Akşam Bülteni (Işık FX)

Gözler FOMC Kararlarına Çevrildi!
Dünden itibaren spekülasyonların artış gösterdiği ABD ile Çin arasındaki ticaret kısıtlamaları hakkında bugün Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada: Diyalogta olmaya çalışıldığı vurgusu yapılırken, ABD’nin baskısının işe yaramayacağı, olası bir tarife yükseltme halinde ise misilleme yapılacağı söylendi. Ülkede son zamanlarda bozulan ekonomik faaliyetlere bir yenisi daha eklendi ve bugün açıklanan Caixin İmalat PMI’ı 8 ay önceki düşük seviyelerine geriledi. Çin Merkez Bankası’(PBOC)’dan gelen açıklamalarda ise: Mantıklı büyüklükte likiditenin korunması ile finansal riskleri çözmede aktif ve istikrarlı olunacağı belirtildi. Açıklamada ayrıca: İhtiyatlı para politikası ile reel ekonomi için finansman maliyetlerinin düşürüleceği de bildirildi. Bugün yurt içi tarafta Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından Temmuz ayı ihracat rakamları açıklandı ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11.8 artışla 14 Milyar 106 Milyon Dolar ihracat yapıldığı belirtildi. Akabinde açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ruhsan Pekcan ise: ithalatta yaşanan yüzde 6.43’lük düşüşle(20 Milyar 109 Milyon Dolar) ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 58.7’den yüzde 70.1’e yükseldiğini söyledi. Bugün yurt dışı tarafta ise İmalat PMI rakamları takip edildi. Almanya ve İngiltere verileri beklentilerin altında kalırken, Euro Bölgesi datası ise öngörülere paraleldi. ABD’den takip edilen Özel Sektör İstihdam Raporu ise son 4 ayın en iyi rakamına işaret etti. Günün kalanında ABD’den ISM imalat PMI ve FED/FOMC kararları takip edilecek. ISM datasının detayları da FOMC kararları da volatil hareketlere neden olabilecek öneme sahip. FOMC kararlarında; FED’in Politika Faizi, projeksiyonları ve politika adımlarında herhangi bir değişiklik beklenmezken; senenin geri kalanı için yapılması düşünülen faiz artırım sayısı ve diğer politika adımları hakkında verilecek sinyaller takip edilecek. Hatırlanacağı gibi ABD Başkanı Donald Trump yaklaşık iki hafta önce FED’i, ABD ekonomisine zarar vermekle suçlamıştı. Ayrıca, ABD tahvil getirilerinde yaşanan hareketler sonrası verim eğrisinde görülmeye başlayan yataylaşma eğilimi de soru işaretlerine neden olmakta. Günün kalanında ayrıca; ticaret savaşları, tahvil piyasası hareketleri ve İran Nükleer Anlaşması gibi küresel öneme sahip haber akışları da izlenmeye devam edilecek.
EURUSD
Dün Yunanistan’ın ekonomik durumuna yönelik IMF tarafından gelen uyarılar sonrası baskılanan Euro varlıkları bugün Avrupa’dan takip ettiğimiz İmalat Satın Alma Müdürleri Endekslerinin çoğunlukla piyasada beklenen rakamların altında gerçekleşmesiyle birlikte kayıplarına devam etti. ABD tarafında ise Çin ile yaşanan ticari sürtüşmelerin tekrardan artış göstermesi Dolar varlıklarında güvenli liman talebi oluştursa da özellikle dün ülkeden takip ettiğimiz ve FED’in önemli göstergelerinden olan Kişisel Tüketim Harcamalarında görülen daralma bugünkü FOMC kararları öncesi soru işaretlerine neden oldu. Bugün ülkeden gelen ADP Tarım Dıışı İstihdam verisi ise beklentilerin bir hayli üzerindeydi. Günün geri kalanında ise FED/FOMC kararlarının yanı sıra Kaynak Yönetim Enstitüsü (ISM) tarafından gelecek veriler takip edilecek. Ayrıca ticaret savaşları ve tahvil piyasası hareketleri de takibimizde olmaya devam edecek. Teknik olarak 1.1710- 1.1730 bölgesini takip etmeye devam ediyoruz. Şayet buranın kalıcılıkla geçilmesi halinde Euro lehine hareketler ivmelenebilir. Bu durumda ise 1.1775, 1.1790 ve 1.1815 dirençleri takibe alınabilir. 1.1710-1.1730 altında kalıcılık sağlaması ile birlikte yaşanacak satış yönlü işlemlerde ise 1.1675, 1.1655 ve 1.1620 destek noktaları izlenebilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta; bugün açıklanan Temmuz ayı Dış Ticaret Dengesi 6 Milyar 3 Milyon Dolar oldu. Detaylara baktığımızda; İhracat rakamları geçen yıla göre yüzde 11.8 artış gösterirken, ithalat tarafında yüzde 6.4 azalış görüldüğü belirtildi. Gündemi bir süredir meşgul eden Papaz Brunson konusu ise yine takibimizdeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yyargı bağımsızlığına vurgu yaparken, ABD’nin tehdit ifadesinin bir şey kazandırmayacağını söyledi. Bugün, ABD tarafında takip ettiğimiz ADP Özel Sektör İstihdam Raporu 219 Bin kişilik gerçekleşme ile son 4 ayın en yüksek rakamına ulaşıldığına işaret ederken, gözler ISM İmalat PMI verileri ve FED/FOMC kararlarına çevrildi. Günün kalanında ayrıca; yurt içi sistematik risk unsurları kaynaklı CDS ve tahvil faizlerimizin durumunu ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeleri de izleyeceğiz. Teknik olarak kur tarafına baktığımızda; şuan için 4.93 seviyesine yakın fiyatlama görmekteyiz. Yukarı tarafta direnç vermekten ziyade genel anlamda 4.8860 üzerindeki kalıcılıkların TL açısından negatif olduğunu söyleyebiliriz. Kurda 4.8860 altına olası geri çekilmelerde ise izlenebilecek destek seviyeleri; 4.8750, 4.8680, 4.8530 ve 4.8485’de bulunmakta.
GBPUSD
İngiltere Merkez Bankası’nın yarın gerçekleştireceği Mali Politika Komitesi toplantısında, faiz artıracağına yönelik oluşan beklentiler Sterlin’ii güçlü tutuyor. Bugün dünyanın önde gelen finans kuruluşlarından olan Barclays tarafından da kurumun 25 baz puan faiz artışı yapabileceği öngörüldü. Diğer taraftan Brexit konusunda süregelen belirsizlik ülkenin sırtında yük olmaya devam ederken Sterlin varlıkları üzerinde de baskısına devam etmekte. Bugün İngiltere Ulusal Ekonomik ve Sosyal Araştırma Enstitüsü, Brexit’e ilişkin yayınladığı raporda; ekonominin Brexit nedeniyle bir belirsizlik içerisinde olduğu ancak yumuşak bir Brexit anlaşmasının ekonomik büyüme anlamında daha olumlu olabileceği belirtildi. ABD tarafında ise başta ticaret savaşları olmak üzere Başkan Donald Trump eksenli gelişmeler takip edilirken bugün ülkeden gelen ADP Tarım Dışı İstihdam verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Gözler ise bu akşam saatlerinde FED/FOMC toplantısından gelecek kararlara çevrildi. Banka’nın bu toplantısından herhangi bir faiz artışı beklenmese de kurumun bu yıl 4 faiz artışı yapıp yapmayacağına ilişkin vereceği mesajlar kritik olacakttır. Günün geri kalanında ayrıca ticaret savaşları ve Brexit gibi önemli haber akışlarının yanı sıra ISM verileri takibimizde olacak. Teknik olarak şuan için düşen kanalın üst bant noktasına denk gelen 1.3215 seviyesi Sterlin lehine hareketler için kritik görünümünü koruyor. Bu seviye öncesinde 1.3150, 1.3165 ve 1.3190 ara dirençleri takip edilebilir. Aşağı tarafta 1.3100, 1.3075 ve 1.3050 destek noktaları takip edilebilir. Özellikle 1.3050 altında kalıcılık sağlaması durumunda 1.2875 ana desteğine kadar geri çekilmeler görülebilir.
