ABD TÜFE Verisi Fed'in Faiz İndirim Beklentilerini Destekleyebilir Mi?
Mart ayı TÜFE raporu, bankacılık krizi ile geçen ekonomik belirsizlik sürecinin ardından açıklanacak. OPEC+'nın üretim kesintilerini duyurmasının ardından petrol fiyatları yeniden yükseliyor. Yükseliş kademeli olarak sürebilir. Bu, benzin fiyatlarında kalıcı bir artışa yol açarsa, önümüzdeki birkaç ay içinde yeni bir enflasyonist baskı gözlenebilir. TÜFE enflasyonunun Mart'ta %0,2'ye gerilemesi bekleniyor (Şubat'taki %0,4'e kıyasla). Yıllık bazda ise verinin Mart ayında %5,1'e gerilemesi bekleniyor (Şubat'taki %6,0'ya kıyasla). Öte yandan, çekirdek enflasyon gücünü koruyor. Konsensüs beklentisi Şubat ayında verinin %5,5'den %5,6'ya yükseleceği yönünde. Beklentiye paralel bir veri görmemiz halinde Ocak 2021'den bu yana ilk kez yıllık çekirdek TÜFE, manşet TÜFE enflasyonunu geride bırakmış olacak. Bu, da enflasyondaki son düşüşün geçici bileşene (gıda - enerji) sahip olduğunu ve altta yatan enflasyonun çok daha yavaş düştüğünü gösteriyor.
Bloomberg Economics, daha düşük enerji fiyatlarının aylık bazda veriye en yüksek etkiyi yaratmasını bekliyor. Devlet kredileri ile Kaliforniya'da doğal gaz fiyatlarındaki keskin düşüş ve kamu şirketlerinin bir ay erken eyalet iklim kredisi uygulamasına tabi olması, düşüşün çoğunu tetikledi. ABD'nin diğer bölgelerinde daha sıcak bir Mart ayı da fiyatların düşmesine yardımcı oldu. Temel mal fiyatları, aylarca süren negatif büyümenin ardından mobilya, giyim ve diğer mal fiyatlarının normale dönmesiyle Mart ayında yükseldi. İstisnanın ise, art arda dokuz aydır düşmesi beklenen ikinci el otomobillerde yaşanması bekleniyor. Fiyatlar pandemi öncesine göre %32 daha yüksek olmasına rağmen, kullanılmış araba (ikinci el) TÜFE endeksi 2022 ortasındaki zirvesinden bu yana %12 düştü. İkinci el araba fiyatlarının daha fazla düşüp düşmeyeceği arz-talep dengesine bağlı ve tablo karışık. Otomobiller için stok-satış oranı, geçen yıl tedarik zinciri darboğazları hafifledikçe yeniden düşüyor. Kira (OER) enflasyonu zirve noktasına ulaşmış olsa da, temel hizmetlerin yükselişini koruması bekleniyor. Verideki kira - konut kaleminin ilkbaharın sonlarına kadar yıldan yıla artmaya devam etmesi de beklentiler dahilinde. Hatırlatmamız gerekirse, Şubat raporundan itibaren geçerli olmak üzere Çalışma Bakanlığı (BLS) rapor derleme yöntemini değiştirdiğini duyurdu. Hem gıda hem de enerji fiyatlarının ağırlığı, ana TÜFE rakamı üzerinde kademeli olarak daha küçük bir etkiye sahip olurken, konut biraz daha fazla ağırlığa sahip hale getirildi. Buna ek olarak, barınma kaleminin ağırlığı yaklaşık %33?ten %34,4?e çıkarak daha yoğun bir etkiye sahip olacak şekilde ayarlandı.
Genel olarak; Mart TÜFE raporundan çıkacak sonuçların, i) beklentilere paralel / altında olması halinde ; Fed'in faiz artırım hızını duraklatmasına ilişkin beklentileri artırması, ii) çekirdek enflasyonun yüksek kalması iii) manşet enflasyonun ise önümüzdeki aylarda ki enerji fiyatlarına ve ekonomik aktiviteye bağlı olacağını iv) Rusya - Ukrayna taraflı gelişmelerin manşet enflasyonda düşürücü etki yaratabileceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçte manşet enflasyon, baz etkisi ile düşüşünü sürdürebilir. Çekirdek taraf ise nispeten yüksek kalabilir.
Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
https://www.yf.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.