2023 yılında ekonomik büyümenin, deprem öncesi öngörülen baz senaryoya göre 1,2 puan daha düşük gerçekleşmesi beklenmektedir- TEPAV notu

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV "Kahramanmaras merkezli depremin etkileri ve politika onerileri" başlıklı notu yayınladı:

Yapılan çalışma; deprem kaynaklı hasar ve yıkımın 11 ildeki yapı stokunun yaklaşık %40’ını etkilediğini göstermektedir. Ağır hasarlı ve yıkık olduğu tahmin edilen 650 bin bağımsız birim, deprem bölgesinde 2022 yılında yapı kullanma izni alınan konut sayısının yaklaşık 7 katıdır. Depremde az ve orta derece hasar gördüğü tahmin edilen 1,5 milyon bağımsız birimin güçlendirme ve onarım faaliyetleriyle Türkiye genelinde devam eden konut stok ihtiyacı gözetildiğinde, deprem kaynaklı hasarın 5 yılda telafi edilebileceği beklenmektedir.

5 yıllık kalkınma döneminin maliyeti 150 milyar dolar olarak hesaplanmıştır

2023 yılında ekonomik büyümenin, deprem öncesi öngörülen baz senaryoya göre 1,2 puan daha düşük gerçekleşmesi beklenmektedir. Büyüme üzerindeki riskler, deprem bölgesinin yeniden inşa sürecinin hızına, uygulanacak ekonomi politikalarına ve finansal koşullara bağlı olarak geniş bir bantta değişiklik gösterecektir.

Deprem sonrası finansal risklerin yönetilebilmesi için başta para politikası olmak üzere uluslararası kabul görmüş ekonomi politikalarının uygulanması tavsiye edilmektedir.

Deprem bölgesinde yoksulluk ve gelir adaletsizliğinin artması beklenmektedir. Yaşam standartlarının korunması için depremden en çok etkilenen hanelere temel gelir (vatandaşlık geliri) desteği sunulması önerilmektedir.

Uzun vadeli politika önerileri geniş bir perspektifle, Türkiye’nin küresel iklim değişikliğiyle mücadele ve afetlere karşı önlem politikalarını da gözeterek uygulanmalıdır. Deprem sonrası kalkınma programının en verimli ve etkili şekilde yürütülmesi için uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapılması tavsiye edilmektedir.

https://www.tepav.org.tr/upload/mce/2023/notlar/2023_yilinda_gerceklesen_kahramanmaras_merkezli_depremin_etkileri_ve_politika_onerileri.pdf



Diğer Haberler
Fitch, 2023 için Hollanda TTF gaz fiyatı tahminini 40.0 dolar/mcf'den 20.0 dolar/mcf'ye düşürdü
Fitch, 2024 için Hollanda TTF gaz fiyatı tahminini 20.0 dolar/mcf olarak korudu
Fitch, 2025 için Hollanda TTF gaz fiyatı tahminini 10.0 dolar/mcf olarak korudu
Fitch, uzun vadeli Hollanda TTF gaz fiyatı tahminini 5.0 dolar/mcf olarak korudu
Fransa Maliye Bakanı : Fransa bankacılık sisteminde belirgin bir risk yok
Çin Devlet Başkanı Xi, gelecek hafta Moskova'yı ziyaret etmeyi planlıyor
FİTCH: 2023 YILI BRENT VE UZUN VADELİ PETROL FİYAT DEĞERLENDİRMEMİZ DEĞİŞMEDEN KALACAK
Fitch: Altyapı harcamalarının ve ana bütçe dışındaki diğer resmi bütçe faaliyetlerinin bu yıl GSYH'nin yaklaşık %6.4'ü oranındaki konsolide bütçe açığı hedefine eşit olacağına inanıyoruz
Facebookta Paylaş