Zimbabwe, lityum metalini çıkardığını, ayrıca metali sınırlar ötesine taşıdığını dile getiren kayıt dışı madencileri durdurmak amacıyla işlenmemiş lityum dışsatımına yasak getirdi.
Güney Afrika ülkesi Zimbabve, temiz enerji teknolojilerinin üretiminde yaşamsal bir mineral olan lityumda yerkürenin en büyük sert kaya lityum rezervlerinden bazılarına sahip.
Çinli madencilik devi firmalar Zhejiang Huayou Cobalt, Sinomine Resource Group ile Chengxin Lithium Group, geçen yıl içinde Zimbabve'de toplam 678 milyon ABD Doları değerinde lityum madenleri ile madencilik projelerini satın alırken madenler ile işleme tesislerini geliştirmenin çeşitli aşamalarında Zimbabve ülke yönetimi, sözkonusu Çinli madencilik firmalarını yasağın dışında tutacak.
Londra'da kayıtlı Premier African Minerals firması, Suzhou TA&A Ultra Clean Technology Co. firması ile bir satın alım anlaşması imzalaması sonrası gelecek yılın Mart ayından başlayarak Zimbabve'deki lityum madeninden Çin'e lityum-alüminyum silikat konsantresi gönderimine geçeceğini açıkladı.
Zimbabve Madenler Bakanı Winston Chitando tarafından yayınlanan bir ülke yönetimi duyurusunda geçen yönetmelikte, "Lityum içeren cevherlerin ya da işlenmemiş lityum mineralinin Zimbabve'den başka bir ülkeye dışsatımına hiçbir biçimde izin verilmeyecektir.” açıklaması yer almakta.
Yönetmelikte, ilgili yasağın ülkedeki tüm büyük lityum madencilerinin madenlerinden çıkarmayı planladığı lityum cevherlerinin dışsatımını kapsamadığı vurgusu yer alıyor.
Zimbabve Cumhurbaşkanı Emmerson Mnangagwa, yürürlüğe girecek yasaklama kararının lityumun yükselen fiyatının çekiciliğine kapılıp lityum cevheri içeren kayaları kazmak amacıyla terk edilmiş madenleri işgal eden kayıt dışı madenci gruplarını hedef alacağını daha önceden açıklamıştı. Mnangagwa, işlenmemiş lityumun komşu ülkeler aracılığıyla ülke dışına satıldığını da dile getirmişti.
Kaynak: Ticaret Bakanlığı Bülteni