2018 Görünümü Raporu (Odeabank)

2018 Görünüm Raporu: Küresel Oynaklık İçinde Türkiye Ekonomisinde Dengelenme
Global Ekonomi 2017 Genel Değerlendirmesi ve 2018 Beklentileri:
" Yüksek seviyedeki politik ve jeopolitik belirsizliklere rağmen 2017 yılı boyunca dünya ve Türkiye ekonomisi genel itibarıyla olumlu sürprizler yaptı. Jeopolitik gelişmelerin ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarının ekonomik aktivite üzerindeki olumsuz etkisi 2017'de sınırlı kaldı. Dünya ticaret hacminde kademeli toparlanma devam ederken ekonomik aktörlerin geleceğe ilişkin beklentileri bir miktar iyileşti. Büyüme görünümündeki toparlanmaya karşın enflasyon birçok ekonomide ılımlı seyretti. Aynı zamanda ABD Merkez Bankası öncülüğünde gelişmiş ülke merkez bankaları para politikalarındaki normalleşme başarılı bir şekilde uygulandı. Bu eğilimler küresel risk iştahı ve sermaye akımlarını desteklerken 2018'e daha da iyimser beklentiler bıraktılar. Ancak jeopolitik gerilimlerin derinleşmesi ve enflasyonun hızlanması ile finansal koşulların öngörülenden daha fazla sıkılaşması halinde 2018'in ikinci yarısında küresel ekonomideki iyimserlik terse dönebilir.
Küresel Ana Temalar:
" Politik ve jeopolitik gerilimler
" Küresel enflasyondaki canlanma ve parasal sıkılaşmanın hızı
" Özel sektör tüketiminin dayanıklılığı
" Küresel yatırım ve ticaretteki iyileşmenin boyutu.
Bu dinamikler ışığında gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin büyümesindeki eş zamanlı toparlanmanın mevcut risklere rağmen süreceğini düşünüyoruz. Global ekonominin ve küresel ticaret hacminin 2017'ye kıyasla daha hızlı büyüyeceğini varsayıyoruz. Bu çerçevede küresel enflasyonda makul bir hızlanma olacağını ve para politikasında sözlü yönlendirmelerle uyumlu normalleşmenin devam edeceğini öngörüyoruz. Dünya ekonomisinin temellerindeki bu iyileşmenin küresel risk iştahını ve gelişmekte olan ekonomilere yönelik sermaye akımlarını desteklemeye devam edebileceğine inanıyoruz. Ancak 2018 boyunca politik ve jeopolitik gelişmeleriin ve küresel ticaretteki korumacı eğilimlerin finansal piyasalarda oynaklığı yüksek tutacağını ve dünya ekonomisindeki iyileşmeyi sınırlayabileceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte, gelişmiş ekonomilerde enflasyonun ve para politikasında normalizasyonun öngörülenden hızlı olmasının veya jeopolitik gerilimler kaynaklı büyüme görünümündeki bozulmanın önümüzdeki dönemde dünya ekonomisi açısından riskler olarak önemini koruyacağını değerlendiriyoruz.
Türkiye Ekonomisi 2017 Genel Değerlendirmesi ve 2018 Beklentileri:
" Jeopolitik belirsizliklerin ortasında yer alan Türkiye'de ise güçlü dış talep ve KGF gibi hükümetin aldığı tedbirler sayesinde son yılların en yüksek büyüme performansı yakalandı. Ekonominin direncini koruması sermaye akımlarını desteklese de ülkenin yüklü dış finansman ihtiyacı ve ekonomi dışı belirsizlikler nedeniyle TL üzerindeki baskı devam etti. Alınan ekonomiyi destek tedbirleri kamu açığını genişletirken enflasyon ve cari açık gibi temel parametrelerde kayda değğer bozulma yaşandı. Makroekonomik istikrardaki bu zayıflamanın 2018'de de sürdürülebilmesi zor olduğundan büyümenin bir miktar hız keseceğini öngörüyoruz. Küresel ekonomide ve yurtiçi ekonomi dışı faktörlerde olumsuz bir şok yaşanmadıkça 2018'de 2017'ye kıyasla daha düşük bir büyüme-enflasyon-cari açık dengesi kurulabileceğini düşünüyoruz. Bu bileşim bizi 2018 için temkinli iyimser bir görünümle karşı karşıya bırakırken sürdürülebilirlik kaygısının 2019 yılında artabileceğini gösteriyor.
Yurtiçi Ana Temalar:
" Dış talepten gelen desteğin devamlılığı
" Büyüme dostu politikaların azalan marjinal katkısı
" Enflasyonun tek hanelere kalıcı olarak dönüp dönmeyeceği
" Dış denge ve finansman kalitesi.
2017'de güçlü büyüme sonucunda ortaya çıkan aşırı ısınma belirtileri nedeniyle makroekonomik istikrar bir miktar zedelendi. 2018'de ise bu açıdan ekonominin yeniden bir dengelenme sürecinde olacağını öngörüyoruz. Dış talep ve ekonomiyi destek tedbirlerinin marjinall katkısı azalacağı için büyümenin 2017'deki %7'den 2018'de %5,2'ye yavaşlayacağını tahmin ediyoruz. Kamunun 2018 ikinci yarıda büyüme dostu politikalar uygulaması gerekebileceğini düşünüyoruz. Büyümedeki yavaşlama ile enflasyonun 2017 sonundaki %11,9'dan 2018'de %9,7'e ineceğini öngörüyoruz. Bu süreçte cari açıktaki artışın bir miktar yavaşlayacağını değerlendiriyoruz. Bununla birlikte döviz kurlarında oynaklığın ve reel faizlerin küresel ve yurtiçi dinamiklerle 2018 genelinde yüksek seyredeceğini öngörüyoruz. Öte yandan, 2018 için koruduğumuz temkinli iyimserliğimize rağmen 2019 için daha zorlu bir görünüm öngörüyoruz.


Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danıışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş