yürüten TÜBA, Jeotermal Enerji Teknolojileri Raporu’nu yayımladı

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Akademi'nin bilimsel konularda ve bilimsel önceliklerin saptanması amacıyla incelemeler ve danışmanlık yaptığını hatırlatan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Akademi'nin son olarak kamuoyuyla paylaştığı Jeotermal Enerji Teknolojileri Raporu'nun Türkiye'nin konu hakkındaki gelecek planları için önemli bir rehber olacağını ifade etti.

"Türkiye'nin jeotermal enerji konusunda röntgenini çektik"
Dünyada kurulu güç kapasitesi bakımından dünyanın ilk dört ülkesinden biri olduğu bilgisini veren Prof. Şeker "Türkiye'de jeotermal enerji, uzun yıllardır başta evsel ısıtma ve elektrik güç üretimi olmak üzere farklı alanlarda enerji elde etmek amacıyla kullanılıyor." dedi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:


"Türkiye jeotermal enerji alanındaki hedeflerini birer birer gerçekleştirmeye başladı; 1100 MW'lik bir elektrik üretim kapasitesini hayata geçirdik ve bölgesel ısıtma uygulamalarında göz ardı edilemeyecek bir deneyim kazandık. Tüm bu gelişmelerin beraberinde pek çok problemle de karşılaştık; özellikle bilimsel, teknik, teknolojik, çevresel, sosyal ve sürdürülebilirlik boyutunda yeniden bir öz değerlendirme gereksinimi de ortaya çıktı. Türkiye'nin enerji konularında yol göstericiliğini yapan TÜBA Enerji Çalışma Grubu, jeotermal enerjiyi öncelikli alanlar içine aldı ve bu doğrultuda sağlayacağı katkı üzerinde titizlikle durdu. Akademi olarak bu bağlamda 19-21 Şubat 2020 tarihleri arasında Afyon Kocatepe Üniversitesinde "Jeotermal Enerji Teknolojileri Çalıştayı ve Paneli"yle jeotermal enerji teknolojileri alanında Türkiye'deki deneyimli akademisyenler, kamu, özel sektör ve meslek odaları temsilcilerini, yatırımcılarını ve finansal destek sağlayan kuruluş temsilcilerini bir araya getirdik, sektörde yaşanan sıkıntıları ve tedavi yöntemlerini tartışarak bir ilke de imza attık. TÜBA Enerji Çalışma Grubu'nun grup uzmanları ve tüm katılımcılarla çalıştay kapsamında birçok konu değerlendirildi, tartışıldı ve yol haritaları oluşturuldu. Buna ek olarak, ülkemizde jeotermal enerji teknolojileri alanındaki araştırma ve geliştirme faaliyetleri hem akademik hem de sektörel boyutta ele alındı, ülkemizdeki teknolojik altyapının geliştirilmesi ve de yeni hedefler ile eğilimler belirlendi. Stratejik yol haritaları ve öncelikler tartışıldı. Panel kapsamında ise alanında yetkin katılımcılar tarafından jeotermal enerji mevzuatları, yeni stratejiler ve teknik boyutların yanı sıra, jeotermal yatırımlar ve finansal mekanizmalar ele alındı. Çalıştay ve panel oturumları sonucunda jeotermal enerji alanındaki teknolojik gelişmelerin değerlendirilmesinin yanı sıra mevzuatların iyileştirilmesi ve yatırımların planlanması konularındaki tavsiyeler derlendi, ülkemizin jeotermal enerji eylem planı oluşturuldu. Elde edilen tüm bu bilgilerin ışığında Prof. Dr. İbrahim Dinçer'in yürütücülüğüyle TÜBA Enerji Çalışma Grubumuz bir stratejik rapor hazırladı. Bu sayede Türkiye'nin jeotermal enerji konusunda bir röntgenini çektik, yapılması ve yapılmaması gerekenleri, jeotermal enerji sektörünü geliştirecek yöntemleri belirledik, bilimsel ve teknolojik öncelikleri ortaya çıkardık."

Raporun tamamı için: http://www.tuba.gov.tr/tr/yayinlar/suresiz-yayinlar/raporlar/tuba-jeotermal-enerji-teknolojileri-raporu



Diğer Haberler
FED/EVANS: FED VE HAZİNE GÖRÜŞECEK, DAHA YAPACAK ÇOK İŞ VAR
FED/EVANS: TAM İSTİHDAMA VE %2 ENFLASYONA KADAR FAİZ ORANLARINI KORUYACAĞIZ
FED/EVANS: VARLIK ALIMLARI ÖLÇEĞİNE BAKIYORUZ, ŞU ANDA MUAZZAM ORANDA DESTEK SAĞLANIYOR
FED/EVANS: BAHAR AYINDA İŞLERİN NASIL GİDECEĞİNE BAKACAĞIZ, DAHA FAZLA PARASAL GEVŞEME YAPABİLİRİZ
FED/EVANS: EKONOMİDE VİRÜS ARTIŞINDAN KAYNAKLI RİSKLER VAR
FED/EVANS: RİSKLER VAR, TÜM YÖNLERDEN DAHA FAZLA DESTEK İYİ OLURDU
FED/EVANS: FED'İN POLİTİKA İÇİN SAĞLAM PLANI VAR
FED/EVANS: PANDEMİ KREDİ PROGRAMLARININ SONA ERMESİ HAYALKIRIKLIĞI YARATICI
IATA/DE JUNIAC: GLOBAL HAVAYOLU SEKTÖRÜNÜN KAYIPLARI 2020 YILINDA MUHTEMELEN 100 MİLYAR DOLARA YAKLAŞACAK
IATA/DE JUNIAC: IATA, GLOBAL HAVAYOLU SEKTÖRÜNÜN KRİZ ÖNCESİ SEVİYENİN % 50-60'INA 2021 SONUNDA ULAŞMASINI BEKLİYOR
IATA/DE JUNIAC: GLOBAL HAVAYOLU SEKTÖRÜNÜN 70-80 MİLYAR DOLAR DAHA YARDIMA İHTİYACI VAR
georgıa eyaleti devlet sekreteri: trump, seçiçi delegeleri kazanmadı, rakamlar yalan söylemez
Facebookta Paylaş