ekonomim.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; Sanayicilerin, rekabetçi fiyatlar ve karbon emisyonu kaynaklı düzenlemelere hazırlık amacıyla artan yenilenebilir enerji yatırımı arayışı, rant fırsatçılarının engeline takıldı. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, güneş enerjisi yatırımları için uygun olabilecek marjinal tarım arazilerini önceden satın alan kimi fırsatçılar, bu araziler için 10 katına varan fahiş fiyatlar talep ediyor. Bazı “çantacı”ların da, potansiyel araziler için köylülerle satış anlaşması yaptıkları ve devir için yüksek komisyon talep ettikleri belirtiliyor. Megavat başına Erzurum’da 35 bin dolar, Kütahya’da ise 100 bin dolar isteyen simsarların bulunduğu iddia ediliyor.
Kısa vadede uygun enerji maliyeti, uzun vadede AB Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi sanayicileri yenilenebilir enerji yatırımlarına yöneltince, marjinal tarım arazileri de yeni bir rant kapısı olduğu iddia ediliyor. Köylülerden GES’e uygun arazileri satın alan ya da komisyon anlaşması yapan kişilerin arazilerinin fahiş fiyatlara sattığı öne sürülüyor.
Artan enerji maliyetleri, yanı sıra AB Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi nedeniyle sanayicilerin son dönemde yenilenebilir enerji yatırımlarını artırması, yeni bir rant alanının da kapısını aralamış oldu. Güneş enerjisi santrali (GES) yatırımlarına uygun görülen marjinal tarım arazileri için ortaya çıkan fırsatçıların köylülerden arazilerini satın alıp fahiş fiyata sattığı ya da satış anlaşması yaparak araziler için yüksek bedelde komisyon talep ettikleri öğrenildi. Öte yandan GES yatırımları noktasında süreçlerin uzun, maliyetli ve meşakkatli olduğuna dikkat çeken sanayiciler, firmaların tek tek GES yatırımı yapması yerine OSB’lere verilecek yetkiyle kolektif şekilde GES yatırımı yapılmasının önünün açılmasını talep ediyor.