(Yenileme)JCR/ÖKMEN:Türkiye'de 16 Nisan referandumu ile gerçekleştirilen Anayasa değişikliğinin kredi notlarına etkisinin sınırlı olacağını beklemekteyiz

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

" Yaklaşık 5 ay önce başlayan Anayasa Değişiklik Paketine ilişkin referandum süreci 16 Nisan 2017 tarihinde neticelenmiş ve değişiklikler kabul edilmiştir: Olağanüstü hâl uygulamaları ve darboğazda bulunan bir ekonomik ortam içerisinde gerçekleşen referandumun çıktısı, yüksek seviyeli toplumsal ortaklığa dayanan bir Anayasa değişikliği yapılmasına sağlayacak uzlaşı çoğunluğuna ulaşamamış olmakla birlikte, mevcut yasalara göre Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesini sağlayacak yeterli bir orandır.

" Türkiye'de 16 Nisan referandumu ile gerçekleştirilen Anayasa değişikliğinin kredi notlarına etkisinin sınırlı olacağını beklemekteyiz.

" Referandum belirsizliği ortadan kalkmış olmakla birlikte, ülkenin yönetim şekline ilişkin hala devam eden politik belirsizlik tartışmalarının hızlıca ortadan kaldırılmasına odaklanılmalıdır: Enflasyonun, işsizlik ve bütçe açıklarının arttığı, büyümenin yavaş seyrinin devam ettiği, TL'nin zayıfladığı, cari açığın kritik seviyesini koruduğu, faizlerin yükseldiği bir görünüm içerisinde birikmiş ekonomik ve politik kilit problemlerin tümünün anayasa değişikliği referandumu sonrasına sarkmış olmasının yanında, yönetim şekline ve rejimin devamlılığına ilişkin politik belirsizlik halinin ortadan kalkmasına odaklanılmalıdır.

" Referandum sonrasında ekonomik göstergelerin toparlanacağına dair piyasalarda bir beklenti oluşmuştur. Bu beklentinin devamlılığını bozucu politikalardan kaçınılması gerekir.

" Toplumsal tercihlerin yerel ve global yatırımcıların beklentilerine uygun sonuçlar üretilmesi ve Türkiye'nin stratejik üstünlüklerinin korunmasına katkı sağlaması için referandum sonrasında ekonomik zorlukların üstesinden gelecek politikalara ağırlık verilmelidir: Referandum sonrasında ortaya çıkan toplumsal uzlaşı tercihinin matematiksel seviyesi, orta ve uzun vadeli yatırımcı beklentilerine, Türkiye'nin stratejik üstünlüklerinin korunmasına ve küresel finans kuralllarının teknik ve yasal alt yapısına uygun ve yeterli hale getirilmesi için yüksek çaba gerekmektedir.

" Referandumla ortaya çıkan her iki tercihin uzlaştırılmasına yönelik eşit oranda odaklanılması hükumetin toplumsal tabanını genişletecektir: Yeni bir seçim kararı alınması ve OHAL sürelerinde periyodik uzatmalarının yaratabileceği tedirginlik ortamının yerine, güçlü ve kapsayıcı bir yönetim ile, referandumda ortaya çıkan tercihlerin eşit oranda dikkate alınarak toplumsal kutuplaşmayı ve birikmiş sorunları hızla azaltmak, hükumetin siyasal ve toplumsal tabanını daha da genişletecektir.

" AB ile eşgüdüm ve entegrasyonun yeniden sağlanması Türkiye'ye yarar sağlayacaktır: Referandum stresi içerisinde Avrupa karşıtlığına dönüşen dış politikanın, yeniden entegrasyon zeminine oturtulması, Türkiye'nin dış satım imkanlarını ve faktör mobilitesini artırarak dış finansman riskini oldukça yumuşatacaktır. Tarihsel, sosyal, siyasal ve ideolojik tabanlı iç kutuplaşma kavşağından Türkiye'nin çııkması gerekir. Aydınlanma ve modernleşmenin batıya dönük yüzü kesintiye uğramaması ve AB müzakerelerini fiilen sonlandıracak uygulamalar sözel düzeyden öteye geçmemesi gerekir. AB müzakerelerinin devamlılığın önemsenmesi, ülkenin uzun vadeli öngörülebilirliğini destekleyecektir.

" Kısa vadeli çözümler yerine uzun vadeli çözümlere yönelmesi gerekir: Birikmiş ekonomik problemler, karar alıcıları hızlı karar alma, karar ve sonuç alma ihtiyacını güçlendirmiştir. Karar alıcıların üzerindeki bu başarılı olma arzusu kısa vadeli kazanımlara odaklanılarak uzun vadeli kazanımlardan feragat etme durumu yaratmadan, sürdürülebilir politikalara ağırlık verildiği ölçüde başarılı olacaktır.

" Özel mülkiyetinin korunmasına önem veren yasal altyapının korunması ve şeffaflığının sağlanması, son dönemde yaşanan olağan üstü durumların yarattığı kamulaştırmaların yatırımcılar nezdinde yaratacağı olumsuzların bertaraf edilmesine katkı sağlayacaktır. Başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimi sonrasındda alınan bir dizi önlemden biri olan kamulaştırma süreçlerine ilişkin kamuyla bilgi paylaşımının güçlenmesi ve olası ihtilafların giderilmesine dönük aksiyonların alınması, yatırımcıların uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirme iştahını artıracaktır.

" Türkiye ve AB Üye devletleri arasındaki ticari ve doğrudan yatırım ilişkilerini kolaylaştıran gündemdeki Gümrük Birliği güncellemesi Türkiye'nin ticaret hacmini artıracaktır: Güncelleme kapsamında, sanayi ürünlerine ek olarak tarım, hizmetler ve kamu alımları alanlarını kapsayacak şeklide ürün yelpazesinin genişlemesi ve AB'nin 3. ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarında Türkiye'ye orijinli ürünlere uygulanan vergilerin sonlandırılacak olması Türk ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır.



Diğer Haberler
JAPON HÜKÜMET YETKİLİSİ: ABD İLE DİYALOGTA PARA POLİTİLASO TARTIŞILMADI
S&P: JAPONYA'NIN GÜÇLÜ DIŞ POZİSYONU, ÇEŞİTLENMİŞ EKONOMİSİ, POLİTİK İSTİKRARI, İSTİKRARLI MALİ SİSTEMİ ÇOK ZAYIF KAMU FİNANSMANINI DENGELİYOR
YILDIRIM: ÇIKAN SONUÇLARA HERKES SAYGI DUYMALIDIR
TRUMP:TÜRKİYE'NİN SURİYE'DEKİ HAREKATA DESTEĞİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM-NTV
CHP SATT 14.30'DA REFERANDUMUN İPTALİ İÇİN YSK'YA BAŞVURACAK-CNN TÜRK
PENCE VE ASO, HER İKİ ÜLKEDE İSTİHDAM YARATACAK TİCARİ İLİŞKİLERİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SPESİFİK FAKTÖRLERİN TARTIŞILMASI KONUSUNDA ANLAŞTI
ABD BAŞKAN YARDIMCISI PENCE, JAPONYA MALİYE BAKANI ASO, YAKIN VADEDE YOĞUN SONUÇ ÜRETMEK İÇİN FDİYALOG KONUSUNDA ANLAŞTI
Facebookta Paylaş