Yurt İçi Yerleşiklerin Döviz Mevduat Hareketleri (Bizim Menkul)

Kur Korumalı Mevduat 6,8 milyar dolar artarken döviz&kıymetli maden mevduatı parite etkisinden arındırılmamış 3,4 milyar dolar azaldı…

TCMB tarafından haftalık olarak yayınlanan verilere göre 12 Mayıs ile biten haftada yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 301 milyon dolar azalarak 112.017 milyon dolara gerilerken, tüzel kişilerin döviz mevduatı 3.091 milyon dolar azalarak 73.625 milyon dolara geriledi. Kur korumalı mevduat (KKM) hesapları 6.777 milyon dolar artarak 119.927 milyon dolar (2.247 milyar TL) ile rekor tazeledi.

Yurt içi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin toplam döviz mevduatı 12 Mayıs ile biten haftada 3.391 milyon dolar azalarak 185.642 milyon dolar olarak gerçekleşti. 5 Mayıs 2022 kapanışında 19,4647 olan TCMB dolar alış kuru, 12 Mayıs 2023 tarihinde 19,5389 seviyesine yükseldi. Böylelikle yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatının TL karşılığı, 52,2 milyar TL azalarak 3.627,2 milyar TL oldu.

Yurt içi yerleşiklerin TL mevduatı aynı dönemde 18,1 milyar TL artarak 6.020,9 milyar TL olarak gerçekleşti. Böylece 12 Mayıs ile biten haftada yurt içinde yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin toplam mevduatı içindeki döviz mevduat payı 0,4 puan azalarak 37,6% oldu.

Toplam mevduatlar içindeki döviz payı 2014 yılı başındaki %33 seviyesinden yıllar itibariyle artış göstererek 17 Aralık 2021 haftasında %66,4 seviyesine kadar yükselirken 12 Mayıs 2023 itibariyle 37,6%'e geriledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından haftalık olarak yayınlanan verilere göre 12 Mayıs ile biten haftada kur korumalı mevduat (KKM) hesapları 6.777 milyon dolar artarak 119.927 milyon dolar (2.347 milyar TL) ile rekor tazeledi. 13 Ocak 2023 tarihi itibariyle 17 haftadır artış yaşanan KKM'deki artış 46.692 milyon dolar oldu.


 BMD Araştırma
 Bizim Menkul Değerler A.Ş.
 bmd.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Fed/Jefferson: Para politikasının uygun duruşuna karar verirken tüm bu faktörler dikkate alınacak
Fed/Jefferson: Temel görünüm, resesyon için değil ancak büyüme önemli ölçüde yavaşladı, istihdam artışının düşmesini ve işsizlik oranının artmasını bekliyoruz
Fed/Jefferson: Enflasyon çok yüksek ve bazı verilere göre ilerleme yavaşlıyor, ancak şimdiye kadar bir yıl faiz artırımlarının tam etkisini hissetmek için yeterli değil
Fed/Jefferson: Kredi sıkılaşmasının hanehalkı ve işletme harcamalarını ne kadar etkileyeceği belirsizliğini koruyor
Fed/Jefferson: Şimdiye kadarki kanıtlar, son banka stresi nedeniyle kredi koşullarında yalnızca mütevazı bir kademeli sıkılaşmaya işaret ediyor
Fed/Jefferson: Konut dışı hizmetlerdeki enflasyonda önemli düşüş işareti yok
Fed/Logan: Sıkılaştırma politikasının çok fazla veya çok hızlı olduğu tezlerinin farkındayım
Fed/Logan: Bankacılık stresinin şu ana kadarki etkisi, 25 veya 50 baz puanlık politika faiz artışıyla karşılaştırılabilir
Fed/Logan: Gereken ilerlemeyi henüz sağlayamadık, buradan %2 enflasyona gidiş için uzun bir yol var
Fed/Logan: Fed iiskonto penceresi çalışma saatlerini genişletmeyi düşünmeli
Fed/Logan: Enflasyon 2022'deki zirvesinden düştü, işgücü piyasası soğudu, ekonomi daha az dengesiz
Fed/Logan: Fed, iskonto penceresi erişimi için kurulum sürecini hızlandırmaya çalışıyor
Fed/Logan: ABD merkez bankasını Haziran ayı faiz toplantısı konusunda açık görüşlüyüm
Facebookta Paylaş