Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, şubat ayında %9,4 artışla 64,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB), ihracat artışı ile başladığı 2021 yılında hız kesmedi. Ocak ayında ihracatını yüzde 4.4 artıran AKAMİB, şubat ayında da geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 9,4 artışla 64,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Tüm alt sektörlerin ihracat artışı yaşadığı şubat ayında birlik ihracatından yüzde 60 pay alan mobilyalar sektörü yüzde 8,5 ihracat artışıyla 39 milyon dolara ulaştı.

Irak pazarı yine lider, Tacikistan’a rekor ihracat artışı

Şubat ayında Irak’a ihracat yüzde 2,3 azalarak 14,8 milyon dolar olmasına karşın, Irak en fazla ihracat yapan birinci pazar özelliğini korurken, İsrail’e yüzde 51, Fransa’ya yüzde 55,5, İtalya’ya yüzde 20,7 oranında ihracat artışı sağlandı. Mobilya’da hedef pazar ABD’ye ihracatını yüzde 27,4 artırarak 1,8 milyon dolar ihracat gerçekleştiren AKAMİB, Brexit sonrası serbest ticaret anlaşması imzalanan İngiltere’ye de ihracatını yüzde 77,4 artarak 1,7 milyon dolara ulaştı. Komşumuz Suriye’ye yapılan ihracat yüzde 181 artarak 2 milyon dolara ulaşırken, Ocak ayından beri Covid-19 vakasına rastlanmayan Tacikistan’a yüzde 270 oranında artışla 1,7 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Daha fazla ihracat daha fazla ürün satmakla olmuyor

İhracat rakamlarını değerlendiren AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, “Yıllardır dile getirdiğimiz katma değerli üretim ve markalaşmanın etkilerini artık daha net görebiliyoruz. Bu dönüşümü başardığımız Almanya, Fransa ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinde miktarın çok daha üzerinde bir ihracat artışımız var. Şubat ayında İtalya’ya yaptığımız ihracatın miktarı yüzde 1,8 oranında artarken değer olarak bu rakam yüzde 20’nin üzerinde.
Bu dönüşümü başaramadığımız Irak pazarında miktar olarak yüzde 8’lik bir artış olmasına rağmen değer bazında ihracatımızda yüzde 2,3 oranında bir gerileme gerçekleşmiş. Benzer bir durum Suriye’de de söz konusu. İhracatımızı miktar olarak yüzde 470’in üzerinde artırmış olmamıza rağmen bunun rakamlara yansıması yüzde 181 oranında” şeklinde konuştu.

Bölgedeki firmaların bu yöndeki eksiklerini gidermek için çalışmalarına devam ettiklerini belirten Başkan Kılıçer, “UR-GE projelerimizle kurumsallaşma, markalaşma ve hedef pazarları analiz etme üzerine eğitimler veriyoruz. Hedefimiz daha fazla ürün satmak değil daha nitelikli ihracat yapmak” dedi.



Facebookta Paylaş