ABD Ticaret Bakanı Ross, Çin'le yapılan müzakerenin şu ana kadar "samimi ve dürüst" bir zeminde gerçekleştiğini kaydetti

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi, Çin Başbakan Yardımcısı ve Çin-ABD Kapsamlı Ekonomik Diyalogu'nun Çin tarafı başkanı Liu He ve liderliğindeki heyet, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ve liderliğindeki heyetle, 2-3 Haziran'da Beijing'de iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari sorunlar üzerinde müzakere yaptı. Çin hükümeti tarafından yapılan deklarasyona göre, iki taraf, Washington'da varılan fikir birliklerinin yerine getirilmesi, tarım ve enerji dahil çeşitli konularda fikir alışverişinde bulundu, olumlu ve somut gelişmeler elde edildi. Ayrıntıların ise iki ülke tarafından teyit edilmesi bekleniyor.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, yaptığı açıklamada, Çin'le yapılan müzakerenin şu ana kadar "samimi ve dürüst" bir zeminde gerçekleştiğini, müzakerede bazı ihracat mallarıyla ilgili listenin ele alındığını kaydetti.

Deklarasyonda, "fikir birliklerinin yerine getirilmesi", "elverişli iletişim", "aktif ve somut ilerleme" dahil üç kritik unsur ön plana çıkıyor. "Fikir birliklerinin yerine getirilmesi", bu defaki görüşmenin hedefi, "elverişli iletişim" ise görüşmenin yöntemi, "aktif ve somut ilerleme" ise görüşmenin sonudur. Bu üç unsur birbiriyle bağlantılıdır. Alınan bilgilere göre, son müzakerenin odağı olan tarım ve enerjide elde edilen başarılar, iki tarafın da çıkarına uygundur.

Çin, dünyadaki en büyük orta gelir grubunu oluşturdu. Toplumdaki ana çelişki, halkın günden güne artan daha güzel yaşam beklentisiyle dengesiz ekonomik kalkınma arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanıyor. Çin, vatandaşlarının daha iyi bir yaşam için ihtiyaçlarını karşılamak ve nitelikli ekonomik kalkınmayı teşvik etmek için ABD'den yüksek kaliteli tarım ürünleri ve doğal gaz gibi temiz enerji ithalatını genişletmekte.

Tarım ürünleri açısından, ABD'den ithal edilen portakal, soya fasulyesi, fıstık, kırmızı şarap ve dana eti son yıllarda Çinli tüketicilerin yüksek kaliteli tarım ürünlerine yönelik talebini karşılamıştır. Çin'in ABD'den ithalatını artırması yalnızca tükketicilerin daha kaliteli ve daha ucuz tarım ürünleri satın almasını sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Çin'i tarım ürünlerinin dışa açılmasında arz yönlü reformları hızlandırmaya da teşvik edecek. Aynı zamanda, ABD'li çiftçiler de istikrarlı bir ihracat piyasasına kavuşarak gelirlerini artıracaklardır.

Enerji açısından, Çin'deki hızlı ekonomik gelişme ve yaklaşık 1,4 milyar nüfusun enerji ihtiyacı, arz ve talep arasındaki çelişkiyi giderek daha belirgin hale getirmektedir. Geçtiğimiz yılın sonunda, Çin'in pek çok eyaletinde insanlar, doğalgaz sıkıntısı yaşadı. Çin'in kendi doğalgaz üretim kapasitesi ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Aynı zamanda, Çin halkının hava kalitesinin iyileştirilmesi beklentisi gün geçtikçe artıyor. Hükümet mavi gökyüzünü koruma kararlılığıyla önlemler alıyor. Bu yüzden Çin, temiz enerji ithalatını artırmak ve çeşitlendirilmiş enerji ithalat kanalları ve enerji yapısını oluşturmak zorunda. Bu durum ABD'nin ticaret açığını azaltmasına yardımcı olacak ve şşüphesiz ki bu çifte kazançlı bir sonuç.

Öte yandan, Çin tarafının yaptığı açıklamada belirttiği gibi, Çin ve ABD arasında elde edilen sonuçlar, iki ülkenin ortak hedefe doğru ortaklaşa hareket ederek, ticaret savaşından kaçınması ön koşuluna dayanmaktadır. Eğer ABD tarafı gümrük tarifelerinin artırılması dahil ticari yaptırım önlemleri getiriyorsa, iki tarafın edindiği tüm ekonomik ve ticari kazanımlar geçerli olmayacaktır. Bu, Çin tarafının kesin tavrıdır, aynı zamanda Washington ve Çin arasında kısa süre önce varılan fikir birliğinin hayata geçirilmesinin anahtarıdır.

Ross'un Çin'e gelmesinden sadece birkaç gün önce, ABD ani bir kararla, Çin'den ithal ettiği yaklaşık 50 milyar ABD Doları tutarındaki başlıca endüstriyel teknoloji ürünleri listesini yayınlayacağını ve bu ürünlere yüzde 25 gümrük vergisini uygulayacağını duyurdu. Hatta, bazı medya kuruluşlarında, önceden Çin'e gelen çalışma heyeti Çin tarafıyla müzakereyi başaramazsa, Ross'un Çin'e gelmeyebileceği yönünde haberler yerr aldı. Ama sonuç olarak, Ross Beijing'e planlanan vakitten önce geldi. Bu bir süpriz yarattı. Böylece müzakereler ve tartışmalar, Çin-ABD ekonomik ve ticari ilişkilerinin yeni normal hali oldu.

ABD Ticaret Bakanı Ross, Çin ile yapılan görüşmelerin "samimi ve dürüst" olduğunu söyledi. Ancak ayrıntıların iki ülke tarafından teyit edilmesi ve ABD heyetinin bu istişarenin sonuçlarına ilişkin raporu Başkan Donald Trump'a sunması gerekiyor. Bu nedenle, bir sonraki aşamada neyin ne olacağı hâlâ belirsizliğini koruyor. Bu bakımdan, Çin, çeşitli sonuçlara hazırlanarak yeterli stratejik kararlılık göstermelidir.

Çin'in reform ve dışa açılma hedefi açıktır, ilerleme adımları istikrarlıdır. İthalatı artırmasından piyasaya erişimi genişletmesine kadar Çin'in aldığı önlemler, halkın daha güzel yaşam beklentisini karşılamayı, kaliteli ekonomik büyümeyi gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Dışarıdan gelen baskılarla, Çin bu hedefinden şaşmayacaktır.

Washington'da varılan fikir birliklerine göre, Çin vee ABD, imalat, yüksek teknoloji ürünleri ve hizmet ürünleri alanlarındaki işbirliğinin nasıl uygulanacağı konusunda müzakereye devam edecekler. Çin tarafı, iki halkın çıkarlarını korumak için yeterince çaba sarf etmiştir. ABD hükümetinin gerçekten halkını düşünüp düşünmediğinin test edilmesinde en iyi mihenk taşı Çin'le birlikte çaba gösterip göstermemesidir.

- Çin Uluslararası Radyosu -



Facebookta Paylaş