olağan olduğunu belirtmesi dikkatleri çekti. Günün devamında küresel risk unsurlarından Brexit, İran Nükleer anlaşması, Ticaret Savaşları gibi konulara dair gelebilecek haber akışları volatil hareketlere neden olabilir Teknik olarak yukarı yönlü atakların hız kazanması için 1424, 1427, 1430 ve 1433 ara direnç seviyeleri kritik olacaktır. Aksi yönde satış yönlü işlemler için ise; 1417, 1414, 1410 ve 1405 destek seviyeleri takip edilebilir. Ancak aşağı yönlü işlemlerin hızlanması için 1405 desteğinin altında kalıcı olması gerektiğini düşünmekteyiz. Buranın altında tutunması halinde 1400-1390 bandına geri dönüş hareketi gelebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.