2022'de Neleri Geride Bıraktık, 2023'e Nasıl Giriyoruz?
Küresel piyasalarda, 2022'nin gündemi para politikalarındaki net yön değişimi oldu. Gıda enflasyonu ile beraber, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi sonrası petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş de küresel enflasyonu tetikledi. Fed ve ECB başta olmak üzere önde gelen merkez bankaları sene boyunca faiz artırım süreçleri yönetirken enflasyonun kısmen dizginlenebildiğini, resesyon kaygılarının ise devam ettiğini görüyoruz. 2022 yılı, sektörel olarak bakıldığında enerji emtia sınıfında ürünler üreten şirketlerin senesiydi. Occidental Petroleum (OXY), 2022'de dolar bazında %115 yükselişle S&P 500'de en çok kazandıran şirket oldu. Bununla beraber, Fed'in agresif sıkılaşma süreciyle beraber Wall Street'te Büyük Buhran, İkinci Dünya Savaşı, dot.com balonu'nun ardından en zayıf piyasa dönemi yaşandı. S&P 500 endeksi, 2009 - 2021 arasında %600'lük bir artışın ardından 2022'de yaklaşık %20'lik bir değer kaybına uğradı. NASDAQ endeksi ise 2009 'dan bu yana uzun vadeli yükseliş trendinin alt bandını test etti ve %33 düşüş yaşadı. Teknoloji şirketlerinden döngüsel ve defansif sektörlere kayan yatırımcı iştahı 2022'de de devam etti. Kripto varlık şirketi FTX'in çöküşü ise kripto para birimlerinde çöküşe yol açtı. Tahvil piyasası endeksleri ise ABD'de %12, Avrupa'da %18 ve gelişmekte olan ülkelerde %15 oranında düştü.
Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya müdahalesinin ardından jeopolitik tansiyon 2023'e de taşınıyor. Yaptırımlar daha ön planda olsa da gübre ve tarımsal emtia ürünlerinde zirve seviyeler görüldükten sonra arz dinamikleri yeni yılda tansiyonun devam edeceği sinyalleri veriyor. Pandeminin endemiye dönüştüğünün kabul edilmesi ile 2022'de Covid-19'a bağlı riskler geri planda kaldı. Ancak, Çin'de vakalar yeniden artarken tedarik zinciri sıkıntılarının 2023'te de sürüp sürmeyeceği takip edilecek. Fakat, Zombi virüsü, Maymun çiçeği gibi yeni endişe kaynakları halen gündemi meşgul ediyor. Çin'de emlak krizi arka planda kalsa da, sektörü krizden çıkarmak için sunulan teşvikler 2023'te önemle izlenecek. Avrupa'nın enerji sorunlarına henüz bir çözüm bulunamamışken kömür ve yenilenebilir enerji dönüşümü yetersiz kalıyor. Yüksek enflasyon ve ekonomik yavaşlama gibi riskler bölge ekonomilerini ABD'ye göre daha kırılgan yapıyor. Yüzen LNG tankerleri ise son verilere göre Almanya'nın 35 günlük yakıtı kaldığını gösteriyor. 2023'e birçok soruna cevap bulamadan giriyoruz.
Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
https://www.yf.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.