Akşam Analizi (Işık FX)

ABD TÜFE Rakamları Beklentilerin Altında Açıklandı!
Yurt içi tarafta geçtiğimiz akşam saatlerinde başlayan ''Barış Harekatı'' kapsamında Suriye'nin kuzey bölgesinde operasyonun başlaması ve küresel tarafta bu gelişmelerin yanı bulması TL varlıkları açısından hareketliliğe neden oldu. Dünya genelinde gelen tepkilere baktığımızda; Avrupa Birliği, Nato başta olmak üzere bir çok ülke liderlerinden operasyondan vazgeçilmesi gerektiğine yönelik söylemleri takip edilirken Türkiye'nin bu harekatta geri adım atmaması jeopolitik risk unsurlarının yükselmesine neden oldu. Özellikle küresel basında ABD Başkanı Donald Trump'ın tutarsız açıklamaları dikkatleri çekti. Başkan Trump, ilk etapta ''Türkiye büyük ticaret ortaklarımız arasında yer almasının dışında yakın dostluğumuz var'' ifadeleri iyimserliği korumasına rağmen Suriye'ye yönelik düzenlenen saldırılar sonrasında ekonomik yaptırım tehdidinde bulunması endişeleri artıran unsur olarak karşımıza çıktı. Nitekim ABD'de Senatörler tarafından Türkiye'ye karşı bir yaptırım tasarısı üzerinde anlaşmaya varıldığına yönelik haber akışları takip edildi. Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen tarafından, Türkiye'nin Suriye'deki operasyonlarına 90 gün içerisinde son vermemesi halinde askeri ve ticari sektörleri hedef alan ağır yaptırım uygulanmasını istendi. Yaptırım paketinde; Türk Silahlı Kuvvetlerine uçak, araç, makine ve ilgili tüm parça satışının yanı sıra askeri istihbarat paylaşımının da durdurulması çağrısı yapıldı. Jeopolitik ve siyasi risk unsurlarında görülen artışla birlikte olası bir yaptırım kararının alınması TL varlıkları açısından hareketliliğin daha da artmasına neden olabilir.
Diğer taraftan gündemin diğer önemli bir konusu ise ABD ile Çin arasında ticaret müzakerelerinin bugün başlamasıydı. Geçtiğimiz günlerde iki ülke tarafından gelen açıklamalar pozitifliği korumasına rağmen hafta başından bu yana gelişen olaylar ve takip edilen açıklamalar belirsizliğe neden oldu. ABD'nin, Çin şirketlerini ''Kara Liste'' adı altında yaptırım kararına karşılık olarak Çin tarafından; ''ABD bu tavrından vazgeçmelidir.'' İfadeleri gerginliğin alevlenmesi sağladı. Çin yetkililer; ABD'nin bu adımından sonra müzakereler konusunda beklentilerini düşürdüklerini belirtti. ABD'nin önemli haber kanalı New York Times'ın yayınladığı habere göre; ABD, Çinli Huawei'ye bazı ABD firmalarının hassas olmayan malları satmaları için yakın zamanda lisans vereceği ifade edilirken Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'den Huawei dahil Çin şirketleri üzerindeki mantıksız baskıyı durdurmasını istedi. Ayrıca Dünya Bankası, ticaret savaşının ekonomi üzerinde baskı yaratmaya devam ettiğine işaret ederek, Çin ekonomisi için 2019 büyüme tahminini yüzde 6.2'den 6.1'e, 2020 beklentisini yüzde de 0.3 puan düşürerek yüzde 5.9'a çekmesi kritikti. Bu bağlamda ABD Ticaret Bakanı Ross, ''ABD bir ticaret istiyor, Çin de bu yönde olduğunu düşünüyor ancak sonuçları hep beraber göreceğiz'' söyleminde de anlaşılacağı gibi bu süreçte belirsizlikler yine fazla ve sonuçları piyasalarda sert hareketlilikleri beraberinde getirebilir.
Bugün ekonomik takvimde takip ettiğimiz; Almanya Ticaret Dengesi 18.1 ile beklentilerin altında gerçekleşti. Bunun dışında İngiltere Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) çeyreklik bazda yüzde 0.3, yıllık bazda yüzde 1.1 artış gösterirken Sanayi Üretimi aylık bazda -0.6 İmalat Üretimi aylık bazda -0.7 ile piyasa beklentilerin altında kaldı. Diğer taraftan ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 0, yıllık bazda ise 1.7 seviyesine gerilemesi özellikle FED'in 1.8-2.0 bandının dışına çıkması sonrası nasıl bir adım atacağı piyasalarda merak uyandırdı. Bunun birlikte Çekirdek Tüketici Fiyat endeksi 2.4 seviyesinde piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti. Günün devamında önemli bir veri akışı bulunmazken; küresel ve jeopolitik risk unsurlarına dair gelişmeler piyasalar açısından kritik önem taşımakta.
EURUSD
Bugün Avrupa tarafı ekonomik takvim bakımından sakin bir gün gerçirse de bazı haber ajanslarından ECB Başkanı Mario Draghi'nini tahvil alımlarına yeniden başlanması yönündeki tavsiyeleri umursamadığına yönelik çıkan spekülasyonlar Euro varlıkları üzerinde pozitif bir etki yarattı. ABD tarafında ise ticaret savaşlarının yanı sıra bugün dikkatler enflasyon rakamları üzerindeydi. Bugün ABD ile Çin ticaret heyetleri arasında başlayan yüz yüze görüşmelerden henüz bir açıklama gelmedi. Veri akışında ise enflasyon rakamlarındaki olumsuz görünüm ABD 10 yıllık tahvil faizleri üzerinde baskı yaratarak paritedeki alış yönlü işlemleri destekledi. Günün geri kalanında ise önemli bir veri akışı beklemiyoruz ancak küresel risklerin durumu ve yerel FED başkanlarının açıklamaları önemli olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.1040, 1.1080, 1.1115, 1.1165, 1.1200
Destekler; 1.0990, 1.0960, 1.0925, 1.0885, 1.0850
USDTRY
Yurt içi tarafta hafta genelinden bu yana yakın takibimizde olan ''Güvenli Bölge'' konusundaki gelişmeler piyasalarda hareketliliği tetikleyen unsur olarak karşımıza çıkmıştı. Geçtiğimiz akşam saatlerinde Suriye'nin kuzey bölgesinde başlatılan ''Barış Harekatı'' sonrasında jeopolitik riskler artış görülürken TL varlıkları da bu durum negatif etkilendi. Gelişmelerin devamında Dünya genelinde; AB, NATO gibi kuruluşların yanı sıra ülke liderlerinden açıklamalar gelmesinin yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamaları kritikti. Başkan Trump, Türkiye'nin Suriye'deki operasyonu son vermesi gerektiğini ve aksi durumda ekonomik yaptırımla karşı karşıya kalabileceği açıklamalar kur tarafında ivme kazandıran unsur oldu. Bununla birlikte gün için ABD'de Senatörler tarafından oluşturulan yaptırım tasarı paketine dair gelen haber akışları TL varlıklarındaki negatif eğilimi destekledi. Açıklanan yaptırım paketinde; Türk Silahlı Kuvvetlerine; araç, silah, makine ve ilgili tüm parça satışının yanı sıra istihbarat paylaşımının son verileceği açıklandı. Bu bağlamda gelecek açıklamalar kritik önem taşımakta. Diğer taraftan ABD'de açıklanan; Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamları piyasa beklentilerinin altında gerçekleşirken oynaklıklara neden oldu. Günün devamında ise önemli bir veri akışı bulunmazken jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelişmeler volatil hareketlere neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.9225, 5.9500, 5.9800, 6.0400, 6.1000
Destekler: 5.8500, 5.8240, 5.8000, 5.7775, 5.7500
GBPUSD
Brexit tarafında yaşanan belirsizliklerin yanı sıra bugün İngiltere tarafından takip ettiğimiz karmaşık veri akışlarına rağmen Dolar Endeksindeki zayıflık parite üzerinde tepki alımlarına neden oldu. FED/FOMC toplantı tutanaklarının faiz indirim sinyali vermesiyle birlikte bir miktar baskı altında kalan Dolar varlıklarının gündeminde ise Çin ile yüz yüze başlayan ticaret müzakereleri ile enflasyon rakamları vardı. Ticaret savaşları cephesinde henüz önemli bir açıklama gelmedi. Veri akışında ise enflasyon rakamlarındaki olumsuz tablo Dolar varlıkları üzerinde baskı yarattı. Günün geri kalanında ise önemli bir veri akışı beklemiyoruz ancak küresel risklerin durumu parite üzerinde oynaklık yaratabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2245, 1.2295, 1.2315, 1.2360, 1.2390
Destekler; 1.2200, 1.2175, 1.2140, 1.2110, 1.2085
 BRENT PETROL
Ticaret görüşmelerindeki belirsizlik petrol fiyatlarını baskılamaya devam ederken gelen haber akışları, küresel risk iştahını ve büyüme oranlarını dolayısıyla da global petrol talebini etkileyecek bir unsur olarak karşımıza çıkacaktır. Konuyla ilgili, ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Enerji Bilgi İdaresi'nin (EIA) yayınladığı raporda, ABD'nin 2019 yılı petrol üretimi için beklentisini yukarı yönlü revize ederken 2019 ve 2020 yılları için global petrol talebi büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etmesi dikkat çekti. Bunun dışında dün açıklanan haftalık ham petrol stoklarında beklentilerin üzerinde 2.927 milyon varillik bir artış görülürken haftalık stok artışının dördüncü haftaya taşındığı gözlemlendi. ABD petrol üretiminde ise bu hafta 12.60 Milyon varil ile yeni bir rekora imza atmış olması da petrol fiyatlarını aşağı çekti. Ancak Çin ile ABD'nin gelecek hafta yürürlüğe koyacağı tarife artırımını askıya alacak kısmi bir ticaret anlaşmasına varacakları umutları dip seviyelerden alım da getirdi. Bu arada OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, 2019 Dünya Petrol Görünümü raporunun 5 Kasım Salı günü Viyana'da açıklanacağını duyurdu. Teknik olarak, 100 saatlik hareketli ortalama eşiğinde bulunan emtiada 58.45 seviyesi üzerinde ya da alındaki kalıcılık önemli olabilir. Siyah altın fiyatlamasında ticaret görüşmeleri en önemli gelişme olarak karşımıza çıkarken ayrıca OPEC+ üye açıklamaları, Brexit gibi diğer küresel riskler ve önemli petrol yataklarına sahip ülkelerde yaşanacak gelişmeler de takip edilecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 59.00, 59.25, 59.60, 59.85, 61.15
Destekler: 58.50, 58.20, 58.00, 57.75, 57.45
ONS ALTIN
Merakla beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri bugün başlarken görüşme öncesi hem olumlu hem de olumsuz haber akışları fiyatlanmaya devam etmekte. ABD, Çin ile gelecek hafta yapılacak tarife artışını askıya alacak kısmi bir ticaret anlaşmasında daha önce de gündeme gelen bir kur anlaşmasına ağırlık vereceği söylenirken Beyaz Saray tarafından Çin Başbakan Yardımcısı Liu He'nin Washington'da sadece 1 gün kalmayı ve Perşembe gecesi ABD'den ayrılmayı planladığı haberlerini yalanladı. Bunun dışında ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in bir ticaret anlaşması yapmayı kendisinden daha fazla istediğini düşündüğünü belirtirken iki ülkenin bir ticaret anlaşmasına varmaları yönünde çok iyi bir şans bulunduğunu söyledi. Bu arada ABD basınına göre ülkenin, Çinli Huawei'ye bazı ABD firmalarının hassas olmayan malları satmaları için yakın zamanda lisans vereceği belirtilirken Çin Dışişleri Bakanlığı da Çin şirketleri üzerindeki mantıksız baskının durdurulmasını talep etti. Son olarak Dünya Bankası, ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşının ekonomi üzerinde baskı yaratmaya devam ettiğine işaret ederek Çin ekonomisi için 2019 ve 2020 GSYH büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Veri akışında ise gün içinde açıklanan ABD Eylül ayı TÜFE rakamı yüzde 1.7 beklentilerin altında açıklanırken çekirdek data da yüzde 2.4 ile beklentilere paralel açıklandı. FED'in asimetrik enflasyon patikası (1.8-2.2) dışına çıktığı görülen data ile birlikte FED'in bir sonraki hamlesi daha da kritik bir hal almış durumda. Günün kalanı için ticaret görüşmelerinden gelecek açıklamalar son derece önemli olacaktır.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1504, 1508, 1512, 1518, 1524
Destekler:1498, 1495, 1492, 1487, 1485



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN BAŞBAKAN YARDIMCISI : ÇİN-ABD EKONOMİK VE TİCARET İLİŞKİLERİ GLOBAL ETKİSİ İLE ÇOK ÖNEMLİ
KREMLİN: RUSYA, TÜRKİYE'NİN KUZEY DOĞU SURİYE KONUSUNDAKİ GÜVENLİK ENDİŞELERİNE SICAK BAKIYOR FAKAT TÜM TARAFLAR İTİDAL GÖSTERMELİ
KREMLİN : (TÜRKİYE'NİN SURİYE'DEKİ OPERASYONU KONUSUNDA) SİVİLLERİN ACI ÇEKMESİ KABUL EDİLMEZ
KREMLİN : SURİYE'NİN EGEMENLİĞİ VE ENTEGRASYONUNA SAYGI ÖNEMLİ, KUZEYDOĞU SURİYE'DEKİ DURUM ENDİŞE KAYNAĞI
ÇİN BAŞBAKAN YARDIMCISI , YÜKSEK SEVYEDEKİ MÜZAKERELER İÇİN ABD TİCARET TEMSİLCİLERİNİN OFİSİNE VARDI
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,8704 Satış: 5,8810 Euro Alış: 6,4694 Satış: 6,4810
İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI, TÜRKİYE'YE İTİDAL ÇAĞRISI YAPTI
MERKEL : EĞER DÜZENSİZ OLURSA, BREXİT'İN NEGATİF ETKİSİNİ MİNİMİZE ETMEYİ İSTERİZ
Facebookta Paylaş