İkinci Çeyrek Bilanço Sezonu Beklentileri
İkinci çeyrek bilanço sezonu yarın bankalar öncülüğünde resmi olarak başlayacak. Bugün itibari ile 113 S&P 500 bileşeni şirket beklentilerini yayımladı. Bilgi teknolojileri sektörünün, 2021 üçüncü çeyrekten bu yana pozitif hisse başına kâr projeksiyonu yayımlayan en fazla şirkete ulaşması bekleniyor. Benzer beklenti sanayi sektörü için de görülüyor. Sektör düzeyinde, elektrik teçhizat ve havayolları şirketlerinden gelecek olan sonuçların sektör fiyatlamalarını desteklemesi bekleniyor. FactSet'in 12 aylık S&P 500 F/K beklentisi 18.9x seviyesinde. Bu da son beş yıl ortalaması olan 18.6x'in nispeten üzerinde. 11 S&P 500 sektöründen yedisinin gelir büyümesini artırması beklenirken bunlar da üst sıralarda tüketim (mal ve hizmet) ve iletişim sektörleri yer alıyor. Dört sektörün ise kazançlarında daralma bekleniyor. Enerji, Sağlık ve Malzeme - Materyal sektörleri bunlar arasında bulunuyor. Exxon ve Chevron, gelirlerinde en büyük düşüş öngörülen şirketler. Beklentiler arasında en ilgi çekici olan ise finans sektörüne ait. Sektörün, %7,6 ile on bir sektör arasında en yüksek (yıldan yıla) gelir büyümesi bildirmesi bekleniyor. Sektör düzeyinde, beş segmentten dördünün gelirlerinde yıllık bazda büyüme bildireceği tahmin edilmektedir. Bu beş sektörden ikisinin gelir artışının %10'un üzerinde olması bekleniyor: Tüketici Finansmanı (%14) ve Bankalar (%14). 3Ç23 ve 4Ç23 için hisse başına kâr büyümesi beklentisinin geçen iki çeyreğe göre daha iyimser olduğu görülüyor. Sırası ile %0,3 ve %7,8 ilgili dönemde büyüme bekleniyor. 31 Mart'ta sona eren çeyreğe kıyasla ikinci çeyrek için yukarıda belirtilen sektörler haricinde büyümenin yatay kalması öngörülüyor. S&P 500 geneli için net kâr marjı beklentisi ise %11,4 seviyesinde. Bu da son 5 yıllık ortalamaya paralel.
İkinci Çeyrekte Neler Oldu ?
Küresel hisse senetleri, ABD başta olmak üzere gelişmiş piyasaların öncülüğünde kaydedilen yükselişle çeyrekte yükselirken, gelişmekte olan piyasa hisseleri geride kaldı. AI (Yapay zeka) konusundaki talep, teknoloji sektörünü destekledi. Fed, Haziran ayında faizler konusunda beklemede kalmayı seçse de, büyük merkez bankaları bu dönemde faiz oranlarını artırdı. Devlet tahvil getirileri de ilgili dönemde yükseldi. ABD'de büyüme, 'yumuşak iniş' senaryosunun artık piyasa konsensüsü haline gelmesiyle olumlu yönde ayrıştı. Emtia fiyatlarındaki geniş tabanlı zayıflık ve Çin ekonomisinin görünümüne ilişkin endişeler çeyrek boyunca etkisini hissettirdi.
Euro Bölgesi'nde de benzer şekilde hisse senetleri ikinci çeyrekte finans ve bilişim sektörlerinin öncülüğünde yükseliş kaydetti. Düşük performans gösteren sektörler arasında enerji ve iletişim hizmetleri yer aldı. Avrupa Merkez Bankası, bu çeyrekte faiz oranlarını iki kez artırarak refinansman oranını %4,0'a çıkardı. Yıllık enflasyon Mayıs'taki %6,1'den Haziran'da %5,5 olarak gerçekleşti bu dönemde manşet enflasyon geriledi. Ancak çekirdek enflasyon Mayıs ayındaki %5,3'ten Haziran'da %5,4'e yükseldi.
Asya hisse senetleri, ikinci çeyrekte negatif bir performans kaydetti. Çin, Malezya ve Tayland en kötü performans gösteren endeksler olurken, Hindistan, Güney Kore ve Tayvan'da hisse fiyatları yükseldi. Çin hisse senetleri, ülkenin Covid-19'dan sonra yeniden açılmasının ardından ekonomik toparlanmanın beklenen seviyelerde olmaması ile ikinci çeyrekte keskin düşüşler yaşadı.
Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
https://www.yf.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.