Akbank dün akşam 2020 yılı beklentilerini açıkladı. Banka, Türkiye ekonomisinin 2020 yılında %4 civarında büyüyebileceğini öngörürken, daha düşük oranda olsa da enflasyon ve faizlerde düşüşün devam etmesini bekliyor. Banka özelinde; krediler tarafında TL krediler öncülüğünde büyüme beklenirken, aktif kalitesinde normalleşmenin devam edileceği öngörülüyor. Düşen faiz ortamıyla birlikte görece düşük kaldıraç ve baz etkisiyle bu yılın daha iyi bir olması bekleniyor.
Banka, büyümede yurtiçi talebin artarak devam ederek büyümede katalizör olacağını, diğer yandan yatırım iştahının yılın ikinci yarısında canlanacağını düşünüyor. Dezenflasyon sürecinin devam edeceğini bekleyen Banka, ılımlı faiz indirimlerinin enflasyon doğrultusunda olacağını öngörüyor. Banka yönetilebilir cari açık ve %3'ün altında bir bütçe açığı/GSYH oranı bekliyor.
Banka'nın TL kredi büyüme beklentisi yüksek %10'lu seviyesindeyken, YP kredi büyümesi (USD cinsinden) düşük tek haneli seviyelerdedir. TL tarafında, Banka tüketici ve iş kredilerinin büyümesini yüksek 10'lu seviyelerde öngörüyor. Fonlama tarafında Banka, vadesiz mevduat tabanının genişletmek isterken, sendikasyon kredilerinin borç çevirme oranını %100'ün altı olarak hedefliyor. Düşük YP kredi talebi nedeniyle vadesi gelen 500mn USD eurobondlarını yenilememeyi düşünüyor. Kaldıracını 7x'lere kadar küçülten Banka, 2020 yılında kaldıraç oranını 8x'in altında olacağını bekliyor. Banka, vadesiz mevduat tabanının artmasıyla TL kredi mevduat oranında iyileşme bekliyor.
Akbank, özsermaye karlılığını orta %10'lu seviyelerde beklerken, net faiz marjını (NFM) ise 2020 yılında (swap düzeltilmiş) %4'e eşit veya bundan büyük olarak öngörmektedir. Hızlı faiz indirimleriyle birlikte Swap hariç NFM bu yılın başında %5'e çıkmış durumda. Yüksek faiz ortamında alınan tahvillerin getirilerinden de faydalanan Banka, bu yıl TÜFE endeksli menkul kıymetlerden beklentilerden önemli ölçüde farklı olabilecek bir katkı beklemiyor. Diğer yandan, vade uyumsuzluğunu hem TL hem YP tarafında iyileştiren Banka, bu gelişmeden de faydalanacağını düşünüyor.
Banka, takipteki krediler oranını %6'dan küçük olarak hedeflemektedir. Banka, net kredi riskini ise yaklaşık 200bps olarak öngörmektedir. Takibe atılacak sürpriz yeni bir büyük kredi beklemeyen Banka, aktif kalitesinde normalleşmenin devam edeceğini öngörüyor. Banka, büyümenin de etkisiyle tahsilatların geçen yıldan daha iyi olacağını beklemektedir.
Banka'nın, net ücret ve komisyon gelirlerindeki büyüme beklentisi yüksek tek haneli seviyelerdeyken, operasyonel giderlerdeki artış beklentisi orta %10'lu seviyelerdedir. Büyümeyi desteklemek amacıyla pazarlama harcamalarında artış, TMSF primlerinin artması ve önemli yatırımların ilk tam yıl amortisman giderleri nedeniyle 2020 yılında operasyonel giderlerinin görece yüksek artış kaydetmesi bekleniyor. Bu yıl görece iyi bir görüntü sergileyen net ücret ve komisyon gelirlerinde, baz etkisi ve üye işyerleri ile ilgili BDDK'nın yapmış olduğu yeni düzenlemeler nedeniyle yüksek tek haneli artış bekleniyor. Banka sermaye yeterlilik oranında yüksek seviyelerini korumasını öngöremektedir. Banka'nın dijitalleşme yatırımları devam ederken, teknolojinin etkin kullanımıyla müşteri kazanımı hedefliyor. Ayrıca halihazırda oldukça iyi bir seviyede olan Operasyonel Gideler/Gelirler oranının olumlu görüntüsünün 2020 yılında da devam etmesi bekleniyor.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.