BRENT PETROL
ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran yönetimine görüşme çağrısı karşı tarafta temkinli karşılanırken, yine de; yaptırımların rafa kaldırılıp ülke arzında kısıntı olmayacağı beklentisinin güçlenmiş olması emtia tarafında satış baskısına neden olmakta. Ayrıca, bugünkü seans açılışı öncesi açıklanan API haftalık ham petrol stok datasında son 21 haftanın en yüksek artışının görülmesi de baskıyı destekler nitelikteydi. Kuveyt Petrol Bakanı Bakhit Al-Rasshidi yaptığı açıklamalarda: 2.8 Milyon varil/gün üretim yaptıklarını ve arz kısıntısı anlaşmasından sonra piyasanın belirli bir istikrara ulaştığını söyledi. Birleşik Arap Emirlikleri Petrol Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise; Haziran ayında üretimin 85 Bin varil artışla son 1 yılın en yüksek seviyesi olan 2 Milyon 980 Bin varil/gün’e ulaştığı belirtildi. Önemli üreticilerden Rusya’nın Temmuz ayı arz miktarı da 160 Bin varil artışla 11 Milyon 220 Bin varil/gün’e ulaştı. Günün kalanında EIA(Enerji Bilgi İdaresi ) tarafından açıklanacak olan Haftalık Ham Petrol Stokları ve ABD Petrol üretim rakamları önemli olacak. Ayrıca İran nükleer anlaşması başta olmak üzere önemli petrol üreticilerinden gelebilecek haber akışları da takibimizde olacaktır. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 72.75 seviyesine doğru geri çekilen emtiada satış yönlü işlemlerin devamı halinde 72.40, 72.00 ve 71.75 destek seviyeleri takibe alınabilir. 72.75 üzeri kalıcılıkta yeniden görülebilecek yukarı yönlü ataaklarda ise izlenebilecek direnç noktalarımız 73.20, 73.50, 73.85 ve 74.10 ‘da bulunmakta.
ONS ALTIN
Dün ABD’nin, Çin ile ticaret savaşlarını önlemek için yeniden görüşmek istediğine yönelik gelen haberler ile toparlanma içerisine giren Emtia’nın, bugün Başkan Trump yönetiminin, Pekin’e uygulanacak gümrük tarife oranlarını yüzde 10’dan yüzde 25’e çıkaracağı şeklinde çıkan haber ile tekrardan baskı altında kaldı. Ayrıca Çin tarafından da misilleme yapılacağına dair gelen haberlerde ticaret savaşlarının tekrardan alevlenebileceğine işaret etti. Son zamanlarda özellikle artan ticaret endişeleri ABD Hazine tahvillerinde güvenli liman algısı oluştururken Dolar varlıkları üzerinde de pozitif etki yaratıyor. Dünya’nın en büyük altın tüketen ülkelerden birisi olan Çin tarafında ise artan ticari gerilimler ekonomik göstergelerde daha fazla bozulma olacağına yönelik endişe oluştururken bir süredir Emtia ile aynı koreleye sahip olan Yuan (CNY) varlıklarında oluşan baskı Değerli Metal’i de dolaylı olarak baskı altında bırakıyor. Günün geri kalanında da yine ticaret savaşları ana gündem maddesi olarak takip edilmeye devam edilecek. Diğer taraftan FED/FOMC toplantısından gelecek kararlarda volatiliteyi artırabileceğinden dikkatle takip edilmeli. Teknik olarak bakacak olursak aşağı tarafta 1210 ana desteği satış yönlü hareketlerin devamı için kritik şayet kırılması halinde 1195 destek seviyesi önemli hale gelebilir. 1210 öncesinde ise 1218 ve 1214 ara destekleri takip edilebilir. Yukarı tarafta ise ilk etapta 1232 direnci geçildiği takdirde 1240 ana direnci kritik olacak. Zira buranın geçilmesi halinde Değerli Metal’de bir müddet daha toparlanma hareketleri görülebilir.1232 öncesinde ise 1225 ve 1229 ara dirençleri izlenebilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildiir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş