Yurt Dışı Piyasalar Strateji Notu (Yatırım Finansman Menkul Değerler)

Çip Şirketleri Üretimde Avrupa'ya Yöneliyor

Avrupa Birliği, tedarik zinciri sorunlarını hafifletmek amacıyla çip üretimi için milyarlarca euroluk destek planlıyor. Avrupa Komisyonu bu hafta, 2030 yılına kadar 15 milyar Euroluk (17.11 milyar $) ek kamu ve özel yatırımı mümkün kılacak yeni bir Avrupa Çip Yasasını duyurdu. Bu, daha önce tahsis edilmiş olan 30 milyar Euro kamu yatırımına ek olarak geldi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, küresel çip kıtlığının toparlanmamızı gerçekten yavaşlattığını görüyoruz ifadelerini kullandı. Von der Leyen, şu anda %9 pazar payına sahip Avrupa çip üretiminin 2030?da %20?ye çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. Şu anda dünyadaki çip üretiminin büyük bir kısmı Çin ve Tayvan'da gerçekleşiyor. ABD ve Çin arasında tırmanan jeopolitik gerilimin ortasında Avrupa'nın destek planı yarı iletken çip şirketlerinin bölgeye ilgisini artırabilir.

Avrupa'da üretim kapasitelerini artıran ve yeni dönemde planlarını bu bölgeye odaklayan şirketleri incelediğimizde:

Infineon Technologies AG (XETR: IFX) - Arabalarda ve verilerde kullanılan çiplere yönelik üretim yapan şirket, 16 Şubat'ta Almanya'nın Dresden kentinde 5 milyar Euro değerinde bir yarı iletken fabrikasında çalışabilirlik onayı aldı. Üretim 2026'da başlayacak.

Intel (NASDAQ: INTC) - Mart 2022'de Intel, Avrupa'daki 88 milyar $ yatırım planının önemli bir parçası olan yeni mega çip üretim kompleksinin yeri olarak Almanya'nın Magdeburg şehrini seçti. 8 Şubat'ta Intel, bu fabrika için 10 milyar Euro devlet finansmanı istediğini bildirdi. Aynı zamanda şirket İtalya ile, yongaları bir araya getirmek için yeni teknolojiler kullanan gelişmiş bir paketleme ve montaj tesisi için görüşmelerde bulunuyor.

Taiwan Semiconductor Manufacturing (NYSE:TSM) - Financial Times'ın Aralık ayındaki bir haberine göre, dünyanın en büyük çip üreticisi TSMC, Avrupa'daki ilk fabrikasını Almanya'nın Dresden şehrinde kurma konusunda tedarikçilerle ileri düzey görüşmelerde bulunuyor.

Wolfspeed Inc (NYSE:WOLF) - ABD'li yonga üreticisi, 1 Şubat'ta Almanya'da 3 milyar $ değerinde bir elektrikli araç yonga fabrikası ve AR-GE merkezi kuracağını söyledi. Wolfspeed, fabrikanın silisyum karbürden yapılmış yongalar için dünyanın en büyük üretim tesisi olmasını planlıyor. Wolfspeed'in Almanya'da bir fabrika kurma kararı, özellikle elektrikli araçlar söz konusu olduğunda, yerli otomobil endüstrisi için bir itici güç. Fabrikanın Almanya'nın otomobil üretim tesislerine (BMW, Ford, Mercedes ve Volkswagen) çok yakın olması nedeniyle, üreticiler tedarik zincirine kolay erişim sağlayabilir.

Söz konusu plan, ABD'nin geçtiğimiz yaz çıkardığı CHIPS yasasının ardından geliyor. Hatırlatmamız gerekirse, yerli yarı iletken üretiminin artırılmasına yönelik yasa, otomobilden elektroniğe kadar birçok sektörde üretimde aksamaya neden olan çip kıtlığını hafifletmeyi amaçlıyordu. Yasa, yarı iletken üretimi için yaklaşık 52 milyar $ desteğin yanı sıra yarı iletken fabrikalarının kurulumunu teşvik etmek için 4 yıllığına %25'lik vergi indirimini içeriyordu. Ancak, süregelen tedarik zinciri kıtlıkları, Çin menşeili şirketlere getirilen yarı iletken ve teknolojik hammadde ihracat yasağı, enflasyonist baskılarla bilgisayar başta olmak üzere teknolojik aletlere azalan talep teşvik planlarını dengeleyemedi

  Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
  https://www.yf.com.tr/

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş