(Yenileme)JCR/Ökmen:Türkiye'de finansal koşullar, verimsiz ve anlamsız bir şekilde sıkışmış ve sıkılaşmıştır

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen'in Basın Açıklaması aşağıda yer alıyor:

Petrol başta olmak üzere, küresel piyasalarda enerji fiyatlarının volatilitesinin oldukça yüksek geçeceğini beklemekteyiz. Bu oynaklık gelişmekte olan ülkelerde enflasyon seviyelerinde de oynaklığı artıracaktır.

Türkiye'de finansal koşullar, verimsiz ve anlamsız bir şekilde sıkışmış ve sıkılaşmıştır. Kredi koşullarında normale dönüş süresi ve içeriği, ekonomik faaliyetlerin düzelmesi açısından oldukça önem arz etmektedir.

Küresel likidite koşullarındaki değişikliklerden ve risk algılamalarındaki dalgalanmalardan kaynaklanan piyasa oynaklıklarına karşı bankacılık sektörünün döviz likiditesi yeterlidir. Ancak, piyasa oynaklıklarının fiyat istikrarına yönelik beklenti bozulmalarını önleme açısından para politikasının kurumsal esnekliği tahkim edilmelidir.

Küresel iktisadi faaliyetler sınırlı ve azalan ölçüde olmak kaydıyla yavaşlama eğiliminin sürmesi gelişmekte olan ülkeler açısından politika değişikliklerine gidilmesine yol açacaktır.

Ekonomi, istatistiki açıdan enflasyonun geleceğe ilişkin tahmin belirsizliğinin arttığı bir dönem içerindedir. Türkiye ekonomisini strese sokan fiyat istikrarsızlığı, finansal koşullardaki tıkanıklık ve reel sektörün mali pozisyonlarındaki bozulmalar enflasyona yol açan faktörlerin içeriğinin ve bileşim oranlarının eskiye göre farklılaştırmaya başlaması, istatistiki açıdan geleceğe ilişkin tahmin belirsizliğini artırmaktadır.

Enflasyondaki tahmin belirsizliği, üreticilerin maruz kaldığı maliyetlerin birikimli birim tutarlarının tüketici enflasyonuna yansıtılmasını zorlaştırmakta ve yansıtılma süresini uzatarak kronik enflasyon algısını kalıcılaştırmaktadır.

Birikimli maliyetlerin içerik ve bileşimindeki değişiklikler geleneksel para politikalarını bundan sonra anlamsız kılmaya başlamıştır. Maliyet enflasyonuna yol açan faktörlerin bileşiminde ortaya çıkan dönemsel değişimler, özellikle düşen firma karlılıkları, fonlama artışları, birikimli maaliyetler nedeniyle talep düşüşüne endeksli olarak oluşturulan Merkez Bankası para politikalarını bundan sonra anlamsız kılmaya başlamıştır. Para politikasının geleneksel duruşunda ve enflasyon karşıtı politikaların kurgusunda teknik ve yapısal olarak köklü değişikliklere gidilmesi gerekir.

Fiyatlama davranışlarında ilave bozulmaları ve tahmin belirsizliğini önleyici tedbirlerin uygulanmasında kurumların bağımsız kara alma kabiliyetlerinin artırılması gerekir: Türkiye ekonomisinde serbest piyasa koşullarının baskılandığı algısını yaratan uygulamalardan kaçınılması, tarım politikalarında önemli yapısal değişikliklerin yapılması, para ve maliye politikalarında eşgüdümün sağlanması, Bankacılık sektöründe arz yönlü sıkışıklığın giderilmesine ilişkin makro ihtiyati tedbirlerin önceliklendirilmesi, fiyatlama davranışlarında ilave bozulmaları ve tahmin belirsizliğini önleyici tedbirlerin uygulanmasında kurumların bağımsız karar alma kabiliyetlerinin artırılması gerekir.



Diğer Haberler
JCR/ÖKMEN: PETROL BAŞTA OLMAK ÜZERE, KÜRESEL PİYASALARDA ENERJİ FİYATLARININ VOLATİLİTESİNİN OLDUKÇA YÜKSEK GEÇECEĞİNİ BEKLEMEKTEYİZ
TCMB, 500.00 milyon dolar tutarlı 1 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açtı
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde TL faiz oranı % 24,00 ,dolar faiz oranı % 2,50 olacak
JAPONYA MALŞİYE BAKANI YARDIMCISI : ANİ DÖVİZ KURU HAREKETLERİ ARZU EDİLMEZ
JAPONYA MALİYE BAKANI YARDIMCISI : BOJ'UN PEK ÇOK POLİTİKA ARACI MEVCUT, BOJ'UN TÜM FIRSATLARI DEĞERLENDİRECEĞİNİ VE EN UYGUN ŞEKİLDE HAREKET EDECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ
BİNA DIŞI YAPILAR İÇİN İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ EKİM AYINDA, BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE -0,98% (ÖNCEKİ: +4.97%) - TÜİK
YENİ KURULAN ŞİRKET SAYISI KASIM AYINDA 7.016 ADET (ÖNCEKİ AY: 7.081 ) - TOBB
KAPANAN ŞİRKET SAYISI KASIM AYINDA 1.048 ADET (ÖNCEKİ AY: 1.162 ) - TOBB
Facebookta Paylaş