Dünya internet sitesinde yayınlanan habere göre; Enerjinin maliyetleri içindeki payının bu yılın başından bu yana 2’ye katlandığını söyleyen Zincir Mağazalar Derneği (ZMD) Başkanı Serhan Tınastepe, Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Federasyonu (TAMPF) bünyesinde “enerji tasarruf komisyonu” kuracaklarını söyledi. Gazetemiz DÜNYA'ya özel açıklamalarda bulunan Tınastepe, AB'de enerji tasarrufuna ilişkin ciddi önlemler alındığına dikkat çekerek, "Yürüyen merdivenlerin kapanması, aydınlatmaların azaltılması, ısıtma gibi alanlarda tasarrufa gidildi. Bizde enerji arzıyla ilgili olmasa da maliyetlerle ilgili ciddi sıkıntılar var. Geçmişte önlemler almıştık. Bu önlemleri daha da artırmamız gerekiyor. Ticaretin doğal akışını bozmadan, tüketicileri mutsuz etmeden bu süreci nasıl yürütebiliriz diye çalışıyoruz” dedi.
2021’de 60 bin yeni istihdam
ZMD, organize perakendenin yaygınlaşması ve bu yolla kayıtlı ekonominin büyümesine katkı sağlayan derneklerden biri. 2021 sonu itibariyle teknolojiden kozmetiğe, yapı marketten moda perakendesine, Türkiye’nin en büyük perakendecileriyle 55 bin satış noktası, 360 bin istihdam ve 500 milyar TL’lik ciroyu temsil eden ZMD’nin Başkanı Tınastepe, organize perakendenin gelişmiş ülkelerde yüzde 90, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 70 pay aldığı bilgisini vererek Türkiye’de ise bu oranın hala yüzde 35’ler gibi düşük bir seviyede seyrettiğine dikkat çekti. Bu kapsamda organize perakendenin gelişimi açısından yapılacak çok iş olduğunu belirten Tınastepe, hem ZMD hem de üyesi bulundukları TAMPF'ın temel amaçlarından birinin Türkiye’de organize perakendenin gelişmesi ve toplam perakende içinde daha fazla pay alması olduğunu belirtti.
Silikon Vadisi'nden çok IT’cimiz var
Organize perakendenin kayıtlı ekonomi için hayati öneme sahip olduğunu belirten Serhan Tınastepe, “Aldığımız ve sattığımız tüm ürün ve hizmetler kayıtlı ve bu da ekonomiye ciddi katma değer demek” dedi. Bir diğer önemli katkılarının kayıtlı istihdam olduğunu anlatan Tınastepe, “Perakende genç işsizliğin ilacı niteliğinde bir sektör. Bugün Türkiye’de 3 gençten biri işsiz. Biz dernek olarak genç işsizliği Türkiye’nin en yakıcı sorunlarından biri olarak görüyoruz. Sektörümüzde çalışanların yüzde 85-90’ı 30 yaş altı. Nitelikli işgücü açısından da muazzam farklılık yaratıyoruz. Organize perakende sektöründe, finans sektöründen daha fazla finansçı, Silikon Vadisi’nden daha fazla IT’ci, sanayi sektöründen daha fazla mühendis çalışıyor” diye konuştu.
Ciroları 1 trilyon TL’ye dayandı
ZMD üyeleri, 2020’yi 320 milyar TL ciro, 50 bin satış noktası ve 300 bin istihdam ile kapatmıştı. Tınastepe’nin verdiği bilgilere göre geçen yıl itibari ile mağaza sayısı 55 bine, çalışan sayısı 360 bine ve toplam ciro da 500 milyar TL’ye ulaştı. Bu yıl mağaza ve çalışan sayısında çok yüksek oranlı bir artış beklenmese de cirolarda gidişatın oldukça iyi olduğunu söyleyen Tınastepe, “Satışlar nerdeyse ikiye katlandı. Yılın son çeyreğinde neler olur bilemiyoruz ama bu yıl temsil ettiğimiz markaların toplam ciroları 1 trilyon TL’yi bulabilir” dedi. ZMD üyeleri sektör ve markaya göre değişmekle birlikte adetsel satışlarda ise hala salgın öncesini yakalamış değil. Tınastepe, adetsel satışların 2019’un yüzde 5-15 arasında değişen oranlarda gerisinde olunduğunu aktardı. ZMD markaları da dahil olmak üzere salgın döneminde perakende sektöründe faaliyet gösteren markalar, verimsiz mağazalarını kapatarak daha küçük ve verimli noktaları artırma yoluna gitmişti.
https://www.dunya.com/ekonomi/zincir-magazalar-enerji-icin-komisyon-kuruyor-haberi-670163