Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanan açıklama aşağıda bulunuyor:
Doğal gaz ithalat ve satış şirketi BOTAŞ, elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın fiyatına %49.5 oranında zam yapmıştır. 868TL/bm3 (yaklaşık olarak USD 177/bm3) olan doğal gaz fiyatı uygulanan zam ile birlikte bugün itibarıyla 1.312TL/ bm3 (yaklaşık olarak USD 270/bm3) seviyesine yükselmiştir. USD270/bm3 karşılığı Türk Lirası olarak olarak belirlenen yeni fiyat, her ay revize edilecektir. Üretilen elektriğin %31'inin doğal gaz enerji santrallerinde gerçekleştiği ülkemizde, spot elektrik fiyatları ve USD/TL paritesi arasında çok sıkı bir korelasyon beklenmektedir.
Mesken, sanayi ve büyük ölçekli sanayiye (yıllık tüketimi 300 bm3 üzerinde olan işletmeler) verilen doğal gazın fiyatı da sırasıyla %9, %9 ve %14 oranında artırılmıştır. BOTAŞ, doğal gaz enerji santralleri ve büyük ölçekli sanayi üretimi yapan kurumlar için doğal gaz fiyatını Nisan ayında da %10 oranında artırmıştı.
Fiyat Artışının Aksa Enerji Üzerindeki Etkisi
Fiyatlar- Fiyat artışı açıklamasının ardından gün öncesi piyasa fiyatı 300 TL'nin üzerini görmüş; ortalama günlük spot fiyat 185 TL'den 277 TL'ye yükselerek % 50'lik bir artış kaydetmiştir. Dolayısıyla, doğal gaz enerji üretim santrallerinin piyasada fiyat belirleyici konumda olması sayesinde spot fiyatlar doğal gaz fiyat artışı karşılamış olup, önümüzdeki dönemde de büyük ölçüde karşılaması beklenmektedir.
Üretim & Satış- Aksa Enerji'nin Antalya'da 1.150 MW kapasiteli ve yüksek verimlilikteki (%59) türbinli doğal gaz kombine çevrim santralinin yanı sıra Manisa (115 MW) ve Şanlıurfa'da (147 MW) spot fiyatların yükseldiği dönemlerde (gün içi enerji fiyatları değiştiğinde esnek aç/kapa imkanı) devreye alınan motorlu doğal gaz kombine çevrim santralleri bulunmaktadır. Aksa Enerji geçen sene sonuna doğru satışlarını ağırlıklı olarak spot piyasaya kaydırmıştır. 1Ç2018 itibarıyla Türkiye'deki satışların yalnızca %26'sı ikili anlaşmalardan elde edilmektedir. Bu nedenle üretim portföyümüzdeki doğal gaz santrallerinin satış fiyatları spot piyasadaki fiyat düzeltmelerinden yararlanacak ve marjlarının büyük kısmını koruyabilecektir. Fakat yüksek doğal gaz fiyatları, özellikle motorlu Manisa ve Şanlıurfa doğal gaz santralleri için daha düşük kapasite kullanımı anlamına gelmektedir.
Olumlu etki - Aksa Enerji'nin yerli kömürle üretim yapan 270 MW kapasiteye sahip Bolu santralinin yaptığı satışlar spot piyasada yükselen elektrik fiyatlarından yararlanacaktır. Yerli kömürle çalışan enerji santrallerinin üretim maliyetleri ithal kömür veya doğal gaz ile çalışan enerji santrallerinden çok daha düşüktür. Ayrıca Bolu santralimiz elektrik üretiminin yarısını, hükümetin yerli kömürden elektrik üretimine verdiği destek kapsamında fiyatı her çeyrek TÜFE ve ÜFE oranında revize edilecek şekilde 2024 yılı sonuna kadar EÜAŞ'a (TETAŞ ve EÜAŞ, EÜAŞ altında birleşmiştir) satacaktır. Üçüncü çeyrek için belirlenen 226,22 TL'lik günümüze kadarki yıllık ortalama spot piyasa fiiyatlarının %22 üzerindedir. Bolu santrali, üretiminin diğer yarısını ise ağırlıklı olarak spot piyasaya satmakta olup, düşük üretim maliyetleri ve artan spot fiyatlar sayesinde daha yüksek marja sahip olacaktır.
Özetle, doğal gaz santrallerinde düşük kapasite kullanımı beklenmekle birlikte, spot piyasa fiyatlarındaki düzeltme ve satış portföyünün ağırlıklı olarak spot piyasaya yapılıyor olması sayesinde marjların büyük bölümünün korunması beklenmektedir. Ayrıca doğal gaz santrallerindeki marj kayıplarının bir kısmının Bolu Termik Santrali satışlarındaki marj artışıyla telafi edileceği öngörülmektedir. Son olarak, Aksa Enerji'nin FAVÖK'ünün %82'sini döviz bazlı yurt dışı satışları oluşturmakta, bu satışlar toplam faaliyetlerimizin küçük bir kısmını oluşturan Türkiye operasyonlarının maliyetlerinde oluşan değişikliklerin Şirketimize olan etkisini azaltmaktadır.
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/699691