Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER)’nin desteğiyle düzenlenen sektörünün dünyadaki 3., Avrupa’nın 2. büyük fuarı ZÜCHEX Ev ve Mutfak Eşyaları Fuarı, 14 Eylül Perşembe günü 33. kez TÜYAP’ta kapılarını açtı. 17 Eylül Pazar gününe kadar sürecek fuarın açış konuşmasını yapan ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, “Hedefimiz dünyadaki ilk 5 züccaciye ihracatçısı ülke konumuna gelmek. 2023 yılını 7 milyar dolar ihracat ve yaklaşık 5 milyar dolar dış ticaret fazlasıyla kapatmaya hazırlanıyoruz” dedi. Fuarın açılışına İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, TOBB Meclis Başkanı Murat Kolbaşı katıldı.
12 milyar dolar büyüklüğe ulaşan mutfak sektörünün kalbinin attığı ZÜCHEX Ev ve Mutfak Eşyaları Fuarı, 14 Eylül Perşembe günü 33. kez TÜYAP’ta kapılarını açtı. 17 Eylül Pazar gününe kadar sürecek fuar, dünyanın en büyük 3, Avrupa’nın ise en büyük 2. fuarı konumunda. Geçtiğimiz yıla göre vites büyüten ZÜCHEX’te 150’den fazla ülkeden 1200 marka ile 45 bin kişi bir araya geliyor. Sektörünün çatı derneği ZÜCDER tarafından düzenlenen ZÜCHEX’te 100 bin metrekarelik bir kapalı alana sahip 14 salonun tamamı dolarken, fuarın bahçesine açılacak stantların tamamı da tükendi. Fuarın açılışına İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), TOBB Meclis Başkanı Murat Kolbaşı katıldı. Fuarın açış konuşmasını yapan ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, “2022’de toplam 6,12 milyar dolar ihracata karşılık 1,47 milyar dolar ithalat yaparak sektörümüz 4,65 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Böylece sektörümüzün dış ticaret fazlası son 10 yılda yüzde 98, son 5 yılda yüzde 64 arttı. Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sunuyoruz. Bu yıl da hedefimiz 7 milyar dolar ihracat gerçekleştirmek. Yaşadığımız felaketler neticesinde ihracatımızda düşüşler meydana gelse de ihracatımızda geçen yılın üzerinde bir performans sergiliyoruz. ZÜCHEX ile de en az 2 milyar dolarlık bir iş hacminin gerçekleşmesini bekliyoruz. Züccaciye ve mutfak eşyaları sektörümüzde Türk üreticisi ürün kalitesi ve hizmet anlamında güzel bir noktaya ulaşmıştır. Bugün ‘Made in Türkiye’ birçok pazarda tercih edilen bir marka haline gelmiştir. Hedefimiz ise Türkiye’yi dünyanın ilk 5 züccaciye ihracatçısı ülke konumuna getirmek” dedi. Sektörün ihracat kilogram birim fiyatı son 5 yılda yüzde 13,8 artarak 2022’de 3,95 dolara yükselirken, en çok ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında Birleşik Krallık, Almanya, İtalya ve Fransa ilk 4 ihracat pazarı olarak başı geçiyor.
Türkiye, ABD’nin 14. tedarikçisi
ABD pazarından daha fazla pay alınmasına dikkat çeken Mesut Öksüz, “Dünya züccaciye ithalatının yüzde 28’inin elinde olduğu Amerika pazarında Türkiye’nin payının yüzde 1’in altında olması, ABD’yi bizim için hedef pazar yapıyor. Ayrıca Kanada, Hong Kong ve Japonya gibi dünyanın en büyük ithalatçılarına yüzde 1’in altında ihracat payımızın kalması, bu ülkelere ihracatta ağırlık verilmesi gerektiğinin göstergesidir. Dünya ithalatçıları listesinde ilk sırada yer alan ABD, Türkiye ihracat pazarları içerisinde ortalama mesafenin en uzak olduğu ülkelerden biridir. 160 milyon dolar seviyelerinden kademeli olarak artan ihracat, en yüksek değer olan 298 milyon dolar seviyesine 2021 yılında ulaşmıştır. 2018-2022 yılları arasındaki yıllık ortalama değişim oranı yüzde 16 olurken, 2021-2022 yılları arasındaki değer yüzde 4 azalarak, ihracatımız 286,3 milyon dolar seviyesine gerilemiştir. ABD’nin tedarikçileri arasında, ilk sıradaki Çin’den ithalatı 42,3 milyar yüzde iken Meksika, Kore, Tayland ve Vietnam en önemli tedarikçilerinde başı çekmektedir. Türkiye, Avrupa’daki rakiplerden İtalya, Almanya ve Fransa’dan sonra ABD’nin 14. sıradaki tedarikçisidir” dedi.
Dış ticaret fazlası hedefi yaklaşık 5 milyar dolar
2022 yılında, 226 ülkeye toplamda 6,12 milyar dolar ihracatımızın yüzde 8,25 pay ve 505,6 milyon doları Birleşik Krallık’a gerçekleştirilirken, Almanya, İtalya, Fransa ve İsrail de önemli ihracat yapılan ülkeler olmuştur. 139 ülkeden toplamda 1,4 milyar dolar değerindeki ithalatımızda, Çin yüzde 49,63 pay ve 731,4 milyon dolar ile ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca, Almanya, Malezya, Romanya ve İtalya da önemli ithalat yaptığımız ülkeler arasındadır. 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde TUİK verilerine göre 1,74 milyar dolar dış ticaret fazlası vermiştir. Yıl sonuna kadar ise dış ticaret fazlasının yaklaşık 5 milyar dolar olması hedefleniyor. ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, “Fuarın da hedeflerimiz için katkı sunacağını düşünüyoruz. Yine dünyanın en büyük ihracatçısı Çin de hedef pazarlarımızdan biri. Kaliteli ürünlerimizde bu pazarı da büyütme hedefimiz var. Yıl içerisinde Çin’de sektörümüze yönelik yapılan fuarda ilk kez Türkiye adına ayrı bir alanda yer almamız, sektörümüzün bu pazardaki çabalarını gösteriyor” dedi.
EDİTÖRE NOT:
2004 yılında kurulan ZÜCDER (Züccaciyeciler Derneği), Türkiye’nin önde gelen porselen, seramik, cam, plastik, çelik eşyadan hediyelik eşyaya kadar çok çeşitli ürün grubunda faaliyet gösteren üretici, ihracatçı, ithalatçı ve perakende firmalarını temsil etmektedir. Sayıları 580’i bulan ve ürün ile hizmetlerinde dünya standartları kalitesinde özgün tasarımları olan ve tüm dünyadaki rakipleri ile rekabet edebilen Türkiye züccaciye sektörünü oluşturan üyeler, TSE, ISO gibi yerli; ayrıca CE, TÜV ve benzeri birçok uluslararası kalite belgesinin sahibidirler. ZÜCDER’in yönetim kurulu başkanlığını Mesut Öksüz üstlenmektedir.