Euro Bölgesi Büyüme Rakamları Piyasa Beklentilerine Paralel Açıklandı!
Yurt içi tarafta hafta genelinde önemli veri akışlarının yanı sıra Londra’da düzenlenen NATO Zirvesi’nde ikili ilişkilere yönelik gelen açıklamalar fiyatlamaları etkileyen unsur oldu. NATO Zirvesi’nde gelen haber akışları piyasalarda yankı yaratmasına rağmen nihai kararlar alınmaması hareketlilikleri sınırladı. Veri akışında ise büyüme ve enflasyon rakamlarında piyasa göstergeleri sonucu dikkatler 12 Aralık’ta düzenlenecen TCMB/PPK Toplantısında olacaktır. Buna paralel gün içinde TCMB 2020 yılı Para ve Kur Polikası raporu takibimizdeydi. TCMB, para politikası kararları, enflasyon beklentileri, fiyatlamala davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer tüm unsurlardaki gelişmeler dikkate anılacak oluşturulduğu bu anlamda; parasal duruşunu enflasyonun ana eğilimine dair göstergeleri dikkate aldıkları belirtildi. Buna paralel olarak enflasyon hedefi, hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu olarak yüzde 5 olarak belirtilmiş ve para politikası enflasyonu bu hedefe kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacağı açıklanmıştır.
Küresel tarafta Ticaret Savaşları konusunda ön planda olan ABD-Çin müzakereleri ses getirmeye devam ederken, ABD Başkanı Donald Trump’ın; AB tarafına başlatmayı düşündüğü ek gümrük tarifeleri Ticaret Savaşları’na yeni bir boyut kazandırmış oldu. Bu bağlamda küresel tarafta tedirginlik artmasına rağmen NATO Zirvesi sonrasında gelen açıklamalarla ve ABD ile ÇİN arasında ticaret anlaşmasına çok yakın olduklarını yönelik açıklamalar risk unsurlarının yeniden törpüleyen unsur olarak karşımıza çıktı. Diğer taraftan Britanya’da 12 Aralık’ta düzenlenecek erken seçimlerine yönelik anketlerde; Muhafazakar Parti’nin oy farkını açması dikkatleri çekti. Bu durum Anlaşması Brexit ihtimallerinin artırmakla beraber Pound varlıkları üzerinde değer kazanımlarını beraberinde getirdi. Buna paralel olarak İngiltere Maliye Bakanı Sajid Javid, 2020 yılı sonunda tamamlanacak Brexit geçiş döneminin Avrupa Birliği ile bir serbest ticaret anlaşması yapmadan sona ermesinin çok küçük, uzak bir olasılık olduğunu vurgulaması da bu eğilimi destekledi.
Ekomomik takvimde gün içinde takip ettiğimiz Euro Bölgesi 3. Çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) rakamları çeyreklik bazda yüzde 0.2, yıllık bazda ise yüzde 1.2 ile piyasa beklentilerine paralel açıklandı. Günün devamında ABD’de açıklanacak İthalat ve İhracat rakamlarının yanı sıra İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları rakamları takibimizde olacaktır. Öte yandan küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexit gibi konulara dair gelişmeler fiyatlamaların seyri açısından önemli olabilir.
EURUSD
Küresel tarafta Ticaret Savaşları ve Brexit konusuna yönelik gelen haber akışları parite fiyatlamaları üzerinde etkisini göstermeye devam ediyor. Teknik olarak 1.1060 destek seviyesine kadar geri çekilen parite görülen tepki alımlarıyla şuan için alıcı seyri devam etmekle birlikte hareketliliğin devamlılığı açısından 1.1115, 1.1165 ve 1.1220 direnç noktaları önemli olacaktır. Ancak paritede oluşabilecek geri çekilmelerde 1.1060, 1.1000 ve 1.0975 destek seviyeleri takip edilebilir.
USDTRY
Kur tarafında NATO Zirvesi’nden gelen açıklamalar doğrultusunda hareketliliğin arttığını söylemekle beraber hala S-400, F-35 gibi konulara dair nihai bir karar alınmaması ve bu doğrultuda bu konuların hala masada olması fiyatlamaları etkileyen unsur olarak karşımıza çıktı. Teknik olarak 5.75 destek seviyesinin üzerinde işlem gören kur tarafında yukarı yönlü eğilimin artmasıyla beraber 5.7900, 5.8225 ve 5.8500 seviyeleri gündeme gelebileceği gibi kur tarafında oluşabilecek geri çekilmelerde 5.7200, 5.7000 ve 5.6450 destek seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
12 Aralık’ta düzenlenecek İngiltere Erken Seçimleri öncesinde gelen anket sonuçlarıyla birlikte Muhafazakar Parti’nin oy farkını açmasıyla beraber Pound tarafında değer kazanımları devam etmekte. Gelen haber akışlarıyla beraber 1.3100 seviyelerinin üzerinde işlem gören paritede yukarı yönlü eğilimlerin devam etmesi halinde 1.3190, 1.3250 ve 1.3275 seviyeleri karşımıza çıkabilir. Ancak paritede satış yönlü işlemlerin derinleşmesi halinde 1.3080, 1.3040 ve 1.3000 destek seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Küresel tarafta Ticaret Savaşları’na yönelik gelen haber akışlarının yanı sıra geçtiğimiz gün veri akışında takip ettiğimiz ABD Ham Petrol Stokları’nda görülen daralma fiyatlamalarda yukarı yönlü eğilime destek oldu. Yeniden 63.00 dolar seviyesinin üzerine çıkan fiyatlamalarda bu noktanın üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 64.00, 64.40 ve 65.00 direnç seviyeleri hedef haline gelebileceği gibi emtia tarafında görülebilecek geri çekilmelerde ise; 63.00, 62.75 ve 62.50 seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Küresel tarafta Ticaret Savaşları’na yönelik gelen haber akışları fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Son olarak ABD ile Çin arasında Ticaret Anlaşması’nın yakın tarihte sonuca varılabileceğine dair haber akışları risk alma iştahında görülüne daralmada toparlanmalara neden olurken bu durum Ons Altın üzerinde tepki satışlarına neden oldu. Teknik olarak 1475 desteğine kadar geri çekilen değerli metalde buradan tepki alımları gelmesine rağmen buranın geçilmesi halinde 1472, 1468 ve 1464 destek seviyeleri karşımıza çıkabilir. Ancak emtia tarafında görülebielcek toparlanmalarda 1482, 1485 ve 1490 seviyeleri hareketliliğin devamlılığı açısından önemli olacaktır.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.