OPEC+ Toplantısı Öncesi Petrolde Oynaklık Yüksek Seyrediyor…
ABD Büyüme Verisi Öncesi Piyasalarda Yön Arayışı Devam Ediyor…
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, yaptığı değerlendirmede, Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivitenin son çeyreklerde durgunlaştı ve yılın geri kalanında da zayıf kalmasının tahmin edildiğini ifade etti. Başkan, Euro Bölgesi'nde gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) üçüncü çeyrekte yüzde 0,1 daraldığını belirtirken, özellikle yüksek faiz oranları, zayıf dış talep ve pandemi sonrasında ekonominin yeniden açılma ivmesindeki azalmanın sebep olduğunu söyledi. Lagarde, kısa vadeli görünümün zayıf vurgu yaparken enflasyon artış hızının ivme kaybetmesi, hanehalkı gelirlerinin toparlanması ve Euro Bölgesi ihracatına olan dış talebin artmasıyla ekonominin gelecek yıllarda yeniden güçlenebileceğini belirtti. Başkan, Euro Bölgesi'nde ekim ayında enflasyonun yüzde 2,9 olarak gerçekleştiğini ifade ederken, enflasyon artış hızında ivme kaybının olumlu olduğunu fakat baz etkisinin bu görünümü desteklediğini söyledi. Başkan, ilerleyen dönemde, baz etkisi nedeniyle manşet enflasyonun yeniden bir miktar yükselebileceğine dikkat çekerken, sonrasında enflasyonist baskının zayıflamasını beklediklerini ifade etti. Başkan, orta vadede enflasyon görünümüne ilişkin belirsizliklerin yüksek seyretmeye devam ettiğinin altını çizdi.
ABD Ticaret Bakanlığı, Ekim ayına ait yeni konut satış istatistiklerini yayımladı. Rapora göre ülkede yeni konut satışları mevsim etkilerinden arındırılmış olarak Ekim ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 5,6 azalarak 679 bin olurken, açıklanan veri 721 bin olan piyasa beklentisinin altına gerçekleşti. Yeni konut satışları, Eylül ayında yüzde 8,6 artarak 719 bin seviyesinde gerçekleşmişti. Ülkede yeni konut satışları, Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 17,7 artış gösterdi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P),tarafından yapılan açıklamada, Euro Bölgesi için ekonomik gidişatın kısa vadede "yumuşak iniş" senaryosunu desteklemeye devam ettiği ifade edildi. Açıklamada, enflasyonda artış hızında ki ivme kaybı ve güçlü iş gücü piyasaları nedeniyle reel gelirlerde artış kısa vadede yumuşak iniş senaryosunu desteklemeye devam ettiği belirtildi. 2024 yılının ilk yarısında beklenen ekonomik yavaşlamanın görünümünün değişmeye başladığı belirtilirken, hizmet sektöründeki güçlü ivme azalırken imalat sektöründeki durumun iyileşmeye başladığı ifade edildi.
Bu hafta içerisinde ABD’de açıklanacak olan öncü büyüme verisi öncesinde global endekslerde yön arayışının devam ettiği izleniyor. Hem Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler hem de ABD Merkez Bankası’na (Fed) yönelik beklentiler, endeks fiyatlama davranışlarını üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Bu sabah Asya seansında işlem gören endeks ve endeks vadeli işlem sözleşmelerine bakıldığında kısa vadede yön arayışının devama ettiği izleniyor. Petrol piyasasında ise bu hafta gerçekleştirilmesi beklenilen OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun toplantısı öncesinde fiyatlama davranışlarında oynaklığın artmaya devam ettiği izleniyor.
EUR/USD Teknik Analizi
Bu sabah yatay bir seyir izleyen paritede teknik açıdan 10 günlük üssel ortalamanın da geçtiği 1.0900 üzerinde yükseliş trendi devam ederken gün içi yükselişlerde 1.0980-1.1000 seviyeleri direnç olarak takip edilmeye devam edilecektir. Aşağı yönlü fiyatlamalarda ise 1.0900-1.0880 destek bölgesi olası tepki alımları açısından izlenebilir.
Dirençler: 1.0980 / 1.1000 / 1.1030
Destekler: 1.0900 / 1.0880 / 1.0850
ONS Altın Teknik Analizi
Teknik olarak bakıldığında kısa vadede yatay bir seyir izleyen Ons Altın’da yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda 2022 ve 2030 dolar direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Aşağı yönlü hareketlerin gündeme gelmesi durumunda ise 2006 ve 1999 dolar destek seviyeleri olarak takip edilebilir.
Dirençler: 2022 / 2030 / 2036
Destekler: 2006 / 1999 / 1992
XAGUSD Teknik Analizi
Teknik olarak bakıldığında, 4 saatlik grafikte 8 periyotluk üssel hareketli ortalamasına tekabül eden 24,55 dolar seviyesi kritik bir eşik olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde kalınması durumunda kısa vadede 24,70 ve 24,75 dolar direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Olası bu seviye altında kalınması durumunda ise 24,45 ve 24,37 dolar destek seviyeleri olarak takip edilebilir.
Dirençler: 24,70 / 24,75 / 24,82
Destekler: 24,45 / 24,37 / 24,28
UKOIL - Teknik Analizi
Teknik olarak bakıldığında UKOIL’de kısa vadede dalgalı bir seyir izleniyor. Aşağı yönlü hareketlerin yaşanması durumunda 79,10 ve 78,50 dolar destek seviyeleri olarak izlenebilir. Olası toparlanma eğilimlerinin gündeme gelmesi durumunda ise 80,60 ve 81,65 dolar direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.
Dirençler: 80,60 / 81,65 / 82,50
Destekler: 79,10 / 78,50 / 77,95
Alb Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.albyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.