2023’ün İlk Çeyreği Biterken Piyasalarda Neler Oldu? Bilanço Dönemi Beklentileri Neler?
31 Mart itibari ile 2023’ün ilk çeyreğini geride bırakmaya hazırlanan piyasalarda, bilanço sezonunun resmi olarak bankalar öncülüğünde başlamasına yaklaşık iki hafta kaldı. JPMorgan, Wells Fargo ve Citigroup dahil olmak üzere Wall Street’in beş büyük bankasından üçü, sektöre ilişkin krizin ortasında 14 Nisan’da raporlama gerçekleştirecek. 2022’yi %19 düşüşle tamamlayan S&P 500 ve 23 gelişmiş ülkede 1.500'den fazla büyük ve orta ölçekli hisse senedini takip eden MSCI World Index ilk çeyrekte %3’ün üzerinde getiri elde etti.
S&P 500'ün art arda iki veya daha fazla yıl boyunca düştüğü yalnızca iki örnek bulunuyor. Bunlardan birincisi, 1973-74 arasındaki petrol kriziyle birleşen Bretton Woods sisteminin çöküşü. İkincisi, 2001, 2002 ve 2003'teki dotcom çöküşü ile görülen düşüş. FactSet’te yayımlanan rapora göre, analistler S&P 500'ün önümüzdeki 12 ayda %17,0'lik bir potansiyel getiriye işaret ettiğini belirtiyor. Bu da endeksin yaklaşık 4620 seviyesine kadar yükseliş beklentisini beraberinde getiriyor. 4Ç22 bilanço döneminde, i) artan faiz oranları, ii) zirve seviyelerden düşüşe geçse de halen yüksek seyreden enflasyon, iii) yavaşlayan ekonomik büyüme, iv) devam eden tedarik zinciri aksaklıkları, v) işgücü açığı nedeni ile pandemiden (2Ç20) bu yana en kötü ikinci bilanço sezonu takip edildi. Analistler 2023'ün ilk yarısı için gelirde düşüş beklerken 2023'ün ikinci yarısından itibaren hasılatlarda yeniden artış bekliyor. Factset’ten alınan beklentilere baktığımızda 2023'ün 1. Çeyreği ve 2023'ün 2. Çeyreği için sırasıyla %-3,0 ve %-2,4'lük kazanç düşüşü öngörülmekte. 2023'ün 3. Çeyreği ve 2023'ün 4. Çeyreği için ise sırasıyla %3,7 ve %10,3'lük gelir artışı bekleniyor. Yıl sonuna kadar, enerji sektörü en çok yükseliş beklentisi bulunan sektör. Piyasadaki son zamanlarda bankacılık sektörü ile ilgili endişeler baz alındığında, finans sektörüne ilişkin belirsizlik çeyrekte en önemli gelişme olarak değerlendirilebilir. Sonuç olarak 2023 1. Çeyrek kârları ve gelir büyümesi tahminlerinde, son çeyreklerde tekrar eden bir tema olan marj baskılarının devam edeceği beklentisi yer alıyor.
Çeyrek bazındaki en önemli gelişmelerden birisi de 8 Ocak itibari ile Çin’in yeniden sınırlarını açması ve sıfır Kovid politikalarını sonlandırması olarak belirtilebilir. Goldman Sachs başta olmak üzere birçok kurum, Çin’in yeniden açılması ile Asya hisseleri için alım önerisi verirken Hang Senge Endeksi Ocak ayında, Ekim dip seviyelerinden dolar bazında en çok yükseliş kaydeden endeks oldu. STOXX 600 ise 2022 zirvelerini yeniden test etti, yıl başından bu yana %5 yükselen endeks, diğer emsallerinden pozitif ayrıştı. Merkez bankalarının para politikasında sıkılaşması çeyrek boyunca sürse de faiz artırım patikalarında yavaşlamalar görüldü. Söz konusu etki ile endüstriyel metaller yıla hızla bir başlangıç yaptıktan sonra yatay seyretti. Ons altın ve gümüş gibi değerli metallerde ise yeni zirveler test edildi. XAU/XAG rasyosu kilit 82 seviyesinin üzerinde alım bölgesinde sinyal vermeyi sürdürüyor.
Fosil enerji fiyatlarındaki çeyrek boyunca düşüşle birlikte, yeniden odak yenilenebilir enerjiye yöneldi. Elektrikli araçlar ve Avrupa’da artan teşviklerle otomobil sektörü ön plandaydı. Avrupa'da işlem gören otomobil şirketlerini takip eden iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (EXV5) yıl başından bu yana kümülatif %18,45 yükseliş kaydetti.
Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
https://www.yf.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.