3.Çeyrek Kar Tahmin Raporu (Oyak Yatırım)

Finans dışı hisseler için daha parlak bir çeyrek
Finans dışı hisselerin, toplam net karının geçen yıla göre %21, bir önceki çeyreğe göre de %8 artış kaydetmesini öngörüyoruz. Yurtiçi ve yurt dışındaki devam eden risklere rağmen düşük baz etkisi, güçlü TL ve yurtiçi talepteki hafif toparlanmanın olumlu katkı yapmasını ve geçen seneye göre net karlılıkta bir iyilşeme gerçekleşmesini bekliyoruz. Türk Lirası, Dolar ve Euro karşısında çeyreksel bazda sırasıyla %2 ve %6 değer kazanırken, borçlanma maliyetlerinin de aşağıya gelmesi, döviz açık pozisyonu ve yüksek borçluluğu olan şirketleri rahatlattı. Aksa Akrilik, Anadolu Efes, Coca Cola İçecek, Doğus Otomotiv, Enerjisa, Enka İnşaat, Migros, Odaş, Otokar, Torunlar GYO, Turkcell, Türk Telekom ve Zorlu Enerji'nin geçen seneye göre en güçlü net kar iyileşmesini açıklamalarını bekliyoruz. Öte yandan, Adana Çimento, Bolu Çimento, Çimsa, Petkim, Soda ve Tüpraş ise net karlarında en fazla zayıflama beklediğimiz şirketlerdir.
Kar sezonu 22 Ekim'de Bizim Toptan'la başlayıp, 24 Ekim'de Eregli, TAV ve Tekfen, 25 Ekim'de de Akbank ile devam edecek. Bankaların solo ve konsolide bilançolarını son açıklama tarihi 19 Kasım iken banka dışı şirketler için ise solo bilançolar için 30 Ekim, konsolide bilançolar içinse 11 Kasım olarak belirlenmiştir.
Yüksek swap maliyetleri ve karşılık giderlerinin bankalarda çeyreklik %17 net kar düşüşü getirmesi bekleniyor
Takibimizde bulunan 6 bankanın toplam net kar performasında %17'lik çeyreksel düşüş beklemekteyiz. Kredi-mevduat faiz makasındaki pozitif seyre rağmen yüksek swap maliyetleri ve TÜFE'ye endeksli tahvil getirilerindeki çeyreksel düşüş, net faiz karlılığındaki artışı sınırlayan faktörler oldu. Buna göre, swap dahil net faiz marjında çeyreksel bazda 10 baz puan düşüş bekliyoruz. Ücret ve komisyonlardaki güçlü seyir ve ticari işlem zararlarındaki çeyreksel azalış net kar gelişimine katkı sağlayan faktörler olurken karşılık giderlerindeki artış karlılığa baskı yaratmıştır. BDDK'nın 46milyar TL tutarındaki borcun tahsili gecikmiş alacaklar altında sınıflandırılmasına ilişkin bildirimine yönelik alınan aksiyonlar bankalarda farklı şekilde oldu. İlgili karşılıkların tamamını 3Ç19'da kaydetmeyi planladığını paylaşan Garanti Bankası için çeyreksel bazda %37 net kar düşüşü öngörmekteyiz. Diğer taraftan, 4Ç19'da kredi-mevduat faiz makasındaki beklenen iyileşme ve düşük provizyon gideri potansiyel olarak Garanti Bankası için yılın son çeyreğinde güçlü toparlanma getirecektir. Yapıkredi ve İş Bankası BDDK bildirimine ilişkin karşılık işlemlerini yılın son iki çeyreğine dağıtmayı planlamaktayken Akbank'ın, çeyreksel bazda yatay kalan provizyon giderlerinin katkısıyla 2Ç19'a göre yalnızca %1'lik bir net kar düşüşü göstermesi beklenmektedir. Halkbank ve Vakıfbank'ın güçlü kredi büyümesi ile net faiz gelirlerinde ortalama %22 çeyreksel artış yakalaması beklenirken, net kredi risk maliyetindeki artışlar yılın son 2 çeyreğinde, net kardaki iyileşmeyi baskılayan faktörler olacağı görüşündeyiz.
Gelir artışında zayıflama
Araştırma kapsamımızdaki banka dışı şirketler için, toplamda geçen seneye göre sadece %3 gelir büyümesi bekliyoruz. Bunda 1) Aksa, Enka İnşaat, Ereğli, Isdemir, Petkim, Tekfen Holding ve Tüpraş gibi yabancı para gelirleri ve emtia bazlı gelir yapısı olan şirketler ve 2) Çimento şirketleri (Adana, Akçansa, Bolu), Tofaş ve Ulusoy Elektrik gibi ciddi satış hacmi daralması yaşayan şirketlerin olumsuz etkisini göreceğimizi düşünüyoruz. Öte yandan, 1) Hektaş, Odaş ve Ülker gibi inorganik büyümeye sahip ve yeni yatırımları olan şirketler ve 2) Anadolu Cam, Aselsan, BİM, Koza Altın ve Otokar gibi güçlü faaliyet performansı olan şirketlerin gelir büyümesinde öne çıkmasını bekliyoruz.
Faaliyet karlılığının sağlam olmasını bekliyoruz
Araştırma kapsamımızdaki banka dışı şirketler için 3. çeyrekte geçen seneye göre, gelir büyümesi tahminimizin üzerinde, %10 FAVÖK büyümesi bekliyoruz. Aselsan (düşük baz ve güçlü gelir büyümesi), BİM, Medikal Park ve Migros (UFRS 16 etkisi), Odaş (Çan santralinin katkısı), Otokar (zırhlı araç satışlarının ve yurtiçi kamyon satışlarının katkısı), Koza Altın (uygun nakit maliyetiyle güçlü altın üretimi), Hektaş (satış hacmi büyümesi, fiyat artışları), Turkcell ve Türk Telekom (güçlü fiyatlama, abone büyümesi ve artan veri kullanımı) ve Ülker'in (verimlilik artışı ve yurt dışının artan katkısı) güçlü FAVÖK büyümesi göstermesini bekliyoruz. Öte yandan, Tüpraş Petkim, Enka, Gübretaş, Ulusoy Elektrik, çelik üreticileri (Ereğli, İsdemir ve Kardemir) ve çimento şirketlerinin (Adana, Akçansa, Bolu ve Çimsa) FAVÖK'lerinde geçen seneye göre daralma olacağını öngörüyoruz.
 

Saygılarımızla,


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FED/KASHKARİ: TAHMİN EDİLEBİLİR BİR GELECEKTE ENFLASYONUN % 2 HEDEFİNİN ALTINA KALMASINI BEKLİYORUM
FED/KASHKARİ: GETİRİ EĞRİSİ, FED POLİTİKASININ HAFİF DARALTICI OLABİLECEĞİ SİNYALİNİ VERİYOR
FED/KASHKARİ: PARA POLİTİKASI GÖRÜLEN RİSKLER IŞIĞINDA BİR MİKTAR GEVŞEMECİ OLMALI
FED/KASHKARİ : AVRUPA, ALMANYA VE ÇİN YAVAŞLIYOR; ABD BUNU HİSSEDİYOR
FED/KASHKARİ: TÜKETİCİ GÜÇLÜ, ANCAK İŞ DÜNYASI HARCAMALARI VE İŞE ALIMLARI AZALTARAK BİRAZ GERGİN GÖRÜNÜYOR
FED/KASHKARİ: ABD'DE BİR RESESYON TAHMİN ETMİYORUM ANCAK SON 6 AYDA AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLER ARTTI
ECB/DRAGHİ: PARA POLİTİKASININ ETKİNLİĞİ DİĞER POLİTİKALARLA ARTTIRILABİLİR VE ARTTIRILMALIDIR
ECB/DRAGHİ: ZAYIFLAYAN EKONOMİK GÖRÜNÜM VE AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLERİN DEVAM ETMESİNİN DEVAM ETMESİ GÖZ ÖNÜNE ALINDIĞINDA, MALİ ALANDA YAVAŞLAMA YAŞAYAN HÜKÜMETLER ETKİLİ VE ZAMANINDA DAVRANMALI
ECB/DRAGHİ: AYNI ZAMANDA, KAMU BORCU YÜKSEK OLAN ÜLKELERDE HÜKÜMETLER İHTİYATLI POLİTİKALAR İZLEMELİ VE YAPISAL DENGE HEDEFLERİNİ YERİNE GETİRMELİ
ECB/DRAGHİ: TÜM ÜLKELER, BÜYÜMEYE DAHA UYGUN BİR KAMU MALİYESİ BİLEŞİMİ SAĞLAMA ÇABALARINI GÜÇLENDİRMELİ
ECB/DRAGHİ: İLERİYE BAKTIĞIMIZDA, PARA POLİTİKASI ÖNLEMLERİMİZİN, DEVAM EDEN EKONOMİK GENİŞLEME VE GÜÇLÜ ÜCRET ARTIŞININ DESTEKLEDİĞİ ORTA VADEDE ENFLASYONUN ARTTIRMASI BEKLENMEKTE
Facebookta Paylaş